LİMONDA HESAPLAMA HATASI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

LİMONDA HESAPLAMA HATASI!


 

Türkiye’de yaşanan limon krizinin Tarım ve Orman Bakanlığının hesaplama hatası olduğunu söyleyen tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, üreticinin zararı karşılanmazsa tüketicinin ödeyeceği faturanın ağır olacağını vurguladı.

Haber Merkezi

Yaşanan limon krizinin hesaplama hatası olduğunu söyleyen tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, yaşanılan süreç hakkında görüş bildirdi.

Türkiye’nin Covid-19 pandemisinden dolayı ihracat kısıtlaması uyguladığı tek ürünün limon olduğunu belirten Yıldırım, “Tarım ve Orman Bakanlığı bu kısıtlamayı getirirken sahada bir tespit yaptı. Üreticinin elinde ki limonun ancak Türkiye’deki tüketicinin tüketimine yetebileceğini belirterek ihracatın kısıtlamasını talep etti. Ticaret Bakanlığı da yayınladığı tebliğ ile limon ihracatını ön izne bağlandı” dedi. Ancak Tarım Bakanlığının yaptığı tespitin yanlış olduğunu söyleyen Yıldırım, “Çünkü restoranların kapalı olması ve otellerin kapalı olması nedeniyle bu yıl 50 milyonu aşkın turistin gelememesi nedeniyle limon ihtiyacının çok daha düşük olacağı ve aslında depodaki limonun Türkiye’nin tüketiminden çok daha fazla olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.

Yaşanılan hatadan dolayı limon ihracatına izin verilmesinin beklendiğini söyleyen Yıldırım, “Ancak Tarım Bakanlığı eğer bu ihracat kısıtlamasında ısrar edecekse o zamanda üreticinin uğradığı zararın karşılanması gerekiyor. Tek bir üründe ihracat kısıtlaması var ve bunun faturası da çiftçiye, üreticiye kesiliyor. Bu ürünün depolanması ve hasadın olmadığı dönemde tüketiciye sunulması için üreticinin bu ürünü stoklaması yani depolaması gerekiyor. Bu yıl bu zarar karşılanmazsa ve üretici önümüzdeki senede ihracat yasak olur endişesiyle stok yapmazsa tüketici bunun faturasını çok daha ağır ödemiş olur” dedi.

“LİMON TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖVİZ KAYNAĞI OLUR”

Yıldırım limon üretimi hakkında şu önerileri sundu;

“Aslında Türkiye’nin limon üretimini arttırarak hem ihracatta hem kendi iç pazarın ihtiyacını karşılaya bilir bir duruma gelmesi ve dünyada korona virüsle birlikte artan limon talebini karşılaması açısından çok önemli. Yani Türkiye limon üretimini arttırırsa dünyanın talebini karşılayabileceği gibi kendi ihtiyacını da zaten iç piyasadan karşılar. Türkiye için önemli bir döviz kaynağı olur. Bu nedenle limon konusunda üreticinin zararının mutlaka karşılanması gerekir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA