LEMAS’TA ZORLA PARA MI ALINIYOR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

LEMAS’TA ZORLA PARA MI ALINIYOR?


 

Haber Merkezi

Mersin Erdem’li ve Silifke İlçeleri sınırlarında bulunan, içerisinde nehir, su kaynakları bulunan ve doğal güzellikleriyle bilinen Lemas Kanyonu girişinde bazı kişilerin bölgeyi gezmek isteyen vatandaşlardan zorla giriş ücreti aldığı ortaya çıktı, CHP Konuyu Meclise taşıdı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a hem de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Antmen, önergesinde konuyla ilgili tepki gösteren vatandaşların bugüne kadar birçok şikayette bulunduğunu ancak bahsi geçen kişilerin, kanyonu ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlerden zorla para almaya devam ettiğini belirterek “Vatandaşlar, kendilerinden zorla para isteyen bu kişilere tepki gösterdiklerinde bölgenin özel mülk olduğu yanıtını aldıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca içeriye giren bazı kişilerin bölgenin doğal yapısına zarar verebilecek ve ciddi sonuçlar doğurabilecek şekilde mangal ve ateş yaktıkları gözlenmiştir.  Bununla birlikte ayrıca bölgenin önemli kısmı sit alanı statüsünde olup birçok tarihi ve kültürel mirası içerisinde barındırmaktadır. Arkeolojik bir alana da sahip olan kanyonun korunması, doğal güzellikleriyle muhafaza edilmesi ve yerli ve yabancı turistlerle buluşturulması gerekmektedir. Ancak bu yaşananlar bölgenin tanıtılmasına engel olmakla birlikte; olumsuz bir imajı da beraberinde getirmektedir” dedi.

CHP’li Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar;

Lemas Kanyonu girişinde vatandaşlardan zorla para alan kişiler kimlerdir? Bu kişiler hakkında gerekli işlemler neden yapılmamaktadır? Bu alınan para, haraç ve gasp değil midir? Nehir nasıl olarak özel mülk olabilmektedir? Bu kişiler hangi yasal dayanakla halen girişlerde para tahsil edebilmektedir? Bahsi geçen kişiler hakkında ne tür işlemler yapılacaktır?

Lemas Kanyonu’nun olduğu bölgenin ne kadarı sit alanı içerisindedir? Bu sit alanlarının statüleri nelerdir? Kanyonun ne kadarı orman arazisi, ne kadarı tarım arazisi ve ne kadarı özel mülktür? Arazinin girişine sahip olmak kanyonun gerisinde kalan tüm bölgenin mülkiyet hakkını da bu kişilere mi verir? Kanyonun gerisinde kalan ve özel mülk olmayan yerlerin kullanımı, bu kişilerin iznine mi tabi tutulmuştur?

Lemas Kanyonu bölgesinde bulunan arkeolojik alanlar hangileridir? Kanyonun ne kadarında arkeolojik inceleme ve tarama yapılmıştır? Konuyla ilgili üniversiteler ve ilgili bölümleriyle işbirliği yapılmış mıdır?

Lemas Kanyonu içerisinde ciddi tahribatlara yol açabilecek mangal ve ateş yakılmasıyla ilgili ne tür önlemler alınacaktır?

Kanyonun doğal yapısının korunması, arkeolojik mirasının zarar görmemesi ve ziyarete gelen vatandaşların güven içerisinde bölgeyi gezmelerinin sağlanması için ne tür adımlar atılacaktır?

Buranın milli park olarak ilan edilmesi neden düşünülmemektedir?


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA