AKDENİZ’DE ‘DAYATMA’ TARTIŞMASI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ’DE ‘DAYATMA’ TARTIŞMASI!


 

Akdeniz Belediye Meclisi’nde, Millet İttifakı meclis üyeleri muhalefet olarak sandalye üstünlüğünü kaybetmeleri ile dayatmaya maruz kaldıklarını savundu. Başkan Gültak ise “Dayatmanın karşısında, demokrasinin yanındayım” diyerek eleştirileri kabul etmedi.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Belediye Meclisi, çeşitli gündem maddelerini görüşmek ve karara bağlamak üzere, dün Akdeniz Belediye Konferans Salonu’nda 2’nci Dönem, 4’üncü Toplantı, 1’inci Birleşim, 2’nci Oturumunu yaptı.

Toplantının 2019 yılı kesin hesap raporu ile ilgili görüşmelerinde ‘dayatma’ tartışması yaşandı. Perşembe günü yapılan komisyon üyelikleri seçimlerinde temsilde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Cuma günü yapılan komisyon görevlendirmelerine katılmayan muhalefete mensup partilerin üyeleri, aynı gün ilgili komisyonlarda yapılan bütçe görüşmelerinde dayatmaya maruz bırakıldıklarını savunarak duruma tepki gösterdiler.

“ÜSTÜNLÜĞÜNÜZÜ KULLANACAK MISINIZ?”

Konuyu ilk olarak gündeme taşıyan ve tepki gösteren CHP’li Meclis Üyesi Mahmut Dönmez, seçimlerden buyana komisyonlarda tüm konuları yüzde 98’e yakın ortak karar alarak geçirdiklerini anımsatarak, “Biz komisyon üyesiyiz ancak komisyona çağrılmadan önümüze kağıt konulup, ‘biz karar aldık, görüşme yaptık’ denildi.

Bundan önceki tüm komisyonlarda biz Akdeniz’in yararına olan tüm konularda destek verdik. Umarız bundan sonraki tüm konular müzakere edilerek yapılır. Bir yıl boyunca muhalefet partileri olarak çoğunlukta olmamıza rağmen tüm kararlar ortak aldık. Ancak şuan meclis aritmetiğine baktığımız zaman yüzde 50, yüzde 50 ve yasaların size vermiş olduğu bir çoğunluk var. Bu kullanılacak mı, yoksa geçmişte ki gibi müzakere edilerek bazı şeyler paylaşılacak mı?” dedi.

Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyeleri ise emrivaki veya dayatma politikası olmadığını savundu.

“SÖZÜMÜZÜ TUTTUK, DESTEK VERDİK”

HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi de, seçim sonrası, “Biz HDP’li meclis grubu olarak size başarılar diliyoruz. Biz Akdeniz, Mersin ile ilgili olarak bu halkın yararına ne var ise parti farkı gözetmeksizin sonuna kadar alınan kararların arkasında olacağımız” dediklerini anımsattı.

Geçen süre içerisinde bu sözlerine sağdık kaldıklarını vurgulayan Tanrıverdi, “Hatta siz bu işbirliğinden, dayanışmadan güzel şeyler yaptınız, kendinizi kamuoyuna tanıtıp, haklı olarak övündünüz. Akdeniz’de farklı gruplar olmasına rağmen çok güzel şeyler yapıyoruz’ dediniz. Yüzde 98 oranında oy birliğiyle karalar alındığını söylediniz. Bu Akdeniz için de Mersin için de çok güzel bir şey.

“BİR PARMAK ÖNE GEÇTİNİZ”

Evet bir yarım parmak öne geçtiniz. Dilerim ve umarım ki bu uyum devam eder. Ama bazı pratiklerde bu uyumun devam etmeyeceği görülüyor.

Biz diğer birleşimde önemli olan kesin hesap raporunu bu birleşime ertelenmesine karar verdik. Komisyonlar incelesin diye.

Cuma günü bize mesajla bir yazı geldi ve komisyon başkanlıkları seçimi yapılacak denildi. Her hangi bir gündem maddesi yoktu. Biz de başka gündem olmadığı için usulüne göre komisyon dağılımları yapılmadığı için sorumluluk altına girmek istemedik ve bu toplantıya katılmadık.

Bize denildi ki siz Cuma günü gelmediniz. Katılanların tartışması ile bu sonuç alındı’ denildi. Gündem de olmayan bir konuyu komisyonun tartışması doğru değil. Kesin hesap gibi önemli bir gündem maddesinin yetkili arkadaşın durum budur hadi bunu imzalayın demesi doğru bir şey değil. Yöntem yanlış. Komisyonda tartışılmadan getirip bu gibi önemli bir gündem maddesini ‘hadi imzalayın’ demek bence başka izlenim yaratıyor. Bu gibi şeylerin olması bizde farklı bir izlenim yaratıyor. Grup kararı ile olumlu yönde oy kullanacağımızı da ifade etmek isteriz.

Encümende tartışıldı deniliyor. Ancak encümenin tartışması meclisi bağlamaz. Meclisi devre dışı bırakacak uygulamalara düşmeyelim” dedi.

CHP’li Mahmut Dönmez yeniden söz alarak, “Yok sayılmamız da, usulde bir hata var. Komisyon başkanlarının bize bilgi vermesi, müzakere edilmesi lazım. Eleştirimiz bundan kaynaklı” dedi.

BAŞKAN GÜLTAK: “DAYATMA YOK”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise sakinlik çağrısı yaparak, “İnşallah her şey yoluna girer, sıkıntı yok. Mustafa Gültak aynı Mustafa Gültak sizlerde aynı meclis üyesisiniz. Hiçbir şey değişmeyecek. Halkın hepimizi dinlemesi önemli. Benden tecrübeli siyasetçiler var içimizde. Biz meclisi topladığımızda komisyonların bir gün sonra toplantı yapması gerekiyor. Arada bir haftalık bir süre yok. Daha bir şey yok ortada. Belki haklısınız, geçmişten kaynaklı psikolojikmen bir refleks vardır. Bu refleksi kullanmayın şuan öyle bir şey yok. Burada zaman darlığı vardı. Bir daha ki mecliste böyle bir şey olmayacak. Gündem maddelerini tartışacaksınız tabiî ki ama acil gördüğüm konuları geçirmek isteyeceğim. Benim inandığım bir konu var ise burada hesabını da veririm. Hiç kimseye bir şey dayatılmaz. Verdiğiniz ve şerh koyduğunuz komisyon kararları için de teşekkür ediyorum. Demokrasinin gereği budur. Dolayısıyla buradaki olay gün kısıtlamasıdır. Bundan kaynaklı belki yanlış anlaşılmalar olmuştur.  Kararların elimizden geldiği kadar oy birliği ile geçmesini zorlayacağız. ‘Biz artık üç komisyon üyesi yaptık, size artık ihtiyacımız yok’ demek, hiç hoş olmayan bir tabirdir. Her meclis üyemiz değerlidir. Bir kişi bile tanımamak hadsizliktir. Elimizden geldiği kadar tartışıp, en güzelini bulacağız. Dayatmanın karşısında, demokrasinin yanındayım” dedi.

Başkan Gültak, Tanrıverdi’nin komisyon üyeliklerinin seçiminde ki temsiliyet oranın yasalara uygun olmadan yapıldığını ve bu doğrultuda komisyonların toplantısına katılmadıklarını belirtmesine de tepki gösterdi. Yargı kararı olmadan meclisin aldığı bir kararın ‘yasal değil’ diye tanımlanmasını eleştiren Gültak, mahkeme kararları netleşmeden meclisi çalıştırmamanın söz konusu olmaması gerektiğini vurguladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA