LİMON ÜRETİCİSİ YOLU KAPATTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

LİMON ÜRETİCİSİ YOLU KAPATTI


 

Erdemli’de limon üreticisi D-400 Karayolunu trafiğe kapattı, yola limon döktü.

GİZEM EKİCİ

Mersin’in Erdemli ilçesinde limon üreticileri ihracatın kısıtlanması üzerine D-400 Karayolunu yarım saatliğine trafiğe kapattı yola limon döktü. Seslerinin duyurulmasını isteyen üreticiler Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya çağırdı. Olay yerine gelen jandarma yolu trafiğe açmalarını istedi. Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık sessizce dağıldı.

Erdemli ilçesine bağlı Arapçabahşiş Mahallesi Yeni yol mevkisinde toplanan yaklaşık 500 kişilik limon üreticisi ellerinde “Stokçu değil üreticiyiz’’, “Köylü milletin efendisidir üreten köylü istiyoruz”, “Üreticide 3-4 lira halde 5 lira büyük marketlerde 10-15 lira”, “Karadeniz’e teşvik var, Akdeniz’e yasak”, limon ihracatının açılmasını istiyoruz şeklinde dövizler taşıdılar.

D-400 karayolunu yaklaşık 30 dakika kapatan limon üreticileri yanlarında getirdikleri çürük limonları yol ortasına dökerek tepkilerini dile getirdiler.  Üreticiler adına konuşan Yusuf Şahin, “Devlet büyüklerimize sesleniyoruz limon üreticisi 20-30 stokçudan oluşmaz en az üç bin üreticiden oluşur. Biz stokçu değil üreticiyiz. Limon üç ay hasadı vardır ancak 12 ay tüketilir. Unutulmasın ki 12 ay tüketimin sağlanması için stok yapıp tedarik yapmalıyız. Eldeki limon söylenildiği gibi 50-60 bin ton değil 180-200 bin tondur ve üç ayda bitmez. İhracat yolları kapalı olduğu için limon depolarımızda çürümeye başlamıştır, lütfen ihracatın yollarını açın” dedi.

“İSPANYA BİZE GÜLDÜ”

“Korona nedeni ile ihracatı duran ancak daha sonra kısıtlaması kaldırılan İspanya bize güldü” diyen Şahin, “Çok iyi bir limon pazarımız vardı artık oda ortadan kalktı. İspanya Avrupa’ya çürük limonunu 15 liradan sattı. Elimizdeki pazarlarımızı da kaybettik limon üreticisinin günahı nedir.  Gelecek yıl ihracat yapmak istesek de bizimle çalışmayacak. Çünkü onların istediği limonu biz sağlayamadık” diye konuştu.

“Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin söylediği gibi limon 30 tane stokçunun elinde 30-40 bin ton limon var, ihracat yolları kapalı olmasından kaynaklı çürümeye terk edilmiş 200 bin ton limon var. 200 bin ton limonu hangi iç piyasa bitirecek sormak istiyoruz” diyen Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu ülke Karadeniz’den ibaret değildir.  Karadeniz’e otoban, Hava alanı, Karadeniz üreticisine destek de Akdeniz çocuğu neden dışlanmakta. Akdeniz çocuğu bu ülkenin evladı değil mi. Burada yetişen limon ürün değil mi. Limon üreticide 3-4 lira. Halde 5 lira, büyük mağazalarda 10-15 lira. Lütfen limonun ihracat yolları açılsın. Üretici kan ağlıyor yüzü gülsün.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA