YENİ ARPA ÇEŞİTLERİNİN HASADI YAPILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YENİ ARPA ÇEŞİTLERİNİN HASADI YAPILDI


 

Haber Merkezi

Doğu Akdeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personellerinden Dr. Hasan AY önderliğinde ıslahı yapılıp, ilk kez Tarsus’ta üreticiler tarafından ekimi gerçekleştirilen Ay, Dolunay ve Güldeste arpa çeşitlerinin demonstrasyon çalışmaları devam ediyor.

Ay, Dolunay ve Güldeste arpa çeşitleri ile; yerli ve milli tohumun geliştirilmesi, yem bitkilerinin çeşitliliğinin artırılması, erkenciliğin sağlanarak ikinci ürünün ekiliş ve verim miktarının artırılması, topraktaki tuz miktarının azaltılarak toprak ıslahının sağlanması amaçlanıyor.

İlk denemesi 2018-2019 üretim sezonunda, Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tarsus Ziraat Odası Tarafından koordine edilerek Koçmarlı Mahallesinde yapılan yeni çeşitlerin 2019-2020 yılı üretim sezonunda da farklı mahallelerde yaygınlaşması yönünde çalışmalar yapıldı.

Bu kapsamda 2019-2020 üretim sezonunda, hem ova hem de yüksek kesimlerdeki 4 farklı mahallede toplam 120 dekar alanda demonstrasyon parseli kurularak hem verim hem erkencilik hem de kalite yönleri kıyaslamaları yapıldı.

Kasım ayında ekimi yapılan çeşitlerin ilk hasatlarına Nemiroğlu ve Çağbaşı mahallerinde başlandı. Hasadı gerçekleştirilen Nemiroğlu mahallesindeki Güldeste çeşidinden 680 kilogram, Çağbaşı Mahallesindeki Dolunay çeşidinden ise 620 kilogram verim elde edildi.

Diğer mahallelerindeki (İncirgediği ve Koçarlı) hasadın önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi planlanıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA