‘ÇEVRE KATLİAMI’NA KARŞI, ÇAĞRI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘ÇEVRE KATLİAMI’NA KARŞI, ÇAĞRI


 

Anamur’da Korucak Köyü’ne yapılmak istenen mermer ocağı için ‘ÇED Raporu gerekli değildir’ kararına karşı dava açan Mersin Çevre Derneği (MERÇED), çevresel katliama ‘dur’ demek için 16 Temmuz’da yapılacak keşfe destek istedi.

AYŞENUR ÖNAL

Doğasıyla dünyayı kendine hayran bırakan Anamur kirli yatırımlar ile yok oluşa sürüklenmek istenirken, yöre halkı direniyor! Korucuk Mahallesinde açılması planlanan mermer ocağına karşı ayağa kalkan halk, “İstemiyoruz” çağrısı ile yetkililere seslenirken hukuk mücadelesinde önemli bir aşamaya gelindi.

Mersin Valiliği tarafından mermer ocağı için ‘Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gerekli değildir’ kararı alındı. Karara tepki gösteren Mersin Çevre Derneği (MERÇED) mücadeleyi yargıya taşıdı. MERÇED tarafında Mersin İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda 16 Temmuz saat 12’de keşif yapılması kararı verildi.

MERÇED; Anamur Korucuk Köyü’nde yapılması planlanan mermer ocağının yaratacağı çevresel katliamdan rahatsızlık duyan Anamurluları ve özellikle su kaynaklarını kaybetmek, arıcılık dahil tarımsal faaliyetlerinde zarar etmek, doğal güzelliklerini yitirmek istemeyen bölge halkını katliamın önüne geçmek için, keşfe davet etti.

TARİH GÖRMEZDEN GELİNİYOR

MERÇED, doğa tahribatının yanı sıra ruhsat sahasına yakın bölge sahasının içinde oldukça önemli arkeolojik kalıntılar bulunduğunu savunuyor. Son yıllarda neredeyse tüm II B mermer ocaklarının tescilli ya da tescilsiz arkeolojik kalıntıların yakınında ya da üstünde açılıyor olmasının tesadüf olmadığına dikkat çeken MERÇED, “Korucuk Köyü’ne biri yetmezmiş gibi 2 mermer ocağının da açılması yönünde çalışmalar başlatılması, köy halkında mermerden çok, tarihi eser aranacağı kuşkusu yaratmıştır. Bu nedenle Müze Müdürlüğü’nü göreve davet ediyor ve bölgedeki arkeolojik eserlerin tescilinin yapılmasını istiyoruz” çağrısı yaptı.

YÖRE HALKI İSTEMİYOR

Öte yandan köylüler ve çevreciler Ocak ayında eylem yaparak mermer ocağı projesinden vazgeçilmesini istemişti.

Burada bir konuşma yapan Korucuk Muhtarı Halit Şimşek, yerleşim alanına çok yakın bir tepede açılması planlanan mermer ocağının su kaynaklarına, tarıma ve insan sağlığına zarar vereceğini belirterek, “Burada narenciye, çilek ve muz üretiminin yanı sıra mevsimlik sebzeler yetiştiriyoruz. Mahallemizin geçim kaynağı tarımdır. Mermer ocağının açılırsa burada tarım yapamayacağız.

Ayrıca toz mahalle halkımızın sağlığını da olumsuz etkileyecek. Ocağı açmak istedikleri bölgenin çok yakınında zeytin bahçeleri var. Onlar da zarar görecek. Derelerimiz kirlenecek. Mahallemizde mermer ocağı istemiyoruz” demişti.

“MERMER OCAĞI TÜRKİYE’NİN EN İYİ PORTAKALINA DARBE OLUR”

Ovabaşı Mahallesi Muhtarı Gani İmdat ise mermer ocağı kurulması planlan tepenin diğer tarafında bulunan Ovabaşı mahallesinin de olumsuz etkileneceğini ifade ederek, “Ovabaşı portakalı Türkiye’nin en kaliteli portakalıdır. Mermer ocağı açılırsa portakal üretimi biter. Mermer ocağının açılmasını istemiyoruz ve bu konuda mücadele edeceğiz” diye konuştu. CHP Anamur İlçe Başkanı Durmuş Deniz de Korucuk ve Ovabaşı mahallelerinin verimli topraklara sahip olduğunu ifade ederek, “Bu iki mahallemizde yaşayan vatandaşlarımız portakal,

diğer narenciye ürünleri, çilek ve muz yetiştiriciliği yapıyorlar. Diğer taraftan avokado ve kivi yetiştiriciliği de yapılıyor. Ayrıca vatandaşlarımızın atalarından kalan zeytin ve harnup ağaçları da var. Bu verimli toprakların ve temiz suların kirlenmesini istemiyoruz. Mahallelilerimizin bu mücadelesine destek veriyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA