BORÇLANMA ÇIKMADI, MECLİS GERİLDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORÇLANMA ÇIKMADI, MECLİS GERİLDİ!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Meclis’ten istediği ancak reddedilen 250 milyon TL’lik borçlanma yetkisine ikinci defa onay çıkmadı! Mecliste tansiyon yükseldi!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde borçlanma krizi devam ediyor. Meclisin Temmuz ayı toplantısında ilk olarak istenen 55 milyon 550 bin TL’lik borçlanma yetkisine onay veren meclis, 250 milyon TL’lik yetkiye red verdi.

CHP’li Başkan Vahap Seçer’, Mayıs ayında yapılan olağanüstü toplantıda gündeme getirdiği ancak olur alamadığı konuyu yeniden meclise getirdi.

Borçlanma talebi ile ilgili gerekçesini iyi anlatamadığına dair eleştirilere tepki gösteren Seçer, ilçe belediyelerin borçlanma yetkisi aldığına anımsatarak, bunun siyasi nedenlere dayandığını savundu.

GELİRLER AZALDI

“Sizlerin paraya ihtiyacınız var ise benim de var” diyen Seçer, gelirleri azaldığı için ve yatırım yapmak için paraya ihtiyacı olduğunu aktardı. Seçer, “Hepimiz son 3 ayda gelir kaybına uğradık. İlk 3 aydaki gelirimiz toplam 418 milyon 895 bin TL. İkinci 3 ayda 291 milyon 321 bin TL’ye düşmüş. İlk 3 ayın ortalamasından değerlendirme yaparsak gelir kaybımız 127 milyon TL. Gelir kayıplarımız devam edecek. Pandemi dönemindeki gelirimizin yaklaşık 100 milyonun ortalamasını alarak 120 milyon gelecek 6 ayda her ay gelirimiz olduğunu varsayarsak toplam gelirimiz 720 milyon TL olacak. Bizim şuanda piyasaya açık hesap ödemelerimizin toplamı 310 milyon TL. Toplam borcumuz ise 1 milyar 30 milyon. Gelirim 720 milyon TL. Benim her halukarda 310 milyon TL gibi bir açığım söz konusu. Gelirim arttığı müddetçe de 310 milyon TL’lik açığım azalacak. Bu harcamalarım, ödemelerim içinde cari giderlerim, yatırımlarım yok. Ki ben zaten 250 milyon TL için yetki alsam bile ben bunun 175 milyon TL’sini borçlanabileceğim, geri kalanı Çevre Bakanlığı’nın yetkisi ile alabilirim. Öte yandan devam eden yatırımlarımız, çıktığımız ihaleler var” dedi.

Ancak Seçer’in, “Borçlanma yetkisi verilmez ise ilişkilerimiz değildir” açıklaması tansiyonun yükselmesine neden oldu.

“DURUMU BİLEREK GELDİNİZ”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise “Durumunuz sıkıntılı ama seçilmeden önce nereye geldiğinizi, hangi sorunlarla karşılaşacağımızı biliyorduk. Dolayısıyla biz şuan bütçemizi çoğaltmaya çalışıyoruz ve harcamalarımızı kısıyoruz. 300 milyon TL zaten hızlı ödenmesi gereken borçlar borca gidecekse bunu bilelim. O zaman yatırım ne olacak? Yatırıma gidecekse bu daha net anlatılmalı. Sonuç itibariyle alınan borç borçla kapatılacaksa bir anlamı yok. Evet ben 11 milyon TL ile borçlandım ama bu parayı 12 mahallede asfalt ve kaldırıma harcadım. Kamuoyunun ve meclis üyelerinin kafası karışık, ben de şahsen ikna olmadım. Bu geçmez ise ilişkilerimiz bozulur, istediklerinizi yapamam gibi birazcık da olsa hani üst perdeden, ‘bak olmaz sonra aşamayız’ gibi bir şey hissettim. Bunu doğru bulmuyorum. Buna rağmen Büyükşehir ile biz alt belediyeler beraber çalışmak istiyoruz. Borçlanma geçmemesi demek hayatın, Mersin’in durması, hizmeti durması anlamına gelmiyor” dedi.

Başkan Seçer ise “Bunun altında bir çapan oğlu var demeyin, beni samimiyetle dinleyin. Siyaseten hizmetimizi tartışma konusu yapmayalım. Bu şekilde bir yere varamayız.

“TEHDİT ETMEYE HAKKINIZ YOK”

MHP’li Mahmut Tat ise yatırımlar için 250 milyon TL’ye ihtiyaç olduğunun ifade edildiğini söyleyerek, “Güçlü Mersin Büyükşehir Belediyesi bazı tasarruflar ve gelirleri ile bu yatırımı gerçekleştirecek duruma haizdir. Bu parayı vermezseniz dedikten sonra ses tonunuzda bir yükselme başladı. Şunu yapamam, bunu yedemem’ diyerek, ses tonu daha da yükseldi. ‘Ben bunları yapamazsam ilişkilerimiz bozulur’ ifadesi kullandınız. İlişkilerimiz bozulurken neyi kastediyorsunuz? İlişkilerimiz bozulur derseniz hiç de rahmani anlamayız. Tehdit mi ediyorsunuz. İlçelere yatırımı kast ediyorsunuz. Bozulacak ise bozulsun o zaman. Bu şekilde konuşma hakkınız yok. İlişkilerimiz bozulur demek tehdittir” dedi.

Seçer ise tepki göstererek, “İnsanları etkilemeyin, kendi düşüncelerinizi grubunuza empoze etmeyin. Beni hedef gösteriyorsunuz” diyerek yanıt verdi.

Tat ise, “Bizim böyle düşünmemiz sizin hoşunuza gitmeyebilir. İlişkilerimiz bozulur derken neyi kast ediyorsunuz” dedi.

Başkan Seçer ise “Kim nasıl anlıyor ise öyle. Herkes sayın Gültak, sayın Tat gibi düşünmüyor” yanıtını tekrarladı.

BAŞKAN GÜLTAK MECLİSİ TERK ETTİ

Başkan Gültak ise tepki göstererek hedef gösterildiğini söyledi. Mecliste gerilim tırmanırken, Başkan Seçer, “Tarz yöntem sıkıntı veriyor. İki kişiye kalmadı koca grup. Herkes konuşsun. Sayın Gültak ve Sayın Tat öyle bir konuşuyor ki sanki herkese şamil. Siz grup sözcüsüsünüz ateşi yatıştıracağınız yerde orun atıyorsunuz” dedi.

Söz isteyen Başkan Gültak ile Başkan Seçer arasında karışıklı tartışma yaşanırken, Mahmut Tat, grup başkanlarının da önünde mikrofon konulması gerektiğini söyledi. Seçer ise “Keyfinize göre mikrofonu alıp konuşamazsınız, yasalara göre yönetiyorum. Sözcülerinin dışında sürekli kimse söz alamaz. Korsan bir şekilde mikrofonu alıyor Gültak, söz istiyor, olmaz” dedi. Ancak Gültak, CHP’li Ali Dinsever’in uzun konuşması ve kendisine söz verilmemesine tepki olarak meclisi terk etti.

Atsız Afşın Yılmaz’ın da “Tiyatro oynanıyor” tepkisi vermesi üzerine Seçer ile aralarında gerilim tavan yaptı. “Meclisi terk edin” diye Yılmaz’a seslenmesi, “Yılmaz’ın da terk etmiyorum, meclisi gerdin meclis provoke ediyorsun” demesi üzerine meclis üyeleri arasında tartışma çıktı. Toplantıya 5 dakika ara verilirken gerilimin azalması ile birleşimi yeniden başlatan Başkan Seçer oylamaya geçti.

Başkan Seçer’in 250 milyon TL’lik borçlanma talebi Cumhur İttifakı’nın sandalye üstünlüğü ile reddedildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA