“AKKUYU VE SİNOP’UN ÇERNOBİL OLMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AKKUYU VE SİNOP’UN ÇERNOBİL OLMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”


 

Haber Merkezi

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Çernobil nükleer felaketinin 34’üncü yıldönümünde yayınladığı basın açıklaması ile “Akkuyu ve Sinop’un Çernobil olmasına asla izin vermeyeceğiz” mesajı verdi.

Dernek adına yayınlanan mesajda, Çernobil kazasının, tarihin en büyük nükleer santral kazası olduğu vurgulanarak, kaza sonucunda atmosfere salınan radyasyonun, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının 200 katı olduğu anımsatıldı.

ZARARLARI HALA ÇOK AĞIR ÖDENİYOR

Dünya tarihinin en büyük nükleer santral kazası olan Çernobil faciasının zararlarının, dünyanın 34 yıldır hala çok ağır ödediğinin vurgulandığı açıklamada, “Bütün dünya ülkelerinde yaşayan, milyonlarca insan kazadan sonra yayılan radyasyondan çok olumsuz etkilendi, Çocuklar sakat ve lösemili doğdu. Kazanın ardından geçen 34 yıllık süre içinde bölgede yaşayan insanların vücutlarında bağışıklık sisteminde yetersizlikler ve genetik yapının bozulması ile kanser oluşumunun hızlandığı, ölümlerin arttığı ve o bölgede radyasyon kirliliği yüzünden tarımın, hayvancılığın çok olumsuz etkilendiği araştırma sonuçları olarak dünya kamuoyuna yansıdı.

BİR MİLYON İNSAN ÖLDÜ, BİR MİLYONUN DAHA ÖLMESİ BEKLENİYOR

Dün Çernobil’den, bugün Fukişim’adan yayılan radyasyon hepimizin yaşamını tehdit ediyor. Çernobil’in radyasyonundan kaynaklı dünyada bir milyon insanın öldüğü ve bir milyon insanın daha da ölmesi bekleniyor, Fukuşima radyasyonundan öleceklerin sayısı henüz belli değil. Çernobil ve Fukişima’nın yaratmış olduğu ekonomik ve sosyal kayıplar hesap bile edilemiyor. Bu kazaların sonuçları dünya kamuoyundan gizleniyor.

Çernobil kazasından sonra Avrupa’daki komşu ülkelerde meydana gelen ekonomik zararlara karşın Rusya’da ve Ukrayna’da açılan davaların hiç birinden somut bir karar çıkmamıştır. Üstelik Çernobil felaketi sonrası çevresel zararın kontrolü ve büyümemesi için şu ana kadar Avrupa Birliği’nin Ukrayna’da, bir milyon milyar Avro’nun üstünde para harcadığı AB belgelerinde geçmektedir.

 

ÇED RAPORLARI GÖSTERMELİK

Ülkemizde Çernobil kazasından sonra o dönemin yetkilileri gerekli önlemleri aldırmayarak ve bilimsel çalışmaların yapılmasını engelleyerek tonlarca radyasyonlu çay, fındık ve benzeri ürünün tüketilmesine göz yummuştur. Bugünde Çernobil zihniyetiyle davranan hükümet nükleer santraller konusunda inadını sürdürerek halka yanlışı söylemeğe devam etmektedir. Nükleer santrali evdeki tüpgaza indirgeyen, zihniyet Sinop'a, Mersin'e ve İğneadaya, halkın iradesine rağmen kapalı kapılar ardından nükleer santral anlaşmaları ve bilimsel olmayan, göstermelik ÇED raporları ile Karadeniz ve Akdeniz’i nükleer atık çöplüğüne dönüştürecek nükleer santral projeleri planlamaktadır.

 

“ÜLKEMİZİ FELAKETE SÜRÜKLEYECEK”

Çernobil’in sanığı olan Rusya Akkuyu’ya ve Fukuşima’nın sanığı Japonya kendi ülkesinde ki tüm nükleer santralleri kapatmasına rağmen utanmadan Sinop’ta ülkemizi felakete sürükleyecek nükleer santraller kurmak için çalışmaktadırlar.

Çernobil nükleer santral felaketi, dünyaya Nükleer santrallerin çok pahalı,güvensiz,kaza riskinin çok yüksek,çevre ve insan sağlığına verdiği zararlarının telafisinin mümkün olmadığını ve bu zararların kuşaklar boyu binlerce yıl devam ettiğini ,en son teknolojinin kullanıldığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenemediğini,nükleer santrallerin çok büyük ve geri dönülmez bir çevre kirliliği ve çok yüksek toplumsal maliyetler yarattığını bilimsel olarak kanıtlamıştır.

Ülkemizin nükleer santrallere ihtiyacı yoktur. Nükleer santrallerden enerji üretimi kandırmacası ile ülkemizi nükleer çöplüğe dönüştürecek ve dünyadaki insanları öldürmek için ülkemizin nükleer silah üretim merkezi olmasına karşıyız.

Başta Akkuyu’da ve Sinop’ta olmak üzere ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santrallerin ‘Çernobil Bir Daha Asla’ sloganı ile kurulumuna izin vermeyeceğiz. Hükümeti bir kez daha bu maceradan vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA