“BU ŞİRKETE NEDEN İHTİYAÇ VAR?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BU ŞİRKETE NEDEN İHTİYAÇ VAR?”


 

Akdeniz Belediyesi’nin şirket devralma talebi mecliste tepkiye neden oldu. Akdeniz Belediye Meclisi’nin muhalefet meclis üyeleri, şirketin kuruluş amacını ‘arpalık’ sözleri ile eleştirdi.

HEDİYE EROĞLU

Mehmet Salih Başaran tarafından bir ay önce kurulan Akdeniz İmar İnşaat Anonim Şirketi’nin, Akdeniz Belediyesi’ne karşılıksız olarak hibe edilmesi mecliste tartışma konusu oldu. Akdeniz Belediye Meclisi’nin Millet İttifakı’na mensup üyeleri, şirketin kuruluş amacını ‘arpalık’ sözleri ile eleştirdi.

“DENETİME AÇIK OLMAYACAK”

Komisyonlarda Millet İttifakı’nın şerhi ile kabul gören şirketi devralma teklifi ile ilgili görüşmeler oldukça hareketli geçti.

HDP’li Meclis Üyesi Yıldırım Akpınar, belediyeye ait Akdeniz Personel AŞ şirketinin var olduğunu anımsatarak, “Ama şimdi yeni bir şirket kurulumu var. Belediyeler ikinci bir şirket kuramıyor ama yasal bir boşluktan yararlanarak başka bir şirket kurulmuş oluyor. Denetimi meclise ait olmayan, çalıştırılacak kişilerin denetime açık olmadığı, oraya verilecek paraların nerden, nasıl belirleneceği bilinmeyen bir mekanizma oluşturulacak. Kamusal bünyedeki bu şirket ile ticari faaliyet yapılacak. Böyle bir dolambaçlı yol ile anonim şirket kurulması, geçmişte ki örneklerden yola çıkılarak ‘arpalık’ tanımını akıllara getirir.

Burada insanlar çalışacak, para aktarılacak, bunların bir kısmı ihale dışı olacak. Yani benim esas olarak şirketin kuruluşu ile ilgili değil böyle bir işin esas olarak kamusal bir iş oymadığını, belediyeyi bir ticarethaneye çevirmek olduğunu, kişilerin ellerine bırakmak, kamusal denetimden uzaklaştırıldığı için mantığına ve bu şekilde ortaya çıkarılmasına karşıyım. Böyle bir şirket ile ben basına malzeme çıkacağını, kamusal yarar gözükse de anonim şirket ile aynı statüye sahip kooperatifler veya vakıflar vardır ama bu tür kamusal alan üretebilecek kurumlar varken ve tartışılmadan doğrudan bir şirket aracılığıyla yapılması, herkesin gözü Akdeniz AŞ’de iken bundan sonra iki AŞ olacak. İkisini bir birine karıştırmayalım, dikkatle izleyelim” dedi.

“KAR-ZARAR NE OLACAK?”

CHP’li Muhittin Ertaş da, “Gerekli açıklamaların yapılması ile HDP’nin ikna edilebileceğini söyleyerek konunun meclisin sonraki gündemlerine alınabileceğini ancak ısrarla şimdi görüşülmek istenmesinin akıllara soru işaretleri getirdiğini ve konunun başka yerlere gittiğini söyledi. Ertaş, konunun bir sonraki meclise ertelenmesini önerdi” dedi. 

EMEP’li Halil Kara da, “Belediyelerin bir şirket üzerinden faaliyet yürütmesini doğru bulmuyorum çünkü orada kar-zarar vardır. Zararı halkın sırtına mı bindireceğiz? İleride doğuracağı sonuçlar itibariyle ben de böyle bir şirketin belediye açısından gerekli olmadığını düşünmekteyim” diye konuştu.

GÜLTAK ŞİRKET KURMAYI ERTELEDİ

Başkan Gültak ise ikinci bir şirketleri olmadığını bir öncekinin personel şirketi olduğunu ve oradan ticari faaliyet yapılamayacağını belirterek bunun ilk şirketleri olduğunu aktardı. Gültak, “Tüm bunların şuan mantıklı açıklamalarını yaptık ama şuan meclis üyelerimizin kafasında soru işareti var ise bu bir dahaki meclise bunu öteleyelim. Burada yasal olmayan hiçbir iş ve bir dayatma yok. Kamu yararı için acele ediyoruz, yapacağımız işler var ama bunları 1-2 ay erteleriz sorun değil” dedi.

Başkan Gültak’ın şirketi devralmak ile ilgili süreci erteleme teklifi oy birliğiyle kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA