MERSİN ÇİFTÇİSİNİN KAYIT İLGİSİ ARTTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN ÇİFTÇİSİNİN KAYIT İLGİSİ ARTTI


 

Ülke genelinde çiftçiler, koronavirüs salgını nedeniyle ÇKS işlemlerini ertelemek durumunda kalırken Mersin ve bölgesinde mevsimlik işçi işlemlerinin de etkisi ile kayıtlara ilgi geçen yıla göre arttı.

HEDİYE EROĞLU

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) işlemleri için son tarihin 30 Haziran Salı olduğunu hatırlattı ve “ÇKS başvuru süresi uzatılmalıdır” çağrısı yaptı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, koronavirüs salgını nedeniyle ülke genelinde çiftçilerin ÇKS işlemlerini ertelemek durumunda kaldığına dikkat çekti.

2019 yılında ÇKS başvurusu yapan çiftçi sayısının yaklaşık 2,1 milyon olduğunu belirten Bayraktar, bu yıl sayının 1,2 milyonda kaldığına dikkati çekti. ÇKS kayıtlarının yapılmasının, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürmesine katkı sağlayan desteklerden yararlanabilmeleri için elzem olduğunu vurgulayan Bayraktar şunları söyledi: “Her zaman olduğu gibi koronavirüsle mücadele sürecinde de fedakarlık göstererek tarlasında çalışmaya devam eden çiftçilerimiz, salgınla mücadele ederken sofralarımızı eksik bırakmadı. Tarlasında kalarak üretime devam eden çiftçilerimiz, koronavirüs salgını nedeniyle ÇKS işlemlerini ertelemek durumunda kaldı.

Başvurunun bitmesine sayılı günler kala, yaşanabilecek yoğunluğun neden olacağı salgının bulaşma riski de göz önüne alınarak başvuru süresi uzatılmalıdır.”

“ÇKS YAPTIRMAYAN ÜRETİCİ DESTEKLERDEN YARARLANAMIYOR”

Bayraktar, “ÇKS başvurusu yaptırmayan üreticilerin yıl içinde verilen mazot, gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları başta olmak üzere çiftçiye verilen desteklerden yararlanamadığını hatırlattı. ÇKS başvurusu bulunmayan üreticilerin düşük faizli kredi kullanamadığını, TMO gibi kurumlara ürün veremediğini, tarım sigortasına başvuramadığını belirten Bayraktar, “Çiftçilerimizin yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zararları doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanabilmesi için ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, ÇKS başvurularının, 30 Haziran Salı günü mesai bitimine kadar, kayıtlara esas evraklarla birlikte Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine yapılabileceğini belirtti.

MERSİN’DE 8 BİN ÜRETİCİ KAYIT ALTINDA

Mersin Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir ise Mersin’de durumun Türkiye genelinin aksi yönünde olduğunu söyleyerek bölge üreticisinin ÇKS’ye ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Demir, “İşin aslı biz normalde geçen yılın ÇKS’de yüzde 4-5 üzerindeyiz. Yaklaşık 8 bin üyemiz kayıt yaptırmış durumda” dedi.

Bunun nedeninin de yeni tip koronavirüs covid 19 ile mücadele sürecinde mevsimlim işçi işlemleri olduğunu aktaran Demir, bu süreçte pek çok mevzuat ve işlem takibi yapan üreticilerin ÇKS kayıtlarını da yaptırmayı ihmal etmediklerini aktardı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA