POLİPROPİLEN TESİSİ KARADUVAR’I BİTİRİR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

POLİPROPİLEN TESİSİ KARADUVAR’I BİTİRİR!


 

Karaduvar’a yapılmak istenen Polipropilen Tesisi’nin, tarımdan balıkçılığa, serbest bölgeden turizme hemen hemen her alana darbe vuracağı uzmanlarca hazırlanan raporla ortala kondu!

Haber Merkezi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu, Tefken Polipropilen Üretim Tesisi Yatırımı ile ilgili hazırladığı, ‘Proje Değerlendirmesi Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

TOPRAĞA VE DENİZE KARIŞACAK!

Raporun, “Proje Bazlı Olası Çevresel Yükler ve Sonuç” bölümünde tesisin yaratacağı çevresel yüklere dikkat çekilerek, “TEKFEN Holding ÇED nihai Dosyasında; ‘Katı bir ürün olan polipropilen için torbalama ve siloları ile depolaması için bir ambar saha içinde yer alacaktır’ demiştir. Ancak, 5 mili metre çapında küçük bir ürün olan polipropilen taşınması ve depolanması aşamasında denize ve toprağa karışması yüksek bir olasılıktır. Bütün teknolojik yatırımlar yapılsa dahi bu tip kaçaklar gerçekleşebilmektedir. Dolayısıyla bu ürünlerin denize karışması deniz kirliliğini artırıp, balık popülâsyonunu olumsuz etkileyerek balıkçılık sektörüne zarar verebileceği gibi balıklarda mikro plastik miktarını da artırarak tüketicilerin sağlığını tehdit edebileceği öngörülmektedir.

Benzer plastik hammadde fabrikalarındaki en büyük tehlikede sızıntıların yaşanması riskidir. Bu tür tesislerin tarım ve gıda üretim alanlarının ortasında yapılması hiç uygun görülmemektedir” denildi.

“TURİZİM BÖLGESİ İLE YAN YANA OLMASI SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ”

Ayrıca tesisin yapılması halinde, 10 kilometre mesafede Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin gelişimine ket vuracağı da vurgulanarak, “Turizm alanı ile ağır kirlilik oluşturan böyle bir sanayi alt yapısının yan yana olması söz konusu bile olamaz.

Mersin’e doğu girişinde şuan büyük trafik sorunları olmasına rağmen tesisin işletmeye geçmesi ile birlikte bu trafik sorunlarının daha da artacağı gerçeği görülmelidir. Proje bu soruna kalıcı bir şekilde cevap üretememekte ve böylece yer seçimi sorununu derinleştirmektedir.

KARADUVAR’DAN GÖÇ BAŞLAR

Karaduvar Bölgesinde, Polipropilen Tesisi’nin yaratabileceği yoğun sanayi üretimi ve oluşabilecek çevre kirliliklerinden dolayı kent içi ve kent dışı göçün arttırabileceği sorununu doğabilecektir.

Tesisin üreteceği kirli hava bölgede etkili olan rüzgârlarla birlikte bu kirliliğin, Özgürlük, Çay, Çilek ve Cumhuriyet gibi kuzey mahallelerine taşınmasına neden olabilecek ve burada yaşayan halkın sağlığını ciddi ölçüde tehdit edecektir. Dolayısıyla tesisin doğusunda yer alan Karaduvar, Karacailyas ve Kazanlı bölgeleri ile, kuzeyinde yer alan Özgürlük, Çay, Çilek ve Cumhuriyet Mahalleleri tesisten olumsuz etkilenecektir. Proje bu yönüyle Mersin’de etnik yerinden etme, sosyolojik dönüşüme zorlama gibi eleştirilerle karşı karşıya kalabilecektir.

PLANLAR İLE UYUMLU DEĞİL

Proje alanının hali hazırda var olan kent planları (Çevre Düzeni Planı ve alt ölçekli planlar) ile paralellik içermediği, proje kapsamı hazırlanırken sürdürülebilir planlama politikalarıyla hareket edilmediği ve bu nedenle temel şehircilik ilkelerine uyulmadığı görülmektedir.

Tesiste aşırı su kullanımının sağlayacağı negatif dışşallıklar ele alınmamıştır.

Planlanan projenin etkileyebileceği tarım ve gıda sektörlerine olan etkiler göz ardı edilmiştir.

Tesis, ağır kirlilik oluşturan sanayi alt yapısı ile Mersin Limanı’nın verimliliğini etkileyebilme potansiyeline sahiptir.

Serbest Bölge’nin gelişimini sınırlamaktadır.

Karaduvar Balıkçı Barınağının işlevini kısıtlayabilme ve Mersin merkezde balıkçılığı potansiyeline ciddi zararlar verebilme potansiyeline sahiptir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilan edilen Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesine olan etkiler hesaplanmamıştır.

Yukarıda verilen bilgiler ve görüşler çerçevesinde, projenin yer seçiminin doğru olmadığını, bölgede halihazırda kent ve çevre sorunları yaşanıyorken ciddi çevresel ve ekolojik problemlere neden olabilecek bir projenin bölgeye yapılmak istenmesine karşı olduğumuzu ifade eder alternatiflerin oluşturulup kamuoyunda tartışılması gerekliliğini ifade ediyoruz” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA