MERSİN’DE BİR İŞÇİ COVİD-19 NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE BİR İŞÇİ COVİD-19 NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ


 

Mersin Serbest Bölge’de Covid-19 vakaları artarken, Öz Hayat Tekstil’de çalışan 50 yaşındaki Ahmet Güven adlı işçi hayatını kaybetti. Astım hastası olan Güven’in, Covid-19’a yakalanmasının ardından karantina altında tutulduğu belirtildi. Ayrıca Covid-19 hastası olan bir işçinin daha durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Haber Merkezi

Mersin Serbest Bölge’de faaliyet yürüten Öz Hayat Tekstil’de çalışan 50 yaşındaki işçi Ahmet Güven Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Öz Hayat Tekstil’de daha önce üç işçinin hastalığa yakalanmasının ardından vaka sayısı çoğalmış, firma ise üretime devam etmişti.

Mersin Serbest Bölge’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları artarken, Öz Hayat Tekstil’de çalışan 50 yaşındaki Ahmet Güven adlı işçi hayatını kaybetti. Astım hastası olan Güven’in, Covid-19’a yakalanmasının ardından karantina altında tutulduğu belirtildi. Ayrıca Covid-19 hastası olan bir işçinin daha durumunun ağır olduğu öğrenildi.

‘ÜRETİM DEVAM ETTİ, VAKALAR ARTTI’

Konuyla ilgili Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev Tekstil) Çukurova Temsilciliği tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Öz Hayat Tekstil’de daha önce üç işçinin virüse yakalanmasının ardından sayının çoğaldığı, firmanın üretime devam etmesi ile tehlikenin ve vakaların arttığı ifade edildi.

‘SEMPTOM GÖSTEREN İŞÇİLER FİRMA YETKİLİLERİNCE SAKLANIYOR’

“Serbest bölgede korona vakalarının sorumluları ilk semptomlar ortaya çıktığında bunu önemsemeyen firma yetkilileridir. İşçileri zamanında bilgilendirmeyenlerdir” denilen açıklamada, çalışırken fenalaştığı halde arkadaşlarının virüse yakalandığını işçilerin çok daha sonra öğrenebildiği, semptom gösteren işçilerin firma yetkilileri tarafından saklandığı belirtildi.

‘DENETÇİLER GELDİĞİNDE MASKE DAĞITIYORLAR’

Önemli iddiaların sıralandığı açıklamada “Sipariş aldıkları firmaların denetçileri geldiğinde işçilere maske dağıtmaya başlayan işletmeler vardır. Semptomların ortaya çıktığı öyle firmalar vardır ki rahatsızlanan işçilere ilk önce izin bile verilmemiştir. Hatta virüse yakalanan arkadaşlarını duyduklarında çalışmak istemeyen işçilerin, firma yetkililerinin baskısıyla çalışmaya mecbur edildikleri yerler vardır” ifadeleri kullanıldı.

‘ÖNLEM DEĞİL, CİNAYETE TEŞEBBÜS’

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Kayıplarımızın son olmasını istiyoruz. Daha fazla kardeşimizin Covid-19 nedeniyle aramızdan ayrılmasını istemiyoruz. Ancak bu ne bizlerin temennisiyle, ne de tek başına işçilerin bireysel önlemleriyle mümkün olabilir. Toplum sağlığını tehdit eden salgın hastalıklara karşı daha kapsayıcı, yukardan aşağıya doğru önlemler alınması gereklidir. Hele hele bu yaz sıcağında işçilere verilen tek bir maskeyle ‘bütün gün idare edin’ yahut da ‘verilen maskeleri yıkayın yıkayın kullanın’ demenin hiçbir inandırıcılığı yoktur. Bunun adı önlem değil cinayete teşebbüstür. İşçiler haber bültenlerinde salgına karşı uyulması gereken önlemleri duyarken, fabrikalarda bitirilmesi gereken işlerin baskısıyla karşı karşıyadır.

‘BULAŞIM RİSKİ ÇOK FAZLA’

Daha önce yaptığımız açıklamalarda da duyurduğumuz gibi Mersin Serbest Bölge’nin yapısı itibariyle salgının bulaşım riski çok fazladır. Her ne kadar ayrı firmalarda çalışsa da işçiler bölgede iç içedir. Kafeteryalar, bankalar, PTT, öğlen molalarında, çalışılmayan saatlerde ortak kullanım alanları bulunmaktadır. Yaklaşık 10.000 işçinin çalıştığı serbest bölgede, uluslararası limanın olması da bir başka faktördür. Kimi firmaların anlaştıkları servis şirketleri farklı yerlere de çalıştığından riskin yayılma potansiyeli artmaktadır.

‘İŞÇİLER DAHA FAZLA BEDEL ÖDEMEMELİ’

Hiçbir şey işçi sağlığından daha değerli değildir. Parayı değil insan sağlığını önceleyen tedbirlerin alınması acildir. İşçilerin sağlığı için maliyet hesabı yapılmamalıdır. Hayatın maliyetinin ölçüsü yoktur, önlemsizliğin bedeli vardır. Bu bedeli işçiler daha fazla ödememelidir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA