YAT LİMANININ TAKİPÇİSİ OLACAKLAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YAT LİMANININ TAKİPÇİSİ OLACAKLAR!


 

Yat limanının işlevini kaybettiğini ve içinde büyük markalar barındıran AVM’ye dönüştüğünü vurgulayan Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üye Özcan Karadağ, açılan dava sonucu hukuka aykırı olan yapılaşmanın yürütme iptal kararı aldığını belirterek, kararın takipçisi olacaklarını bildirdi.

GİZEM EKİCİ

Mimarlar Odası Mersin Şubesi, Yat Limanı (Marina) amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu iptali/ilavesi ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

2011 yılında yat limanı olarak faaliyete geçen fakat günümüzde yat limanı kimliğini kaybettiğini belirten Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üye Özcan Karadağ, “tüm yasa ve yönetmelikler hiçe sayılarak, içerisindeki süs havuzunda kayıkların yüzdüğü ulusal ve uluslararası markaları içerisinde barındıran dev bir alışveriş merkezine dönüşmüştür. Dolgu alanı ve marina yapma yönetmeliğine aykırı bir şekilde Marina AVM olarak binlerce m2 inşaat alanı oluşturulmuş, yeni fonksiyon yüklemeleri, ek ticari ve eğlence birimleriyle özellikle belirli kapasitede taşıt trafiği için hesaplanan sahil yolunda içinden çıkılmaz trafik yüküyle, Adnan Menderes Bulvarı’nda trafiği durma noktasına getirmiştir” dedi.

YASAL SÜREDE İTİRAZ YAPILDI

İlave plan notuyla ilgili itirazları yasal süre içinde yaptıklarını söyleyen Karadağ, “Askıdaki 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların ilave plan notlarında Yat Limanında toplam E:0.10 en çok yapı yüksekliği en çok 6.50 m’yi (2 kat)  geçemez. Konaklama tesisi yapılması halinde bu tesislerin yükseklikleri en çok 6.50 m’yi (2 kat) ve emsali toplam emsalin yüzde 20’sinin geçemez. Bu şekilde belirtilen ilave plan notunun hukuka ve mevzuata uygun olmadığı söz konusu dava sonucu ile kesinleşmiştir” diye açıkladı.

HUKUKA VE MEVZUATA AYKIRI

Söz konusu dava sonucunu açıklayan Karadağ, gerekçeleri şu şekilde açıkladı;

“‘Dava konusu plan notu değişikliği ile öngörülen yapı yoğunluğu ve yapı yüksekliği değerleri ile Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerinde belirtilen yapı yoğunluğu ve yapı yüksekliği değerleri arasında uyumsuzluk bulunduğu görülmekte olup, hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Askıdaki 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların ilave plan notlarında ve plan açıklama raporunda Yat Limanının kuzeyini kapsayan alana ait, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 30.11.2016 tarihinde Onaylanan Mersin İli, Yenişehir İlçesi Fuar, Piknik, Eğlence, Park Çocuk Bahçesi ve Oyun Alanı ve Açık Spor Tesisi Alanı Amaçlı 1/1000 Ölçekli Revizyon Nazım İmar Planında yat limanın batısında ikinci taşıt girişi önerilmiştir. Bununla birlikte yat limanına karadan girecek yatlar ile mevcut trafiğin sıkışması önlenmiştir.”

“TRAFİK VE ERİŞİM KONUSU İÇİNDEN ÇIKILAMAZ HALDE”

Rapora göre yat limanının işlevini yerine getirmediğini söyleyen Karadağ, “Yat Limanımız yat limanı olmanın ötesinde ulusal ve uluslararası markaları içerisinde barındıran uluslararası ölçekte bir AVM’ye dönüşmüştür. Bu dönüşümün tek sebebi salt rant ve spekülatif amaçlı olan bu sürecin eseridir. Bu süreç sonunda yoğunluk artırımı ile birlikte oluşan trafik ve erişim konusu içinden çıkılmaz bir hal almışken, ek ticari ve eğlence birimleriyle bu sorun daha da büyümüştür. Kent parkımızın bölünerek spekülatif amaçlı ranta feda edilmesini istemiyor ve ikinci bir yolun açılmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

“YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALINDI”

Daha önce yapılan tespitleri de kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen Karadağ, “Bugün gelinen aşamada üzülerek görmekteyiz ki 2 yıl önce yaptığımız inşaat fazlasına dair tespitlerimiz, bakanlık tarafından da kabul edilmekte ve bu aykırılıkların yasal hale getirilmesi için bir çalışma yapılma çabası vardır. İnşaat fazlasına dair tespitlerimiz Mersin 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı alması ile de onaylanmış oldu” dedi.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Alınan yürütmeyi durdurma kararı ile fazla yapılaşma ve yönetmeliklere uymayan fazla alanların kaldırılması geretiğini vurgulayan Karadağ, “Bu konuda yetki, ruhsatı resen veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndadır. Ruhsatı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verdiği için mahkeme kararını yerine getirmek de bakanlığın görevidir. İnfaz kararının bir an önce yerine getirilmesi sürecinin, çatı örgütümüz olan TMMOB bileşeni meslek odaları tarafından da takip edileceğinin bilinmesini isteriz. Açıklanan gerekçeler ışığında ilave plan notu değişikliğinin bu haliyle kabul edilebilir olmadığını belirtir, plan notu değişikliğinin hukuka ve mevzuata uygun hale gelecek şekilde yeniden hazırlanmasını odamız, kentimiz ve kamu yararı adına talep ederiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA