BİLİMSEL ÖLÇÜTÜ YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİLİMSEL ÖLÇÜTÜ YOK!


 

Eğitim Sen Mersin Şubesi Yürütme Kurulu, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği “EBA’yı en çok biz kullanıyoruz” proje yarışmasına, hiçbir bilimsel yönü olmadığını belirterek tepki gösterdi.

Haber Merkezi

Eğitim Sen Mersin Şubesi Yürütme Kurulu, Covid-19 ile mücadele kapsamında öğrenimlerini uzaktan eğitim yoluyla sürdüren bazı öğrenci ve öğretmenlerin gerekli ekipmanlara ulaşamamasına ve bunun eşitsizliğe yol açtığına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada; “Tüm Dünya’yı etkisi altına alan, küresel bir sağlık sorununa dönüşen Covid 19 (korona) salgını nedeniyle ülkemizde uygulanan tedbirler kapsamında okulların tatil edilmesi, 20 yaş altı ve 65 yaş üstü bireylerin sokağa çıkmalarının yasaklanması eğitim alanında ciddi bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Okulların geçici olarak kapatılmasıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerinin de sürece uygun biçimde yeniden planlanması gereği doğmuştur. Evlerinde kalmak zorunda kalan milyonlarca çocuğumuzun bu karantina günlerinde eğitimlerinin eksik kalmaması açısından uzaktan eğitim seçenekleri değerlendirilmiş, farklı çözümler önerilmiştir.

Uzaktan eğitimin onaylanmış kanallardan (EBA gibi), öğretmen özerkliği gözetilerek, kullanılabilmesi için hem öğretmenin hem de öğrencilerin gereksinim duydukları EBA erişimi için gerekli ücretsiz ağ erişimi sınırlı kotayla sağlansa da ağ üzerinden kaynağa (EBA sunucuları) erişecek bilgisayar, tablet benzeri ekipmanın ihtiyacı olanlar için sağlanamaması ekonomik koşulları uygun olmayan öğrencilerimiz ve meslektaşlarımız açısından bir eşitsizlik doğurmaktadır. Bu eşitsizlikleri görmezden gelen, yok sayan Milli Eğitim Müdürlüklerinin baskılarıyla Kurum Müdürleri de öğretmenlere, üyelerimize dayatmalar yaparak EBA, Zoom, Whatsapp gibi dijital platformları kullanıp ders, etkinlik, etüt benzeri çalışmalar yapmalarını, yaptıkları çalışmaların kayıtlarının müdürlüklere iletilmesini, rapor doldurulmasını talep etmektedirler. Unutulmamalıdır ki bu tür uygulamaların yasal bir düzenlemesi yoktur. Yasal düzenlemeye tabi olmayan dijital ortamlarda eğitim yapmaya zorlamak, zorlama yoluyla yapılan uzaktan eğitimlerin kayıt veya raporlarını istemek hukuki sonuçlar doğuracaktır. Ancak onaylanmış, güvenli dijital platformlarda uzaktan eğitim yapmak gönüllülük ve bilimsel özerklik ilkeleri gözetilerek eğitim emekçilerinin tercihine bırakılmalıdır. Uzaktan eğitim her ders için olanak sunmayabilir. Bazı derslerin ancak yüz yüze yapılabileceği gerçeğini unutmamak gerekirken EBA kullanım süreleri ölçülerek eğitim emekçilerinin ‘EBA’yı kullan, kullanım süren yüksek olsun ama nasıl olursa olsun’ diyerek istismar edilmesi mobbingdir.

Yine bazı kurum yöneticilerinin EBA kullanım sürelerini yarışa dönüştürdükleri de bir gerçektir. ‘EBA’yı En Çok Biz Kullanıyoruz’ yarışması düzenlemeyi hangi bilimsel ölçütle açıklayabiliriz? Ayrıca bu yarışma sistemde amaca uygun olmayan gereksiz yoğunluğa neden olmakta, etkinlik yapmak isteyen öğretmenler, etkinliğe katılmak isteyen öğrencilerimiz sisteme girememektedir. Niteliksizliği özendiren, nicelik ölçütleri öne çıkaran bu dayatmacı anlayışı reddediyoruz” denildi.

“BİZ UZAKTAN EĞİTİME KARŞI DEĞİLİZ”

“Sendika olarak biz uzaktan eğitime karşı değiliz; uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerine, yüz yüze eğitimin eşitiymişçesine yaklaşımın karşısındayız” şeklinde devam eden açıklamada; “Pandemi ve benzeri nedenlerle farklı eğitim yöntemleri ‘geçici’ olarak kullanılabilir. Bu yöntem gönüllülük, kişisel isteklilik, tercihen kullanılırsa, öğrencilerimizin ve eğitim emekçisi öğretmenlerimizin ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanırsa uygulanmasında bir sakınca görmemekteyiz. Aksine evden çıkamayan çocuklarımızın zamanlarını verimli ve planlı kullanımları da sağlanmış olacaktır.

Kısaca söyleyecek olursak, ‘Uzaktan eğitim öğretmenin özerkliğini ortadan kaldırmadan, eşitsizlikleri gidererek, yüz yüze eğitim başlayana kadar -onaylanmış kanal/araçlarla yapılan- eğitime yardımcı bir alan olduğunu unutmadan kullanılmasında bir sakınca görmüyoruz.’

Eğitim Senli eğitim emekçileri bilimsel, demokratik, laik, çoğulcu, kamusal, ana dilinde eğitimin her zaman en iyisini yapmış ve daha iyisini yapabilmek için çaba sarf etmiş olduğunu hatırlatırız” ifadelerine yer verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA