ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE HAYIR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE HAYIR!


 

“Çocuk işçiliğine hayır!” diyen Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, çocuk istismarının en yaygın biçiminin çalıştırılmaları olduğunu söyledi.

Haber Merkezi

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, 12 Haziran Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama düzenledi.

Çocuk işçiliğinin ülkemizin ve Dünyanın yaşadığı acil çözüm bekleyen sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Aslan, “Bugün milyonlarca çocuk, çalıştığı için düşlerini yaşayamamakta “çocuk olma hakkını” kullanamamakta, eğitim hakkından yararlanamamaktadır. Çocukların erken yaşlarda çalışma yaşamında yer almaları, çeşitli alan ve işkollarında çalışan çocuk sayısının artması, Ülkemizde önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Çocuk işçiliği Ülkemizin ve Dünyanın yaşadığı acil çözüm bekleyen sorunlardan biridir. Dünyada ve Ülkemizde uygulanan neoliberal politikaların sonucunda artan işsizliğin, yoksulluğun, eğitimsizliğin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin ve dengesizliğin, göçün toplumun geleneksel bakış açısı, sosyal devletin tasfiye edilmesi, yasal düzenlemelerin yetersizliği, hızlı nüfus artışı son yıllarda çocuk işçi sayısının artmasına neden olmuştur. Milyonlarca çocuk, sokakta, tarımda ve sanayide tehlikeli ve ağır işlerde, fuhuş, porno kaset üretimi, uyuşturucu üretimi ve satışı gibi alanlarda yoğun bir biçimde çalıştırılmaktadır. Bugün Dünyada ve Ülkemizde halen milyonlarca çocuk ağır iş koşullarında çalışmaya zorlanmaktadır” dedi.

“ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMALARI EN YAYGIN İSTİSMAR BİÇİMİDİR”

Çocukların en çok çalıştırıldıkları alanlar; tarım, sanayi, sosyal ve kişisel hizmetler, ticaret, lokanta, otel hizmetleri ve sokaklar olduğunu vurgulayan Aslan, “Bazı işkollarındaki İşverenler de çalıştırmak için özellikle çocukları tercih etmektedirler. Bunu sebebi, çocukların düşük ücretle çalışmaları ve kolayca işten atılabilmeleridir. Ayrıca çocuklar işyerlerinde sigortasız olarak çalıştırılmakta, dolayısıyla işverene ucuz işgücü sağlamaktadır. Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir. Nedenleri ne olursa olsun çocukların ailenin sıcak ortamından alınıp, serbest piyasanın görünmez eline teslim edilmesi, erken yaşlarda çalıştırılmaları, çocukların çocukluklarını yaşayamamalarına, eğitimden uzaklaşmalarına, fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin olumsuz etkilenmelerinin yanı sıra çeşitli istismara uğramalarına yol açmaktadır. Çocukların çalıştırılmaları biçimindeki istismar, çocuk istismarının en yaygın biçimidir. Çünkü daha oyun çağındayken kendi doğal ortamından alıkonulup çeşitli iş alanlarına sürüklenmekte, çok ağır iş koşullarında çalıştırılmaktadır” diye konuştu.

“HERKESİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bugünün ve geleceğin kaynağı olan çocukların, gelişim ve eğitim çağında zor ve tehlikeli koşullarda çalıştırılmaları, uygulanmakta olan sosyo-ekonomik politikaların, her türlü ihmalin ve denetimsizliğin mağdurları durumuna düşmelerine neden olmaktadır. Ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesiyle çocuk işçiliği büyük oranda azalacaktır. Bu toplumsal soruna karşı hepimiz duyarlı olmalı, çocuk işçiliğine karşı toplum olarak mücadele vermeliyiz. Çocukların birer yetişkin gibi sırtlarında hayatın yüküyle değil de çocukça sevinçlerle ve coşkularla yaşamaları için üzerimize düşeni hemen şimdi yapmalıyız. Çocuklarımızın haklarına sahip çıkarak onları korumak, çalışmaları yerine okullarda eğitim almalarını sağlamak için herkesi göreve davet ediyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA