ÜRETİMDE BAŞTAN ZARAR EDİYORLAR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÜRETİMDE BAŞTAN ZARAR EDİYORLAR


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, patates ve soğan üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, patates ve soğan üreticilerinin üretim maliyetleri başta olmak üzere üretim ve pazarlama sorunlarını çözmek, patates ve soğanla ilgili uygulanan politikaların değiştirilmesi amacıyla bir meclis araştırma komisyonu oluşturulması için talepte bulundu.

Dr. Rıdvan Turan, araştırma önergesinin gerekçe kısmında şunları belirtti: “Çiftçiler, üretim girdi maliyetlerinden, ürününün düşük fiyata mübadele etmesine kadar birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Çiftçiler zararına üretim yapmakta, borçlanmaktadır.

AKP iktidarı 18 yıl süresince çiftçileri mutsuz etmiştir. Çiftçileri koruyan bütün kurumları neredeyse özelleştirmiştir. Çiftçinin bankası olan Ziraat bankası, çiftçilerden çok özel sermayeye hizmet eden bir finans kaynağına dönüşmüştür.

Patates ve soğan üreticileri en çok üretim maliyetinden dolayı üretime baştan zarar ederek başladıklarını söylemektedir. Ayrıca çiftçiler ürünleri, maliyetlerini karşılamadığı için düşük ücrete, satarak yine zarar etmektedir. Bunun üstüne soğan ve patatesle ilgili ithalata yönelmek çiftçilerin ürünlerini zararına satma ihtimalini bile ortadan kaldırmaktadır. 7 Ocak 2020 tarihinde resmî gazetede yayımlanan genelgeye göre patates ve soğan ihraç etmek resmi izne bağlanarak ihracat kısıtlamasına gidildi. Ürünlerini ihraç etmeyen soğan ve patates üreticilerinin ürünleri alıcı bekliyor fakat ticari kısıtlama olduğu için çürümeye yüz tutulmuş durumdalar.

Türkiye 2019 yılında ortalama 200 bin ton soğan ve patates ithal ederek dünyada en çok soğan ihraç eden ülkeler sıralamasında altıncı sırada yer almıştır. Türkiye’nin kendi ülkesinde ithal ettiği soğan ve patates ürünlerinden daha fazlasını üretecekken neden ithalata başvurduğu cevap bekleyen önemli bir sorudur.

Patates ve soğan üreticilerinin üretim maliyetlerini düşürmenin çözüm yollarını bulmak ve pazarlama sorunlarındaki değişkenliği gidermek başta olmak üzere, ürünlerin ihraç edilmesi noktasında ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla bir araştırma komisyonuna en kısa zamanda ihtiyaç vardır.

Patates ve soğan üreticilerinin sorunlarını çözmekten kaçan her türlü yaklaşım, Covid- 19 salgını dolayısıyla geleceğe yönelik varsayımların yapılamadığı bir süreçte, ithalat gibi palyatif çözümlerle günü kurtarmaya yönelik girişimler, belki önümüzdeki yıl artık soğan ve patates üreticilerinin sorunlarını bile konuşamayacak bir konjonktürle sonuçlanabilir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA