TARIM BAKANLIĞI NEDEN SESSİZ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIM BAKANLIĞI NEDEN SESSİZ?


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Konya'da trafik kazasında hayatını kaybeden mevsimlik tarım işçilerini meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.

“Mevsimlik tarım işçileri, Türkiye’nin tarım hasılasında önemli bir paya sahiptir. Ancak mevsimlik tarım işçilerine yönelik, güvencesiz çalışma koşullarından barınma koşullarının iyileştirilmesine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından maalesef hiçbir çalışma yapılmamaktadır. Kahır ekseriyetini Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin oluşturduğu binlerce mevsimlik tarım işçisi her yıl yoksulluk nedeniyle yaşadıkları kentleri terk ederek Batı metropollerine, tarlalarda çalışmaya gitmektedir. Asgari yaşam koşullarının çok altında düşük ücret karşılığında emeğiyle geçimini sağlayan mevsimlik tarım işçileri, her sene çalışmaya gittikleri kentlerde trafik kazalarıyla gündeme gelmektedir. Öyle ki mevsimlik tarım işçilerinin trafik kazası geçirmediği hiçbir yıl yok. Her yıl mevsimlik tarım işçilerinin trafik kazalarında hayatlarını kaybetmesi, artık tarımsal emeğin kronikleşen bir sorunu haline gelmiştir. İnsanların göz göre göre trafik kazalarında hayatını kaybetmesi karşısında Tarım ve Orman Bakanlığının sessiz kalması ve bu konuda adım atmaması kabul edilemez.

26 Haziran 2020 tarihinde Konya’nın Yunak ilçesi mevkiinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüsün tır ile çarpışması sonucu Şanlıurfa nüfusuna kayıtlı aynı aileden Ahmet Okal, Fida Okal, Mehmet Okal, Medine Okal, 10 yaşındaki iki çocuk Mehmet Okal ve İbrahim Okal ile Mehmet Kuş hayatını kaybetmiştir. Şanlıurfa’dan her yılık yaklaşık 350.000 mevsimlik tarım işçisi Türkiye’nin farklı kentlerinde çalışmaya gitmektedir. Şanlıurfa’nın GAP projesiyle birlikte tarım kenti olacağı iddiasına karşılık bugün Şanlıurfa mevsimlik tarım işçiliğinde en çok göç veren illerin başında gelmektedir. Şanlıurfa’da mevsimlik tarım işçiliğini sonlandırmak için GAP projesi kapsamında bölgede istihdam koşulları varken, maalesef tarımda ucuz emekten dolayı sermayenin kâr elde etmesi için mevsimlik tarım işçilerine yönelik hiçbir adım atılmamaktadır. İktidar, pandemi sürecinde mevsimlik tarım işçilerinin seyahatlerine yönelik herhangi bir yasal bir düzenleme yapmamıştır. Seyahat maliyetlerinin mevsimlik tarım işçilerinin yükümlülüğünde olması sonucunda işçiler, maliyetleri azaltmak için bir araçta olması gerekenden fazla kişiyle yolculuk yapmak zorunda kalmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl tarımdan elde edilen Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) ne kadar ‘başarılı’ olduğunu rakamlarla anlatmasına rağmen tarımsal emekteki mevsimlik tarım işçilerinin rolünü görmeyi bırakın, adını bile anmaktan kaçınmaktadır. 26 Haziran 2020 tarihinde Konya’nın Yunak ilçesinde meydana gelen elim kaza, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının ne kadar elverişsiz olduğunu bizlere bir kere daha göstermiştir. Dolayısıyla Türkiye’de tarımsal emekte ciddi rolü olan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının en kısa zamanda düzenlenmesi elzemdir.” denilen önergede şu sorular soruldu:

“26 Haziran 2020 tarihinde Konya’nın Yunak ilçesinde 7 kişinin hayatının kaybetmesiyle sonuçlanan trafik kazası karşısında bakanlığınızın sessiz kalmasının nedeni nedir? Her yıl onlarca mevsimlik tarım işçisinin trafik kazalarından ölmesi, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla yasal düzenleme yapılması için yeterli bir neden değil midir? Mevsimlik tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamlarını kaybetmesini önlemek için bakanlık tarafından çalışma yapılmamasının gerekçeleri nelerdir? Her yıl trafik kazalarında onlarca mevsimlik tarım işçisinin yaşamlarını kaybetmesinin nedeni olarak bakanlığınızın herhangi bir çalışma yapmaması olduğunu düşünüyor musunuz? Bakanlığınız tarafından mevsimlik tarım işçilerinin seyahatlerini düzenleyen herhangi bir yasal düzenleme çalışması yapılacak mıdır? Yapılamayacaksa nedenleri nelerdir? Her yıl trafik kazalarından ölen mevsimlik tarım işçilerinin sayısı ne kadardır? Bakanlığınızın konuyla ilgili bir çalışması var mıdır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA