KEÇİBOYNUZUNUN İLK DÜZENLİ BAHÇELERİ KURULDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KEÇİBOYNUZUNUN İLK DÜZENLİ BAHÇELERİ KURULDU


 

Zengin besin içeriğiyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen Akdeniz iklimine özgü keçiboynuzunun Mersin’de ilk düzenli bahçeleri kuruldu.

25 yıldır aşıcılıkla uğraşan, Kıbrıs’taki Büyük Lefkoşe Yanğını’nda zarar gören ağaçların 2017 yılında aşılanmasına katılan üretici Kerim Yılmaz, aşılama yöntemiyle keçiboynuzu ağacını geliştirdiğini, geliştirilen bodur ağaçlarla da ilk defa Mersin’in Erdemli ilçesinde düzenli bahçeler kurduklarını söyledi.

Yörede aşılı hali ’harnup’ olarak da adlandırılan keçiboynuzunun faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Yılmaz, korona günlerinde insanların keçiboynuzu tüketerek bağışıklık sistemlerini güçlendirebileceğini kaydetti.

Faydalarını okuyup, dinledikçe ’harnup’ olarak da adlandırılan keçiboynuzu meyvesine merak sardığını anlatan Yılmaz, "Harnubun yetiştirmesi, geliştirmesi, hastalıklarını öğrendim, önce ağacı tanıdım. Ağacı tanıdıktan sonra tür değişiklikleri geliştirdik. Geliştirdiğimiz türlerden de mükemmel meyve aldık. Normalde 12-15 yılda ilk meyve alınır, 20 yaşında da tam meyve alınır denilen keçiboynuzlarından şimdi biz 4-5 yılda meyve almaya başladık" dedi.

Kurdukları bir bahçenin 4 yaşında olduğunu ve ağaçların 4 yılda meyve verdiğini aktaran Yılmaz, "5 yaşına geldiğinde ağaç başına 25-30 kilo meyve almayı bekliyoruz" diye konuştu.

"KEÇİBOYNUZU HAYAT İKSİRİ"

Keçiboynuzunun konuşmakla bitmeyecek kadar çok faydasının olduğunu ifade eden Yılmaz, "Her şeyden önce keçiboynuzu bir hayat iksiri. Keçiboynuzu kadar insana faydalı alternatif bir meyve yok. Kanı yenilemeden tutun, akciğere, karaciğere faydaları saymakla bitmez. Ham madde olarak 40 farklı sanayisi var. Aynı zamanda kakaoya tek alternatif üründür" şeklinde konuştu.

"VÜCUT GÜÇLENDİĞİNDE KORONAYA DA DİRENÇLİ OLUR"

Doktorların ve uzmanların sürekli bağışıklık sisteminizi güçlendirin uyarısında bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Doktorlarımız insanları sürekli uyarıyor, bağışıklık sisteminizi güçlendirin diyorlar. Keçiboynuzu tek başına mükemmel bir bağışıklık sistemi güçlendiricidir. Kan yenileyici, hücre yenileyici tek başına bir iksirdir. Bağışıklık sistemi güçlendiğinde vücut güçlendiğinde koronaya da dirençli olur" dedi.

Yılmaz, "Bu korona günlerinde Akdeniz’e özgü bu meyveyi tüketerek insanların sağlık bulmasını isteriz" şeklinde konuştu.

BİRÇOK RAHATSIZLIĞA ALTERNATİF OLARAK SUNULUYOR

Avrupa ve Arap ülkelerine ihracatı da gerçekleştirilen keçiboynuzunun hasadına ağustos ortasında başlanıyor. Ancak aktarlarda her daim bulmak mümkün. Keçiboynuzu tüketiciye vücut direncini geliştirmek, öksürük ve kemik erimesi başta olmak üzere birçok rahatsızlığa alternatif olarak sunuluyor.

İlçede 30 yılı aşkın süredir aktarlık yapan Mahmut Sunay, "Keçiboynuzu yöremizde yetişen doğal bir üründür. Tamamen organik bir üründür. Biz insanlara vücut direncini arttırıcı olarak veriyoruz. Öksürük için kullananlar var. Ateşli hastalıklarda iyi geldiği biliniyor. Yüksek miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine de faydalıdır. Kansızlığa ve demir eksikliğine faydalıdır. İnsana müthiş bir enerji veren meyvedir" diye konuştu.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA