MEZİTLİLİ KADINLAR BİBERİYE VE LAVANTA EKTİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZİTLİLİ KADINLAR BİBERİYE VE LAVANTA EKTİ


 

Haber Merkezi

Mezitli Belediyesi ve Mezitli Kent Konseyi iş birliğinde hayata geçirilen proje ile lavanta ve biberiye ekimi yapıldı. Dünya Çiftçiler Gününe denk gelen etkinlikte Mezitli Belediyesi tarafından yüksek binalar arasında kalan alanda genç fidanlar toprakla buluştu. 

BAŞKAN TARHAN, ELLERİYLE FİDAN DİKTİ

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi Başkanı Ayşe Gül Yılgör, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve belediye çalışanlarının katıldığı etkinlikte, korona virüsüne önlem olarak maskeler takıldı ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edildi.  Başkan Tarhan’ın kürek kullanmadan elleriyle fidan diktiği alanda yüzlerce biberiye ve kekik dikimi yapıldı. Fidanlara Başkan Tarhan ve katılımcılarla can suyu verildi.

“ÇİFTÇİ YOK OLMAYA KARŞI ARAYIŞ PEŞİNDE”

Türkiye’de tarımın her geçen gün daha büyük sorunlarla uğraşır hale geldiğini ifade eden Başkan Tarhan, “Bugün Dünya Çitçiler Günü ancak çiftçiler adına güzel şeyler söyleyemiyoruz. Herkes üreticinin ne kadar zor durumda olduğunu biliyor. Herkes yeni arayışlar peşine düştü. Mersin için limon ekonominin en önemli ögesi. Özellikle Erdemli’nin lamas limonu son derece önemli. Ama daha dün çiftçilerin limonlarını yollara dökerek protesto gerçekleştirdiğine tanık olduk” dedi.

“MEZİTLİ’DE HERKES TARIM İÇİN SEFERBER OLDU”

Kent tarımı adıyla Mezitli’ye özgü bir projeyi hayata geçirdiklerinin bilgisini veren Başkan Tarhan, “Mersin’in amiral gemisi olan limon için böylesi bir hazin tablonun olması Türkiye içinde hazin bir görüntüdür. Maalesef ülkemizin bir tarım planlaması yok. Hükümetlerin destek ve teşviki sürekli değişiyor. Biz dahi burada elimizdeki alanlarda ne ekeceğimizi bilmez durumdayız. Ne ekeceğiz, nasıl pazarlarız, nasıl alternatif yaratabiliriz, göz yordamıyla çözmeye çalışıyoruz. Bizim burada bir kent tarımı projemiz var. Kent içerisinde binaların ortasında tarımı gerçekleştirmek. Bu Mezitli’ye özgü bir proje. Mezitli’de bir vatandaşımıza ait çok güzel yerlerde imarlı arasalar var. Kendisine teşekkür ederiz. 25 dönümlük bir alanın Mezitli Üretici Kadın Kooperatifimizin geçici olarak kullanmasına, burada tarım yapmasına izin verdi. Buralara kooperatifimiz sebze ekecek. Yarın çok daha büyük alanlarda Üretici Kadın Kooperatifimizin ektiği sebzeleri göreceksiniz” diye konuştu.

“APARTMALNLAR ARASINDA SEBZE BAHÇELERİ OLUŞTURUYORUZ”

Tarımsal üretime verdikleri önem sonrası Üretici Kadın Kooperatifi dışında da tarımsal projeler gerçekleştirildiğine vuru yapan Başkan Tarhan, “Sadece Üretici Kadın Kooperatifimiz değil diğer dinamiklerimiz de tarımsal alanda önemli işlere imza atıyorlar. Mezitli Kent Konseyimizin de girişimiyle bu alanda lavanta ve biberiye ekimi gerçekleştireceğiz. Çevrede apartmanların arasında yeşil alan oluşturuyoruz. Çünkü çok yakın zamanda çocuklarımız bu tarım ürünlerini unutacak. Bu nedenle kent tarımını çok fazla önemsiyoruz” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZ KENT İÇERSİNDE YEŞİLE SUSAMIŞ”

Yaşadığı bir olayı anlatarak, tarımsal üretime olan ihtiyacı örneklendiren Başkan Tarhan, “Birkaç saat önce bir kadınımızdan telefon aldım. Çok özel olduğu için açıklamak istiyorum. Kadın vatandaşımız kendi sitesinin karşında Üretici Kadın Kooperatifimizin mısır ekimi yaptığını görmüş ve katkı sunmak istediğini söyledi. İmkanları çok olmamasına karşın mısır tohumu alınması için belediyemize 400 lira bağışta bulundu. Bu vatandaşlarımızın kent içerisindeki yeşile ve doğal ortama susamışlığının göstermektedir” şeklinde konuştu.

“MEZİTLİ’DE TALEP EDEN HERKESE MASKE VE GIDA KOLİSİ ULAŞTIRIYORUZ”

Dünya’yı etkisi altına alan Korona virüsüyle ilgili de bilgiler aktaran Başkan Tarhan, Mezitli’de maske ve gıda desteği konusunda hiçbir sıkıntının olmadığına da vurgu yaptı.

Başkan Tarhan, “Korona virüs dönemi Türkiye’de pek çok şeyi anlattı. Özellikle Mezitli’de dayanışma duygusunu artırdı. ‘Yardımlaşama iyileştirir’ diyerek herkes birbirine destek olmaya başladı. Biz Mezitli’de buna zaten alışığız.

Gıda ve maske yardımında son derece başarılıyız. Hiç kimse maskem yok diyemeyecek önümüzdeki birkaç gün içinde trafik ışıklarında maske dağıtımına da geçeceğiz. Bazı kentlerin, hükümetin çözemediği maske sorunu Mezitli’de yok.

Mezitli’nin başka duyarlı olduğu bir konuda hayvanlarımız. Mezitli’de hayvanseverliğimiz çok fazla. Vatandaşlarımız mama yardımı yapıyor. Biz de hazırladığımız özel mama kapları ile bunun dağıtımını sağlıyoruz. Şu anda Mezitli’de yardımlarla sağlanan mamalarımızı ulaştırıyoruz” dedi.

“DOĞANIN KÜRESEL ISINMAYLA SAVAŞINDA KATKIMIZ OLSUN”

Tarımsal üretimin gelişmesine Mezitli Kent Konseyi olarak katkı sunmak istediklerini belirten Sibel Gelbul da, açıklamasında, “Dünyanın küresel ısınmayla denendiği bu günde Mezitli Kent Konseyi olarak bir karar alarak kekik, biberiye, lavanta gibi kendi endemik doğal bitkilerimizi yayılmasını istedik. Bu bitkilerin oksijeni çok ve suya ihtiyacının az olduğunu öğrendikten sonra Mezitli Belediye Başkanımız Neşet Tarhan’a projemizi sunduk. Her zaman için üretime, toprağa, tarıma değer veren başkanımız destek vererek hayata geçmesini sağladı. Bu bitkiler ekonomik olarak ta büyük getiriye sahip. Doğanın küresel ısınmayla savaşında bizimde bir katkımız var” ifadelerine yer verdi.

“KARANTİNA SÜRECİNDEN UMUT GÜNLERİNE”

Doğanın her zaman mucizeler yarattığına dikkat çeken Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör de konuşmasında Dünyanın yaşadığı zorlu süreçte umut dolu projeler görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek “Karantina günlerinden umut günlerine hızlı bir geçiş yapıyoruz. Bugün burada görmüş olduğum tablodan son derece mutlu oldum. Kent konseyimiz çok önemli bir proje başlatılmış. Hem ekonomik olarak hem de görüntü olarak son derece önemli aromatik bitkiler ekildi. Yakında buralar mosmor çiçeklerle donanmış olacak. Çevre açsından da çok büyük destek sunacak.

Biz de Üretici Kadın Kooperatifi olarak ürünleri de alacağımızı ifade ettik. Hemen ayaküstü ticari bir fayda da sağlamış olduk.

Diğer kadın arkadaşlarımızı da bizimle faaliyet göstermeye çağırıyoruz. Çünkü ağırlıklı olarak tarımsal üretim yapan bir kooperatifiz ve içine girdikçe görüyoruz ki doğa mucizeler yaratıyor. Biz bu mucizelerin sadece aracılığını yapıyoruz. Bir kez içerisine girince kopamıyoruz. Biz tüm kadınlarımızı bizimle birlikte ekmeye, dikmeye, otunu yolmaya, sonrada hasat etmeye, pazarlamaya davet ediyoruz. Başkanımız Neşet Tarhan’a ve Mezitli Kent Konseyine çok teşekkür ediyoruz. Birlikte çok daha fazla güzellikler yaratacağız” açıklamasında buldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA