RANTA GEÇTİ VERİLMEMELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

RANTA GEÇTİ VERİLMEMELİ!


 

Özel ağaçlandırma uygulaması ‘rant’ iddiaları ile gündeme gelirken Mersin’de 12 orman bölge müdürlüğü şefliğine yaklaşık 2 bin 500’ü aşkın başvuru geldi!

HEDİYE ERĞOLU

Orman Genel Müdürlüğünde bulunan “ağaçlandırma yetkisinin” 23 Ekim 2019’da çıkarılan Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği ile özel işletmelere devredildi.

Arazi ıslahı, üretimi artırma veya doğal afetleri önlemek iddiaları bir tarafa, Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Genel Merkezi’nden; yönetmelikteki asıl amacın ormanları ranta dönüştürmek için yeni bir yöntem arayışı olduğu gündeme geldi.

‘Bozuk orman’ sayılan arazilerin ıslah edilerek üretim yapılacağı ve aynı zamanda erozyon, heyelan ve sel gibi doğal afetlerin önleneceği iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Tarım Orkam-Sen, gelinen noktanın bozuk ve verimsiz doğal ormanların ortadan kaldırılmasının orman ekosistemine ciddi zararlar vermekte olduğunu gösterdiğini bildirdi.

"ÖZEL AĞAÇLANDIRMA" ADI ALTINDA RANT

Sendikadan yapılan açıklamada, şimdiye kadar “özel ağaçlandırma” adı altında 21 bin başvuru alan yüz bin hektardan fazla alanın Antalya, İzmir, Muğla gibi rantsal değer bakımından yüksek olan kıyı illerinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada “Orman vasfını yitiren 2B arazileri talanında olduğu gibi şimdi de ‘ağaçlandırma’ adı altında yüzde 6’yı bulan yapılaşma izni ile orman alanlarını ticarileştirerek ranta dönüştürmenin yolu açılmıştır. Arazi ıslahı, üretimi artırma veya doğal afetleri önlemek iddiaları bir tarafa, bu yönetmelikteki asıl amacın ormanları ranta dönüştürmek için yeni bir yöntem arayışı olduğu ortaya çıkmaya başlamıştır” ifadeleri yer aldı.

“RANTA GEÇİT VERİLMEMELİ!”

Tarım Orkam-Sen Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, Nisan ve Eylül aylarında başvuru alınan özel ağaçlandırma uygulamasının Mersin’i de kapsadığını doğrulayarak, prosedürün halen bakanlık eliyle yürütüldüğünün altını çizdi. “Bozuk orman alanlarının ağaçlandırılması için e-devlet üzerinden yapılan başvurular kişisel olarak yapılıyor. Ancak takibi bir kuruluş tarafından yürütülebilen bu başvurularda karar merci, Orman Bölge Müdürlüğünde oluşturulan kurul. Şuan ilimizde 12 orman bölge şefliğine 2 bin 500 başvuru yapılmış durumda. Bu başvuruların akıbeti ile ilgili karar bölge müdürlüğü tarafından verilmekte. Ancak burada çok dikkatli olunmalı. Ranta geçit verilmemeli!” dedi.

ÖZEL ALANLAR İZNE TABİ

Özel ağaçlandırma için sahanın verimli orman olmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Özden açıklamasını şöyle sürdürdü; “Orman Genel Müdürlüğü sitesinde tüm Türkiye’nin MEŞCERE alanlarının bilgisi veriliyor ve bu planı herkes görebiliyor, Başvuracağınız sahanın verimli orman alanı olmaması gerekiyor bozuk orman veya ziraat- iskan yapılamıyor. Başvursanız da reddediliyor Yılda iki defa başvuru yapılıyor Nisan ve Eylül aylarında. Nisan ayında Mersin bölgesinde 2 bin 500 başvuru yapıldı. Ancak çoğu reddedilecek çünkü otlatma için ayrılan sahaların bir çoğu bozuk sahalar ve buralara başvurular reddedilecek. Öte yandan imar sahasına, özel izne tabi alanlara başvuru yapılamıyor, turizm alanlarına başvuru yapılamıyor.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA