MEB DİNİ İNANÇLARA SAYGI GÖSTERMİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEB DİNİ İNANÇLARA SAYGI GÖSTERMİYOR!


 

6’ıncı sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan testlerde çan sesinin huzursuz edici gösterilmesi konusunda açıklama yapan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Soru metninde kullanılan dil nefret suçu içermektedir” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 6’ıncı sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi testinde ‘çan sesinin’ rahatsız edici gösterildiği soru hakkında bir açıklama yaptı.

Farklı inançların, dillerin, yaşam tarzlarının bir ülkede kardeşçe yaşayabilme koşullarının oluşturulmasıgerektiğini belirten Sümbül, “Bu koşulların bulunması büyük bir zenginliktir. Bu farklılıklar büyük bir resim tuvali gibi her rengi içinde barındırdıkça zenginleşir. İnançların kendine özgü ritüellerinin bulunması da bu zenginliklerin önemli bir parçasıdır. Dinlerin kutsal mekânları, ibadethaneleri, ibadet biçimleri birbirinden farklı olsa da insanlığın ortaklaştığı insan hakları değerleri bakımından önemlidir. İnançların hiçbiri ötekinden daha az ya da daha fazla değerli değildi” diye açıkladı.

“İNANÇLARA SAYGI  GÖSTERMEMEK İNSANİ DEĞİLDİR”

Evrensel bir değer olarak inançlara saygı göstermemenin en hafif deyimiyle insani olmadığını söyleyen Sümbül, “İnsanların inançlarına saygı göstermek herkesin, en başta da devletin ve devlet kurumlarının, eğitimcilerin görevidir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı kurumlar da bu evrensel değerlere uymak zorundadır ve anayasal görevleri içindedir. Devlet, Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü bu konuda yasaları hiçe sayarak uzaktan eğitim kapsamında 6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Genel Tarama Testi 2, 5. Soruda bir inancın ritüelini aşağılayan, küçümseyen, kötüleyen bir dille soru sorulmuştur. ‘Çan sesini’ huzursuzluk verici gösteren bu soruda nefret dili kullanılmış, sorunun alt metninde bir inancın huzursuzluk verici olduğu fikri 6. Sınıf öğrencilerinin bilinçaltına işlenmeye çalışılmıştır” dedi.

İNCELENMEDEN Mİ ERİŞİME AÇILDI?

Sümbül açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Oysaki Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlükleri eliyle üretilen sorular soru havuzuna gönderilmeden önce ciddi bir denetimden geçirilmekte, uygun olmayan, pedagojik açıdan sorunlu olan sorular havuza alınmamaktadır. Bu açıdan bu testteki soru ya incelenmeden ya da inceleyenlerinde bu fikre katılmalarından kaynaklı olarak soru havuzuna eklenmiş, test erişime açılmıştır.

Soru metninde kullanılan dil nefret suçu içermektedir. Kiliselerde çan çalınması huzursuzluk vericidir alt metni inançlara eşit mesafede durması gerek Bakanlık testiyle geniş kitlelere ulaştırılmıştır. Bu çocuklar yarınlarda, gelecekte farklı inançlara hoşgörüyle bakmayacak, ülke içindeki inançları farklı kesimleri düşman olarak görecektir.

Bakanlığın ilgili testteki soru için gerekli idari işlemleri yapmasını talep ediyoruz. Laik bir ülkede devlet dinleri barış içinde tutar, inançları çatıştırmaktan kaçınır.

Konunun hassasiyetle takipçisi olacağımızı kamuoyunun dikkatlerine sunarız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA