BAROLAR, TBB, TTB, TMMOB HALKTIR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BAROLAR, TBB, TTB, TMMOB HALKTIR!


 

Hükümetin Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) ve Baroları susturmaya yönelik girişimlerine karşı yapılan ortak yazılı açıklamada; “Bir ülkenin ekonomik, siyasal, toplumsal gelişmesi, çağdaşlaşması ve demokratikleşmesi; baroların, odaların ve STK’ ların, ülkenin demokratikleşme ve demokratik toplum yaratma sürecine katılımı ve katkısı ile doğru orantılıdır” ifadelerine yer verildi

Haber Merkezi

Mersin Barosu, Mersin Tabip Odası (MTO) ve Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), hükümetin Türk Tabipleri Birliği (TTB), TMMOB ve Baroları susturmaya yönelik girişimlerine karşı ortak bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “İnsanlık tarihi tüm dünya ülkeleri gibi ülkemizde de yaşanan Covid-19 pandemisi nedeni ile büyük bir sınav vermektedir. Ancak ülke olarak sağlık, sosyal ve ekonomik anlamda bu kadar sorun yaşadığımız ve halen etkilerinin ne kadar süreceğini bilemediğimiz bir dönemde, cumhurbaşkanı talimatı ile siyasi iktidar, başta Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Barolar olmak üzere TTB, TMMOB ve STK’ ların yapısını değiştirerek ele geçirme girişimlerine başlamıştır” ifadelerine yer verildi.

“ÜYELERİN DAĞ GİBİ SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Barolar ve Meslek Odalarının, üyelerinin dağ gibi sorunları görmezden gelinerek, meslek mensuplarınca bir talep olmamasına rağmen bir anda yönetim yapısının değiştirilmesine karar verildiği belirtilen açıklamada şunlar söylendi:

 “Bu gündem ülkemizde yaşanan demokrasi, insan hakları ve ekonomik sorunları peçelemekten başka bir anlama gelmeyen, suni gündem yaratma çabasından öte bir durum değildir.  İktidarca Baroların, TBB, TTB ve TMMOB gibi odaların yasal mevzuatı ile birlikte yapılarının değiştirilmesine yönelik çalışmalar bu ülke için arzu ettikleri, biat eden demokrasi anlayışının ürünüdür.  Ankara Barosunca Diyanet İşleri Başkanının açıklamalarını eleştirmesi ile başlayan süreçte, baroların ve odaların siyasal bir recm ile yok edilmesi için durum iktidarca fırsat olarak addedilmiştir. Üzülerek görmekteyiz ki bu olay kamuoyuna, içinde yer aldığımız kurumlarda temsilde ve yönetimde demokrasi sorunu yaşanıyor gibi aksettirilmeye çalışılmaktadır. Teşekkülleri ve yönetim yapıları gereği bir türlü siyasal boyunduruğa alınamayan, Barolar, TBB, TTB, Tabip Odaları, TMMOB gibi kurumlarca özgürlüklere haksız müdahalelerde, cumhuriyet, demokrasi ve laikliğe saldırılarda, hukukun ayaklar altına alınmasında yaptıkları her itiraz, iktidarın meşruiyetinin sorgulayan odaklar gibi görülmekte ve düşman hukukuna tabi tutulmaktadır.”

“MENSUBU OLDUĞUMUZ KURUMLAR, HAKSIZ GÜÇ ODAKLARINA KARŞI HALKIN ÜZERİNDEKİ SİPERDİR”

Son yıllarda ülkede yaşanan hukuksuzluklara karşı Barolar ve TBB nezdinde çıkan her karşı sesten sonra 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi öncesi hazırlanan, maruf FETÖ ürünü çeşitli taslakların raflardan indirilip barolara ayar verilmeye ve susturulmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada; “Şu durumu herkes bilmelidir ki; mensubu olduğumuz kurumlar özerk ve bağımsız yapıları ile haksız güç odaklarına karşı halkın üzerindeki siperdir. Bir ülkenin ekonomik, siyasal, toplumsal gelişmesi, çağdaşlaşması ve demokratikleşmesi; baroların, odaların ve STK’ ların, ülkenin demokratikleşme ve demokratik toplum yaratma sürecine katılımı ve katkısı ile doğru orantılıdır.

Baroların ve meslek odalarının demokratikleştiriyoruz tahakkümü ile pasifize edilmesi, ülkenin hiçbir reel sorununu çözmeyecektir, tam tersine sorunları daha da çıkmaza sokacaktır. Bilinmelidir ki, avukatlar, doktorlar, mühendisler bu ülkenin aydınlık yüzleridir, 82 milyonun sesidir, nefesidir. Aydınların sesini keserseniz, vatandaşların nefesini kesersiniz” ifadelerine yer verildi.

“SAVUNMA KARANLIĞIN İÇİNDEKİ IŞIĞIN ARANMASIDIR”

Aydın olmanın doğasında akla aykırılığa itiraz etmenin, şüpheyi sorgulamanın ve gerçeği savunmanın esas olan olduğu vurgulanan açıklamada şunlar söylendi:

“Savunma karanlığın içindeki ışığın aranmasıdır. Aydınlar kanunların ruhu hukukun evrensel ilkelerinin savunucularıdır. Erkin saltık kanun gücü karşısında, toplumsal vicdanla hakkın ve halkının yanında yer alma aydının savunma gücüdür. Demokrasilerde adaletin meşruiyeti, iktidarlardan bağımsız savunmanın varlığı ile vücut bulur. İktidarın gönlünde yatan, müdahale ile her şeye rağmen inatla ayakta duran savunmayı yerle yeksan etme iradesidir. Bu iradeyle yaratılmak istenene sonuna kadar karşı duracağımız gibi bu ülkede gücün adaleti yerine adaletin gücünü büyütmek boynumuzun borcudur.

Barolar üzerinden hesaplar yapılırken unutulmamalıdır ki baroyu oluşturun avukatlar yargının, vicdanın, özgürlüklerin, insan haklarının ve adaletin gür, hür ve özgür sesidir. Bu sesi susturmaya nice krallar, imparatorlar, diktatörler çalışmış ancak hiçbir şekilde başarılı olamamışlardır. Zira barolar ve avukatlar, halkın ta kendisidir.”

“ÜLKEMİZDEKİ İNSANCA ONURLU YAŞAMA HAKKINDAN SÖZ EDELİM”

Barolar ve avukatların, Tabip odası ve doktorların, Mühendis ve Mimar odaları ve mensuplarının her daim Cumhuriyetin bekçisi olduğu, demokrasiden, yaşam hakkından, insan haklarından, bireysel temel hak ve özgürlüklerden, adil yargılanma hakkından, evrensel hukuk kurallarından yana olduğu vurgulanan açıklamada; “Bunlardan değil; gelin ülkemizdeki insanca onurlu yaşama hakkından söz edelim, gelin liyakat meslekleri avukatlık, doktorluk, mühendisliği nasıl bitirdiğinizden bahsedelim, gelin avukatlığı, akademik meslekleri nasıl hiçleştirdiğinizden bahsedelim, demokrasiden, ekonomiden, sağlık sorunlarından bahsedelim. Yargının siyasallaşmasından, adil yargılanma hakkından bahsedelim, kamuda liyakat unsurunu yok ederek devlet geleneğini nasıl yok ettiğinizi, ülkeyi cemaatler cennetine çevirmenizden bahsedelim. Besleyip büyüttüğünüz ve ülkeyi ele geçirmeye çalışan cemaatten bahsedelim.

Bu sorunları çözelim, varsın tek derdimiz baroların, odaların seçimleri olsun, o da size feda olsun. Ülkemiz demokratikleşsin, eşit ve özgür bireyler olarak yaşayalım, yargı yandaşlıktan kurtulsun, evrensel hukuk kurallarına uygun olarak idare hesap verebilir olsun. Ölümü değil yaşamı kutsayıp yüceltelim. Çocuk istismarları, kadına şiddet bitsin, çevreyi ranta kurban etmekten vazgeçin ve de ülkemizi hukuk devleti, basın özgürlüğü, çağdaş eğitim veren ülkeler, cezaevlerindeki mahkumların azlığı ile anılan ülkeler sıralamasında ilk 10’a çıkarın yeter.

İktidarın “makbul” ve her uygulamasına alkış tutacak TBB, TTB ve TMMOB ve de baro yönetimi arzusunu anlıyoruz. Ancak; Barolar, TBB, TTB, TMMOB suyun, toprağın, havanın, bu ülke insanlarının aydınlık gelecek mücadelelerinin sesidir. Demokrasinin hamisi, hukukun payandası, laikliğin savunmanı, bilimin ve aklın haykırışıdır. Barolar, TBB, TTB, TMMOB Halktır” ifadelerine yer verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA