OSMANİYE CEZAEVİ’NDE İNSAN HAKLARI İHLAL Mİ EDİLİYOR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

OSMANİYE CEZAEVİ’NDE İNSAN HAKLARI İHLAL Mİ EDİLİYOR?


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Osmaniye Cezaevindeki hasta tutsak Özgür Azad’ın sağlık sorununu meclis gündemine taşıdı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması için soru önergesi verdi.

Turan’ın konuşması şu şekilde;

“Özgür Azad İnci, müebbet hükümlü olarak, cezasının 21 yılını geride bırakmış ve dört yıldır Osmaniye 2 No’lu T tipi cezaevinde kalmaktadır. Özgür Azad İnci, şizofren hastalığı nedeniyle cezaevinde kalması elverişli olmamasına rağmen hala cezaevinde tutulmaktadır. Bu durumun da ötesinde Özgür Azad İnci’nin hastalığına iyi gelen ve 12 yıldır kullandığı SOLİAN isimli ilaç iki aydır piyasadan kaldırıldığı gerekçesiyle İnci’ye verilmemektedir. Özgür Azad’a SOLİAN ilaç yerine başka bir ilaç verilmiş ve bu ilaç Özgür Azad’ın beyin fonksiyonlarını düzeltmek bir yana ruh sağlığını ciddi derecede bozmuştur. İnci ailesi, SOLİAN ilacın piyasadan kaldırılmadığını öğrenmiştir. Aile, evlatları ile yaptıkları görüşmede Özgür Azad İnci’nin ruh ve bilinç sağlığının yerinde olmadığına tanıklık etmiş bu durumdan endişe etmiştir. Ailesi Özgür Azad ile yaptığı kapalı görüşte; Özgür’ün uyuyamadığını, koğuş arkadaşlarını hatırlayamadığını, hangi cezaevinde olduğunu bilmediğini, her gün gardiyan ve insanlar tarafından saldırıya uğradığını ve farklı olumsuz durumlarda halüsinasyonu andıran beyanlarda bulunduğunu belirtmektedir. Özgür Azad’ın ailesi, evlatlarının geçmiş yıllarda Azad’ın hastalığı nedeniyle kendisine, cezaevi personeline ve koğuş arkadaşlarına zarar verdiğini belirtmiştir. Ancak buna rağmen Özgür’ün ailesi, cezaevi yönetimi tarafından bu sorunun çözümü konusunda hiçbir adım atılmadığını ifade etmektedir.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 32. Maddesinin birinci fırkasına göre “Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.”  Yine TCK’nın 32. maddesinin ikinci fırkasına göre “Birinci fıkrada yazılı derecede olmamakla birlikte işlediği fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği azalmış olan kişiye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmibeş yıl, müebbet hapis cezası yerine yirmi yıl hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek ceza, altıda birden fazla olmamak üzere indirilebilir. Mahkûm olunan ceza, süresi aynı olmak koşuluyla, kısmen veya tamamen, akıl hastalarına özgü güvenlik tedbiri olarak da uygulanabilir” ibaresi yer almaktadır.

TCK’ye göre Özgür Azad İnci’nin “algılama” ve “irade” yetenekleri olmadığı halde cezaevinde tutulmasının hiçbir gerekçesi yoktur.  Çünkü şizofreni hastalığı kişinin “algılama” ve “irade” yeteneklerini ortadan kaldıran bir hastalıktır. Dolayısıyla Özgür Azad İnci’nin şizofreni rahatsızlığını tespit etmek için adli tıp raporunun hazırlanması amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından ivedilikle girişimde bulunulması gerekmektedir.” denilen önergede şu sorular soruldu:

“Özgür Azad İnci’nin şizofreni hastalığı olmasına rağmen cezaevinde tutulmasının gerekçeleri nelerdir? Bakanlığınız tarafından TCK’nin 32. Maddesini uygulamak amacıyla Özgür Azad İnci’nin tahliyesi için girişimler olacak mıdır? Özgür Azad İnci’nin SOLİAN marka ilacının piyasadan kaldırıldığı iddiasıyla verilmemesinin nedenleri nelerdir? Osmaniye Cezaevi son yıllarda insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmektedir. Özgür Azad İnci’nin şizofreni hastalığı bilinmesine rağmen cezaevi yönetimi tarafından kişinin sağlığını bozacak şekilde davranıldığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise Bakanlığınız tarafından Osmaniye Cezaevi’nde inceleme yapılacak mıdır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA