“KARADUVAR”DA POLİPROPİLEN TESİSİ İSTEMİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KARADUVAR”DA POLİPROPİLEN TESİSİ İSTEMİYORUZ”


 

Karaduvar’da yapımı planlanan polipropilen tesisinin olumlu ÇED raporu ile tesisin yapımı için ilan edilen endüstri bölgesinin iptali için dava açan Büyükşehir Belediyesi, Mersin Barosu ve Çevre Mühendisleri Odası ile MERÇED dava açarak hukuk mücadelesi başlattı.

Haber Merkezi 

Hükümetin plastik hammaddesi ithalatını düşürme planıyla Mersin’de yapılmak istenen polipropilen tesisi hız kazanırken, iptali için kentin mücadelesi de sürüyor.

Karaduvar’da yapımı planlanan polipropilen tesisinin olumlu ÇED raporu ile tesisin yapımı için ilan edilen endüstri bölgesinin iptali için dava açan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı (MERÇED) Sabahat Aslan, yaptığı yazılı açıklama ile gelinen süreci kamuoyuyla paylaştı.

“BAKANLIK FIRSATÇILIK YAPIYOR”

Aslan, bugün dünyanın, büyük felaketlerin yaşandığı küresel ısınma ve iklim değişikliği tehdidi ve Covid-19 virüsü salgını ile karşı karşıya iken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın fırsatçılık yaparak Mersin’de yapımı planlanan Tekfen Polipropilen Üretim Tesisi Yatırımı projesinin ÇED raporunu onayladığını anımsattı.

Projenin planlandığı sahanın 1/1000 ölçekli planının olmamasına rağmen bu bölgenin Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi de ve planı olmayan bu bölgede polipropilen tesisi için ÇED olumlu kararı alınmasında hukuka uygun olmadığını savunan Başkan Aslan, “Kamu yararı, şehircilik ilkeleri ve planlama esasları açısından tamamen hukuka aykırıdır” dedi.

“YARATACAĞI KİRLİLİK İNSAN SAĞLIĞINI ETKİLEYECEK”

Günümüzün en büyük sorununun doğa talanının yarattığı çevre kirliliği olduğunu vurgulayan Sabahat Aslan, “Karaduvar ve çevresinde halen çalışmakta olan Kromsan, Sodasan, Petrol Dolum Tesisleri, Akgübre ve diğer sanayi tesisleri atmosfere zehir saçarak havayı, suyu ve toprağı kirletmeye devam ederken, Karaduvar’da bu kirliliğin oranı çok yüksek iken mevcut kirliliğe kirlilik katacak olan Karaduvar Polipropilen Tesisinin kurulumu çevre ve insan sağlığını çok ciddi olumsuz etkileyeceği açıktır.

Uzmanlar, Karaduvar Polipropilen Tesisi’nin bölge insanlarında hormonal bozukluklara, solunum problemlerine (astım, allerjik bronşit ve koah), dermatolojik hastalıklara (özellikle kontakt dermatit), doğum kusurlarına, kimyasal pnomonina (akciğer enfeksiyonu), kurşun zehirlenmelerine ve hematolojik hastalıklara (lösemi vb.) neden olacağı ve bu hastalıkların oranının çok yükseleceğini ifade etmektedirler.

“TARIM TOPRAKLARI ÇORAKLAŞACAK”

ÇED raporunda mevcut Toros Tesisleri ve yapımı planlanan tesis için yılda toplam 9 milyon metreküp su ihtiyacı olacağı yazılıdır. Su ihtiyacının bölgenin yeraltı su kuyularından karşılanacak olması, bölgenin yeraltı sularının tuzlanmasına ve tarım topraklarının çoraklaşmasına neden olacaktır.

“BALIKÇILIK BİTECEK”

Tesisin soğutulmasında kullanılacak olan suya çeşitli kimyasalların katılarak sıcak bir şekilde denize deşarj edilecek olması denizin ekosisteminin bozulmasına, bölgenin geçim kaynağı olan balıkçılığa ve Karaduvar Balıkçı Barınağının işlevini kısıtlayabilme ve Mersin merkezde balıkçılığı potansiyeline ciddi zararlar verecektir.

“GÖÇE NEDEN OLACAK”

Karaduvar Bölgesinde, Polipropilen Tesisi’nin yaratabileceği yoğun sanayi üretimi ve oluşabilecek çevre kirliliklerinden, tarım topraklarının çoraklaşmasından ve balıkçılığın bitmesinden, insan sağlığının zarar görecek olmasından bölgede yaşayan insanların kent içi ve kent dışı göçünü arttıracaktır. Bu sorun tesisin doğusunda yer alan Karaduvar, Karacailyas ve Kazanlı bölgeleri ile kuzeyinde yer alan Özgürlük, Çay, Çilek ve Cumhuriyet  mahalleleri tesisten çok olumsuz etkilenecektir.

“TESİS, TURİZM, LİMAN VE SERBEST BÖLGENİN GELİŞİMİNİ SINIRLAYACAK”

Polipropilen tesisi yapılması halinde, 10 kilometre mesafede Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin gelişimine zarar verecektir. Turizm alanı ile ağır kirlilik oluşturan böyle bir sanayi alt yapısının yan yana olması söz konusu olamaz. Tesis, ağır kirlilik oluşturan sanayi alt yapısı ile Mersin Limanı’nın verimliliğini etkileyebilme potansiyeline sahiptir. Serbest Bölge’nin gelişimini sınırlayacaktır” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MERSİN BAROSU VE ÇEVRE MÜHENDİSLERİ DE DAVACI

Ayrıca projenin vergi muafiyeti getirilmesiyle birlikte çeşitli üstün teşviklerden  faydalanmasının sağlanılmasının da, projenin belli grupların rant elde etmesi için hazırlandığı ve özel bir proje olduğunu ortaya koyduğunu savunan Aslan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Karaduvar’da yapımı planlanan Polipropilen Tesisinden Mersin halkı ekonomik, sosyal ve çevre kirliliği açısından çok olumsuz etkilenecektir. Projeye Başta Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok meslek odası, sivil toplum kuruluşu ve Mersin halkı karşıdır. Yaşam hakkımızı savunmak için onaylanan ÇED raporunun ve ilan edilen Endüstri Bölgesinin iptal edilmesi için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Mersin Barosu, Mersin Çevre ve Doğa  Derneği ve Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak dava açmış bulunmaktadır. Hukuksal ve demokratik mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA