“OBRUKLARA YAPILAN ASANSÖRÜN MALİYETİ NE KADAR?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“OBRUKLARA YAPILAN ASANSÖRÜN MALİYETİ NE KADAR?”


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin’de bulunan tarihi ve turistik Cennet ve Cehennem obruklarına yapılan asansörü meclis gündemine taşıdı.

Mersin-Silifke yolu üzerinde Narlıkuyu Mahallesi yakınlarında bulunan Cennet-Cehennem çöküklerinin, yıllık ortalama 60-70 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Turan; “Doğal yollardan oluşan bu iki büyük çukur; obruk, mağara ve çökük gibi isimlerle de anılmaktadır. Cennet ve Cehennem Mağaraları için 2018’de bir proje başlatıldı. Proje kapsamında dönemin Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Doğu Akdeniz’in önemli turizm merkezi ‘Cennet-Cehennem obrukları’na 10 milyon harcanarak ‘modernize’ edeceğini duyurmuştu. Elvan, Kalkınma Bakanlığının 2017 yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, antik dönemden kalan obruklara yönelik proje hazırlandığını ifade ederek, ‘Cennet-Cehennem, birçok insanın ziyaret ettiği bir turizm bölgesi. Burada da çok ciddi eksiklikler var. Obruklara iniş çıkış çok zordu. Buraya bir asansör ve seyir terası yapıyoruz. Aşağı yukarı 10 milyon liralık bir proje geliştirdik… orayı daha da zenginleştiriyoruz, görkemli hale getiriyoruz’ diye konuşmuştu. Geçtiğimiz günlerde Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlayan çalışmalar sona erdi. 462 basamakla inilen doğa harikası ‘Cennet’ obruğuna artık asansör ile inilip çıkılacak. 75 metre derinlikteki ‘Cennet’ olarak adlandırılan obruğa asansör; 130 metre derinlikteki ‘Cehennem’ isimli alana da cam seyir terası yapıldı.  Ancak Mersinliler ve uzmanlar projeye tepki göstererek, doğal yollarla oluşmuş, tarihi ve turistik mağaraya merdivenle inilmesi gerektiğini, asansör yapılarak mağaranın anlamının bozulduğunu ve doğaya müdahale edildiği yönünde görüş bildirmektedir. Bunun yanında Mersin İli, Silifke İlçesi, Hasanaliler Mahallesinde bulunan Cennet-Cehennem Örenyeri ve Astım Mağarası 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı ve 3. Derece arkeolojik sit alanıdır” diye konuştu.

Turan, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması için soru önergesi verdi. Önergede şu sorular soruldu:

Toplamda 10 milyon lira olan Cennet ve Cehennem projesinde asansör ve seyir terası haricinde başka hangi alanlarda harcama yapılmıştır? Cennet ve Cehennem obruklarına yapılan asansörün maliyeti ne kadardır? Cennet ve Cehennem obrukları projesi için ihale süreci nasıl işlemiştir? İhale ne zaman hangi şirketlerin katılımıyla gerçekleşmiştir? İhaleyi hangi şirket hangi şartlarla kazanmıştır? Proje yapılırken obrukların tarihi ve doğal dokusunun korunması amacıyla hangi kurumlarla iş birliği yapılmıştır? Hangi kurum ve kurullar projenin onaylanmasına izin vermiştir? Bu izinler nelerdir? Tarihi Cennet ve Cehennem obrukları üzerine asansör dikilerek doğal yapının bozulması karşısında Bakanlığınız herhangi bir inceleme yapacak mıdır? Yapılacaksa bu çalışmalar nelerdir? Mersin’de gerçekleştirilen turizm projelerinde Mersinlilerin görüşlerine dair bir kamuoyu araştırmanız var mıdır? Varsa araştırmanın sonuçları nelerdir? Böyle bir araştırma yoksa Mersinlilerin görüşlerine başvurulmamasının sebebi nedir? İnsan yaşamını kolaylaştıracağı iddiasıyla yapılan Cennet ve Cehennem projesinin doğal yaşamın bütünlüğünü bozacağı ortadayken projenin yapılmasının nedenleri nelerdir?

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA