“İNŞAATLAR ÇOĞALIRKEN SANAYİ VE ÜRETİMİ İHMAL ETTİK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İNŞAATLAR ÇOĞALIRKEN SANAYİ VE ÜRETİMİ İHMAL ETTİK”


 

Ülke çapında tanınan ve farklı sektörlerde birçok yatırımı olan Mersinli İşadamı Ali Yücelen, pandemi dönemini değerlendirerek, “Eskiden popüler olan sektörler şu anda popüler değil. Yeni dünyada nasibimizi almamız lazım. Yeni tüketim alışkanlıklarına göre herkes pozisyon almalı. İnşatta sektörü son dönemde Türkiye’nin lokomotif sektörü oldu. Çünkü desteklendi. Bu işlerin belli bir yerde duracağı belliydi. Birbirimize ev yapıp satarak bir yere gidemeyeceğimizi defalarca söyledik. Bu arada sanayiyi ve üretimi ihmal ettik.” Dedi.

SERKAN TULTAK

Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) 14.15.16.Dönem Başkanı, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Yücelen Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, Radyo Ülkü’de yayınlanan ve Serkan Tultak ile Volkan Toslak’ın hazırladığı Yerel Gündem programına konuk oldu. 

Dünyanın pandemiye hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Yücelen, fırsatlara da dikkat çekrek, Avrupanın en büyük sosyolojik değişimini veba salgınında yaşadığını söyledi.

“GERÇEK İŞ ADAMLARININ ABİLİĞİNİ GÖSTERME ZAMANI”

“Dünya hiç beklemediği bir yerden vuruldu” diyerek salgını değerlendiren iş insanı Ali Yücelen, şunları söyledi:

“Ülkeler hep zor pozisyonlar için kendilerini hazırlarlardı.  Kimsenin aklına bugünler gelmezdi. Salgın yüzünden eve kapandık. Salgın yüzünden insanların işi gücü bırakacağı kimsenin aklına gelmezdi. Son 5 yıldır yaşadığımız ekonomik sıkıntıları üst üste koyduğumuz zaman, bu salgında Allah herkesin yardımcısı olsun. Sadece sağlık açısından değil bu salgın süreci ekonomik açıdan da insanları çok yıprattı.  Bunu aşmanın yolu bir arada olmak. Dayanışma içinde olmak. İnsana yönelik kararlar almak. Ekonomi dediğimiz alana baktığımızda her şeyi insana yönelik yapmamız lazım. İnsanı işin içine karıştırmadan yaptığımız her şeyde hatalı çıkarız. TÜGİAD’da arkadaşlar sağ olsunlar bizi bırakmadılar. Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı verdiler. Hala arkadaşlarla bir araya geliyoruz. Herkes hazırlıksız yakalandı. Hizmet ve turizm üzerine yatırım yapanlar ödemelerini yaparken yatırımlarını ise kapatmak zorunda kaldılar. Dolayısıyla bu sektörler için büyük bir sıkıntı söz konusu. Bu sektörde çalışanlar için de çok zor bir dönem. Her ne kadar kısa çalışma ödeneği gibi imkan sunulsa da herkesin gücü kısa çalıştırmaya bile yetmedi.  Bir kısmı resmen dükkanları kapatarak arkadaşlar kusura bakmayın dedi. Bu dönem sadece iş adamları için değil emekçiler içinde büyük bir sıkıntı yaşattı. Bizim milletimiz sosyal dayanışma kampanyalarıyla bunu aşacaktır. Önemli olan kalıcı hasar vermemek. Önemli olan toplumu birbirine düşürmemek. Öte yandan iş adamlarımız devletimizin sunduğu imkanları ve kamu bankaların sunduğu fırsatları takip edip, iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bu dönem finansal açıdan ayakta kalma dönemi. Önceden herkes kendi derdini öncelerdi. Şu an ise dert ortak dert. İnsan ve insanlık böyle günlerde belli olur.  Gerçek iş adamlarının abiliğini gösterme zamanı diye düşünüyorum”

“YENİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINA GÖRE HERKES POZİSYON ALMALI”

Pandemi dönemiyle birlikte yeni fırsatlarında ortaya çıktığını belirten Ali Yücelen,

“Piyasa değişiyor. Eskiden popüler olan sektörler şu anda popüler değil. Yeni sektörler ortaya çıkıyor. Yeni dünyada nasibimizi almamız lazım. Avrupa en büyük sosyolojik değişimini veba salgını sonrası yaşamıştı. Veba salgını sonrasında feodalite sona ermişti. Şu anda veba salgını gibi bir problemle karşı karşıya değilizdir inşallah. Tüketim alışkanlıklarımızda çok büyük değişiklikler bekliyoruz. Dünyadaki değişimleri iyi takip etmemiz gerekiyor. Değişimlere göre pozisyon almamız gerekiyor. Bu dönemde yeni fırsatları iş adamlarının görmeleri gerekiyor. Kendilerini değiştirmeleri gerekiyor. Gıda ve hayvancılık alanında yeni yatırımlar yapılması gerekiyor. E-ticaret salgın döneminde bir patlama yaşadı. Artık herkes e-ticarete yönelmeli veya alışmalı. Yeni tüketim alışkanlıklarına göre herkes pozisyon almalı.”dedi. 

“YILLARIN SANAYİCİ AİLELERİ BİLE İNŞAAT SEKTÖRÜNE GİRDİ. SANAYİYİ VE ÜRETİMİ İHMAL ETTİK”

İnşaat sektörünün büyüdüğü dönemde sanayi ve üretimin ihmal edildiğinin altını çizen Yücelen, şöyle devam etti:

“İnşatta sektörü son dönemde Türkiye’nin lokomotif sektörü oldu. Neden öyle oldu? Çünkü desteklendi. Neden öyle oldu? Çünkü çok para kazanıldı. Yılların sanayici aileleri bile inşaat sektörüne girdi. Herkes karın yüksek olduğu yere girer. Bu çok doğal bir şey. Bu işlerin belli bir yerde duracağı belliydi. Birbirimize ev yapıp satarak bir yere gidemeyeceğimizi defalarca söyledik. Bu arada sanayiyi ve üretimi ihmal ettik. Dünya teknoloji ve endüstri alanında ilerlerken biz nasibimizi alamadık. Sanayiden para kazananlar inşaata yatırım yaptı. Böyle bir pandemi döneminde de kriz yaşadık. İnşallah memleketimiz bu dönemi atlatır” sözlerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA