DSİ DERDİ, MERSİN’İ GERDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DSİ DERDİ, MERSİN’İ GERDİ


 

Devlet Su İşlerine (DSİ) ait kanal yollarının bozukluğuna şikayetleri son olarak AKP’li Meclis üyesi Zafer Şahin Özturhan dile getirdi. Özturhan’ın, “Bu yollar belediyelerin hizmet alanına girsin” önerisine CHP’li Uyan’dan, “Her şeyi Büyükşehir’den beklemeyin, Ankara çok uzak değil, siz iktidarsınız” tepkisi geldi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı toplantısının 2’inci birleşiminde Devlet Su İşlerine (DSİ) ait kanal yollarının bozukluğuna dair şikayetler bu defa iktidar partisine mensup meclis üyelerince dille getirilerek, çözüm için Büyükşehir Belediyesi yönetimine çağrı yapıldı.

Yol yapımında idari ve ekipman açıdan yeni bir yapılanmaya giren Büyükşehir Belediyesi’ne, AKP’li Zafer Şahin Özturhan’ın, DSİ’ye ait kanal yollarının bakım-onarım, asfalt işlerini üstlenme çağrısı tartışmaya neden oldu.

“MERSİN’İN EN BÜYÜK SORUNU”

Özturhan, “Mersin’de en büyük sorunlardan bir tanesi kırsal yerlerde ki kanal yollarıdır. Nereye gidersek gidelim, oraya gittiğimiz andan itibaren insanların dediği şey şu; ‘yollarımız stabilize, bozuk, ciddi şekilde sıkıntı var’. Burası DSİ’nin yetkisinde olduğu için çalışma yapılmasına izin vermiyor. Böyle olunca büyükşehir de, alt belediyeler de bir şey yapamıyor. Bu şehrin önemli sorunlarından bir tanesi bu. Neden? Bugün 13 ilçede de aynı sıkıntılarla karşılaşırsınız. Geçtiğimiz yıllarda DSİ’ye giderek bu konularla ilgili bilgi aldık. DSİ, ‘bendeki kanal yollarını hepsini Büyükşehir Belediyesine devredebilirim. Büyükşehir bunu alsın, yollarınızı istediğiniz gibi yapın’ diyorlar. Ama şuan Mersin’de ciddi bir sorun bu. Bunun çözümü ile ilgili kırsalda insanlarımız çok ciddi şekilde sıkıntı yaşıyor. Gittiğimiz her yerde DSİ’nin kanalları, yollar delik deşik. Ara ra belki bir baypas vuruyoruz ama yağmurda eski haline geliyor. Büyükşehir’in bu konuyu DSİ ile bir masaya yatırması lazım. Bir istişare yapılır ise önümüzdeki süreçte kırsaldaki sıkıntının çözülmesi ile ilgili belki bir yol kat etmiş olabiliriz.

“BUNUN SONU YOK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “Benim yol ağımda değil, işte sıkıntı orada” diyerek, yanıt verdi. Özturhan’ın, “Yolların devrini alabiliyorsunuz” demesi üzerine de Seçer, “Bunun sonu yok” yanıtı verdi.

Özturhan da, “DSİ’nin yol, asfalt yapma hizmeti yok. DSİ, ‘yol benim, bana ait fakat asfalt yapmak istiyorsanız, belediye yetkiyi üzerine alıp, yapsın’ diyor” dedi.

Başkan Seçer de, daha önce benzer bir konuyla ilgili meclisten bir yetki aldıklarını anımsatarak, “Bizim yol ağımızda olmayan bazı yolların başkan olur ile yapılması konusunda çalışmamız oldu. Şimdi biz kullanıyoruz bu yetkiyi, Ben dediğine katılıyorum, yerden göğe kadar haklısın. Ama yani şimdi biz de geriden gelen sorunlar kucağımızda, geriden gelen düzensizlikler var. Öte yandan belli bir bütçe ve görev yetkilerimiz var. Mevcut ile zaten zor baş ediyorsunuz” dedi.

Özturhan’ın, “Siyaset çözüm sanatıdır” diyerek araya girmesi üzerine de Seçer, “Çözüm için geldik. Güllük gülistanlık bir ortamda belediye başkanlığı yapmıyoruz. Almayalım demiyorum, bir çözüm bulalım. Biz de bir düzene girmeye çalışıyoruz. Ama dikkat edin benim görev yetki alanım olmadığı halde bunlar hep büyükşehirin üzerine geliyor. Benimde yetkim olacağı gibi malzemem, ekipmanım, param da olacak. Bunları isterken bunları da düşün” dedi.

TOROSLAR’DA DSİ’DEN DERTLİ!

CHP’li Meclis Üyesi Hasan Özalp Önal da, konuyla ilgili benzer sıkıntıların Toroslar ilçesinde de çok sıkça yaşandığını söyleyerek, “DSİ ile ilgili problem Toroslar bölgemizde özellikle dereler ile ilgili çok fazla karşımıza çıkıyor. Kanal yolları DSİ’nin uhdesinde olduğu için biz giremiyoruz. Hatta bir çok kez daire başkanımıza, genel sekreter yardımcılarımızla da bu konuyu konuştuk. DSİ her hangi bir çalışma için yetki vermiyor. Şifahen ‘yapın’ diyor ancak yaptığımız zaman da dava açıyor ki, daha önce Yalınayak’ta yaşanan sel felaketi sonrası açılan dava halen devam etmekte. Yani burada en güzel çözüm DSİ’nin bize yetki verirken parasını da vermesi, çünkü bu işler parayla olacak. Eğer olmuyor ise kendi yapsın. Bir taraftan da hükümetsiniz. Bizim kadar sizin de seçilmişliğiniz, sizin de yetkileriniz var, onları da kullanın. Karşılıklı beraber bu işleri halledelim. DSİ ile belediye el ele versin, sorunu çözelim” dedi.

Vahap Seçer de, Önal’a destek vererek, “Hasan bey doğru söylüyor, ‘bu yükü diyor sadece başkanın kucağına bırakmayın, beraber taşırsanız daha rahat olur, imece yapalım’ diyor, bence de” dedi.

“ERDEMLİ’DE ÇOK CİDDİ SIKINTI VAR”

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ise Erdemli’de Büyükşehir ile uzlaşamadıkları yollar olduğuna değinerek, “İlgili arkadaşlar gelsinler bu konuda mutabakat sağlansın. Kurumlar mutabakat sağlayamadığı için vatandaş mağdur oluyor. Anlaşalım kimin uhdesinde ise yapsın. Ama kanal yolları ile ilgili Erdemli’de çok ciddi problem var. Kanal yolları ile ilgili gerçekten üretici de ürünlerini şehre getiremez durumda” dedi.

Başkan Seçer de, “Benim sorumluluk alanım değil ama çare büyükşehirden bekleniyor. Burası önemli. DSİ yollarının büyük bir kısmının genişliği 15 metrenin altında. Ama hepsi bizden bekleniyor” tepkisini dile getirdi.

TEMİZLİK DE BÜYÜKŞEHİR’E KALIYOR

CHP’li Ali Boltaç da, Tarsus’un içinden geçen DSİ kanallarını anımsatarak, “Maalesef buralarda senede bir defa yapılması gereken temizlik işleri de Büyükşehir Belediyesine kalıyor. Buralar sinek, haşere yapıyor, otların büyümesi nedeniyle buralar her türlü haşereyi çekiyor. Biz DSİ’ye bir çok kez bunu söylediğimizde ‘aramızı yok’ gibi cevaplar alıyoruz ama vatandaş mağdur olduğu için bizim hizmet alanımızda olmadığı halde buralarda temizlik çalışmalarını yapmak zorunda kalıyoruz. DSİ ile ilgili bu konuda da bize yardımcı olurlar, herkes kendi sorumluluk alanını bilir ise en azından iş yürür” dedi.

AKP’YE “SİZ İKTİDARSINIZ” TEPKİSİ

Daha sonra söz alan CHP’li Ali Uyan ise AKP’li Zafer Şahin Özturhan’ın “Siyaset çözüm sanatıdır” sözlerine tepki gösterdi. Uyan, “Siyaset gerçekten çözüm üretme sanatıdır. Yalnız nedense bu sanatı hep büyükşehir belediyesi oynasın isteniyor. Büyükşehir bu sanatı icra etsin, genel iktidar, sizin bir sanat icra etme niyetiniz yok mu? Yani bütçe olarak güç olarak genel iktidar mı daha güçlü yoksa Mersin Büyükşehir Belediyesi mi? İktidar olacaksınız ve bu konuda hiç üzerinize bir şey alınmayacaksınız, siyaseten her şeyi Büyükşehir icra etsin diyeceksiniz, yan vallahi şaşırıyorum, böyle bir işe. Siz de elinizi taşın altına koyun, Ankara çok uzak bir yer değil. DSİ, Mersin Büyükşehir’e bağlı değil. Siz benden daha iyi biliyorsunuz oradaki bürokratları, bir telefonla da bu işleri yaptırabilirsiniz ama eğer gerçekten amaç üzüm yemek ise bu iş çok kolay. İktidar yolu belli. Gereksiz olan o kadar çok harcamaların yanında sizin söylediğiniz o yolların yapılması onun yanında KDV bile değil” diye konuştu

BAŞKAN GÜLTAK’TAN DSİ SAVUNMASI

CHP’lilere tepki de Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’tan geldi. Başkan Gültak, Yalınayak Deresi’nin Büyükşehir’in hizmet alanındayken iktidarca yapıldığını anımsatarak, eleştirilerde bulundu.

Başkan Gültak da, DSİ’nin bir yılda 400 milyon TL’nin üzerinde Mersin’e yatırım yaptığını belirterek, “Bunlar servis yolu olduğu için ben bir şey yapamam dedi DSİ müdürü ama devredilebileceğini söyledi. Biz örneğin Pazar Sokağı’nı yeniledik. Seçimlere 6 ay kala fazla iş yapılmaz. Bir yılı çıktığımız zaman şuan hepimizin 2,5 yılı var” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA