HAVA FİŞEK FABRİKASI’NDAKİ PATLAMAYI TBMM ARAŞTIRMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HAVA FİŞEK FABRİKASI’NDAKİ PATLAMAYI TBMM ARAŞTIRMALI!


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydan gelen patlamayı meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren Turan, neoliberalizmle birlikte fabrikaların, işçilerin geçimlerini sağlamak için işyeri olmaktan çok iş cinayetlerine neden oldukları mekânlar haline dönüştüğüne dikkat çekti.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporunun 2019 yılındaki resmi kayıtlarına göre 1736 işçi yaşamını yitirdiğini söyleyen Turan, “Yine İSİG raporuna göre 2020 yılının ilk beş ayında resmi kayıtlara göre 733 işçi yaşamını yitirmiştir. İşçilerin ölüm nedenlerinin başında iş sağlığı ve iş güvenliği konularında yeterli düzeyde önlem veya tedbir alınmaması gelmektedir. En son 03.07.2020 tarihinde Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek patlamasında meydana gelen patlama sonucunda 6 işçinin yaşamını yitirmesi ve 100’ün üzerinde işçinin yaralanması iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli düzeyde önlem alınmadığını gözler önüne sermektedir.  Ne yazık ki kitlesel olaylar veya ölümler olmadığında işçi cinayetleri ne hükümetin ne de ana akım medyanın dikkatini çekmektedir” dedi.

PATRONU UYARAN İŞÇİ İŞTEN Mİ ATILDI?

Sakarya’nın Hendek ilçesinde meydana gelen havai fişek patlamasının iki boyutu olduğuna dikkat çeken Turan, “Birincisi, 6 işçinin ölümü ve 100’ün üstünde işçin yaralanmasıyla sonuçlanan işçilerin çalışma koşullarının boyutu, ikincisi ise işçilerin yaşamlarını güvenceye almadan çalışma koşullarından sorumlu olan sermaye boyutudur.

Havai fişek fabrikasında 2009 yılında bir patlama gerçekleşmiş ve 1 işçi yaşamını yitirmiş, 34 işçi ise yaralanmıştır. Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamadan yaralı olarak kurtulan işçi Nuran Tarım, fabrikada son süreçte pek çok küçük boyutlarda patlama meydana geldiğini ancak hiçbir tedbir alınmadığını ve meydana gelen patlamaların üstünün kapatıldığını ifade etmiştir. İSİG Meclisi’nin aktardığı bilgilere göre aynı fabrikada 2007 yılından itibaren farklı tarihlerde patlama meydana gelmiş ve fabrika isim değişikliği ile tekrardan üretime devam etmiştir. Aynı fabrikanın farklı isimlerle üretime devam ederek farklı tarihlerde patlamalar meydana gelmesi, fabrika sahibinin iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda hiçbir tedbir almadan üretime devam ettiğini gözler önüne sermektedir. Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren Havva Çelik’in eşi Salih Çelik, kendisinin de fabrikada çalıştığını, iş güvenliği konusunda fabrika sahiplerini uyardığı için işten atıldığını ifade etmiştir.

PATRONA MORAL YEMEĞİNE TEPKİ

Sakarya’nın Hendek ilçesi Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın diğer boyutu ise fabrika sahibinin iş güvenliğini dikkate almadan üretime devam etmesidir. Havai fişek patlamasından sonra MÜSİAD’a kayıtlı iş insanları havai fişek fabrikası sahibi ve MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Çoşkun için moral yemeği düzenlemiş ve yemekte çekilen fotoğraf kamuoyu tarafından tepki ile karşılanmıştır.

Yaşar Coşkun, işçi ölümlerinin yaşandığı bu trajik olay karşısında, olayın sorumluluğunu almadan işçi cinayetlerine ‘fıtrat’ meselesi olarak yaklaşmaktadır. Yaşar Coşkun hakkında hiçbir soruşturmanın açılmamasının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur.

Havai fişek fabrikasından meydana gelen patlamada ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmeliğin uygulanmadığı açıkça görülmektedir. Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın nedenlerinin bulunması, patlamada iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbirlerin alınıp alınmadığı, patlamanın sorumluluğunun işçilere yüklenerek kaza gibi gösterilmesinden kaçınarak patlamada gerçek sorumluların ihmallerinin olup olmadığının ortaya çıkarılması için bir meclis araştırmasının açılması elzemdir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA