ÇUKUROVA HAVAALANI İÇİN NİYETİNİZ NE? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇUKUROVA HAVAALANI İÇİN NİYETİNİZ NE?


 

Yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı TBMM’ye taşıyan Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, yeni Bakan Karaismailoğlu’nun Çukurova Bölgesel Havalimanı projesini tamamen iptal etme niyetinin olup olmadığını sordu.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, 2009 yılında duyurulduğunda Mersinlileri sevince boğan Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin bir kez daha ertelenmesini Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Gökçel, Karaismailoğlu’nun göreve atandıktan sonra attığı ilk imzanın Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesinin iptaline ilişkin olmasının kamuoyunda şüpheyle karşılandığını belirtti.

HER YIL “SENEYE”

Mersinlilerin 2009 yılından beri heyecanla tamamlanmasını bekledikleri projenin ilk ihalesi, 357 milyon Euro yatırım maliyeti ve yap işlet devret modeliyle 2011 yılında yapılmıştı. Çukurova bölgesinin tarım, sanayi, ticaret ve turizm potansiyelini artırması beklenen projenin o tarihten beri her yıl “seneye” bitirileceği müjdelenmiş ancak aradan geçen dokuz yılda Çukurova Bölgesel Havalimanına yalnızca kâğıttan uçaklar inebilmişti. Ülkenin küresel Covid-19 salgınıyla mücadele ettiği günlerde iktidarın yandaş şirketlerin kaybettikleri ihaleyle uğraştığını söyleyen CHP’li Gökçel, Havalimanı inşaatından yayınladığı video ile “Milletin ücretsiz ulaştığı ekmekle uğraşacağınıza bu havalimanını bir an önce bitirin. Bundan Çukurova da Doğu Akdeniz havzası da yararlansın” dedi.

BAKAN DEĞİŞTİREN İHALE

Çukurova Bölgesel Havalimanının son ihalesi 16 Mart 2020 tarihinde gerçekleşti. İhaleye katılan iki ortak girişim vardı. İhale, ülkedeki döviz garantili ihaleleri almasıyla ünlü Limak/Kalyon/Cengiz Ortak Girişimi aleyhine, 100 milyon Euro yatırım bedeli veren Günbeton/Terminal Yapı tarafından kazanılmıştı. Kamuoyunda görevden alınma gerekçesi Kanal İstanbul İhalesi olarak tartışılan Bakan Turhan’ın görevden alınmasının ardında yatan asıl sebebin Çukurova Havalimanı ihalesinin Limak/Kalyon/Cengiz Ortak Girişimi aleyhine sonuçlanması olduğu iddia ediliyor. Verdiği soru önergesinde “Sayın Turhan’ın yerine atandıktan sonra attığınız ilk imzalardan birinin Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesinin iptaline ilişkin olması kamuoyunda şüpheyle karşılanmış ve yanıtlanması gereken sorulara sebep olmuştur.” diyen CHP’li Cengiz Gökçel, “İhale tarihi ile iptal tarihi arasında ne değişmiştir ki devletin güvenerek verdiği ihale birkaç gün içinde güvensizlik nedeniyle iptal edilebilmiştir?” ifadelerini kullandı.

İŞTE O SORULAR

Gökçel şu sorulara yanıt istedi; “Selefiniz Sayın Turhan’ın görevden alınmasında Çukurova Bölgesel Hava Limanı ihalesinin Limak/Kalyon/Cengiz Ortak Girişimi lehine sonuçlanmamasının payı nedir?

Göreve gelir gelmez ilk icraatınızın Çukurova Bölgesel Hava Limanı ihalesini iptal etmek olmasının sebebi nedir?

Kamuoyuyla paylaşılan ve ihale iptaline gerekçe olarak gösterilen ‘güvensizlik’ nedir?

İhale tarihi ile iptal tarihi arasında ne değişmiştir ki devletin güvenerek verdiği ihale birkaç gün içinde güvensizlik nedeniyle iptal edilebilmiştir?

Çukurova Bölgesel Hava Limanının altyapı ve üst yapı olmak üzere yatırım maliyetinin ne kadar olması beklenmektedir?

Çukurova Bölgesel Hava Limanı altyapı ve üst yapı işleri ile havalimanı yolu ve otoban bağlantıları için proje duyurusundan bu yana ne kadar harcama yapılmıştır?

Bu harcamalar sonucunda Çukurova Bölgesel Hava Limanı’nın ne kadarlık kısmı tamamlanmıştır?

Çukurova Bölgesel Hava Limanı projesini iptal ederek Adana’daki havalimanının genişletmeyi planladığınıza dair iddialar doğru mudur?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA