ÇERNOBİL’İ UNUTMA AKKUYU’YU DURDUR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇERNOBİL’İ UNUTMA AKKUYU’YU DURDUR!


 

Çernobil nükleer felaketinin 34’üncü yıldönümünde Mersin’den, “Çernobil’i unutma Akkuyu’yu durdur!” çağrısı geldi.

Haber Merkezi

Çernobil nükleer felaketinin 34’üncü yıldönümünde nükleer karşıtlarından bir kez daha “Akkuyu Çernobil olmasın” çağrısı geldi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Aycan Özkan, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, iktidara seslendi.

34 yıl önce dünyanın bir felakete uyandığını söyleyen Özkan, Ukrayna’nın Çernobil'de patlayan nükleer santral ile bir 'tüp' patlaması değil ne yazık ki Çernobil'de ki yıkım ve radyo aktif yayılım yani ölüme uyandığına dikkat çekti. “Önce bölgeyi, kısa sürede bütün Karadeniz havzasını ve Türkiye dahil Avrupayı etkisi altına aldı” diyen Özkan, “Binlerce kanser vakası ortaya çıktı, genç ölümler arttı. Yine 11 yıl önce Fukuşima'da hem de bir çok önleme rağmen patlayan nükleer santralin yıkıcı-yok edici etkisi bir yıl içinde okyanusun öte yanını Amerika'yı vurdu. Ve bu kazaların etkileri binlerce yıl sürecek. Söylemek yazmak ne kadar kolay değil mi? Binlerce yıl! Bu binlerce yaşama mal olmak demektir. Bu her türlü canlının yok olması demektir.

“ATOM BOMBASI VE OLUŞAN DEVASA RANT”

Doğaya, insana, hayvanlara, yani dünyanın asıl sahiplerine en ufak faydası olmayan nükleer santrallerin kurulma amacı nedir o zaman? Maliyeti milyarlarca dolar tutan nükleer santraller neden kuruluyor? Enerji ihtiyacı söylemi koca bir yalan. Yalan çünkü nükleer santralin ürettiği enerjinin çok azı elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Geriye iki temel erken kalıyor; Atom bombası ve oluşan devasa rant. Yani halkın parasıyla halka karşı olunuyor. Sinop'ta yapılmak istenen nükleer santral Japon hükümetinin ülke içinde ve dışında kurulacak nükleer için getirdiği ek önlemler Mitsubishi firması ikiye katlanan maliyet nedeniyle vazgeçmiş ve nükleer karşıtları daha ‘oh’ demeden vergi cenneti bir adada kurulan korsan şirket Sinop nükleer santralini yeniden gündeme getirmiştir.

“NÜKLEER SANTRALLER DOĞA YAŞAM VE İNSANLIK DÜŞMANIDIR”

Akkuyu'da nükleer santral inşaatı salgına rağmen sürdürülüyor. Tıpkı doğa ve tarih harikası yerlerde talana devam edildiği gibi. Halka evde kal çağrısı yapılırken doğa ve yaşama düşman olanlar talana yıkıma devam ediyorlar. Akkuyu'dan yayılması muhtemel salgının sorumluları işçileri çalışmaya zorlayanlardır. Kapitalizm yarattığı felaketleri umursamıyor. Tarihi boyunca da umursamadı. Biz yaşam savunucuları bu yıkıma izin vermeyeceğiz. Akkuyu'da inşaatı süren nükleer santralin ortalama bir binayı bile taşıyamayacak yumuşak kayanın üzerinde yapılması bile kapitalizmin kâr hırsının nereye varacağının göstergesidir. En ufak bir kazada Türkiye'nin güneyi ve Akdeniz havzasında ölüm kol gezecektir. Kaza olmasa bile nükleer atıkların oluşturacağı kirlilik aynı etkiyi katlayarak yapacaktır. İşte bu ve daha fazla nedenlerden dolayı, Türkiye'de ve dünyanın neresinde olursa olsun nükleer santrallere karşıyız. Nükleer santraller doğa yaşam ve insanlık düşmanıdır. Tıpkı kapitalizmin doğa yaşam ve insanlık düşmanı olduğu gibi” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA