AVM ÇALIŞANLARI KORUNMASIZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AVM ÇALIŞANLARI KORUNMASIZ!


 

Tüm dünyada korona virüsüne karşı sıkı önlemler alınırken Türkiye’de alışveriş merkezi çalışanları mağdur olmaya devam ediyor. “Artık ücretli, ücretsiz izin fark etmez, sağlığımız daha önemli” diyen alışveriş merkezi çalışanlarından Eren Boran, “Neden biz bu kadar korunmasızız?” diye sordu.

AYŞENUR ÖNAL

Çin’in Wuhan kentinden yayılan ve tüm dünyayı etkisi altına Korona Virüsüne (Covid-19) önlemlerin Türkiye’de sadece okullarda alınmış olması alışveriş merkezi çalışanlarını isyan ettirdi. Her platformda halka ‘sokağa çıkmayın’ çağrıları yapılırken, korumasız bırakılarak çalışmaya zorlanan alışveriş merkezi çalışanları yaratılan bu çelişkili durumun giderilmesini söyleyerek AVM’lerin kapatılmasını istediler.

TÜRKİYE, İTALYA GİBİ Mİ OLACAK?

Yaklaşık 7 yıldır bu sektörde olduğunu ve ilk defa böyle bir salgın hastalıkla karşı karşıya kaldığını söyleyen Eren Boran, “Açıkçası bu virüs hakkında çok fazla bilgi kirliliği var. Gördüklerimiz, okuduklarımız çok karışık ve ülkemiz adına ne olup bittiğini tam anlamıyla bilemiyoruz. Çok iyi yönetiliyor deniliyor, bakıldığında İtalya örneği gösteriliyor ve Türkiye İtalya’yla kıyaslanıyor. İtalya’da şu an bizim yaşadıklarımızın aynısını yaşamış ve şu an çok kötü durumda. İnsanların akıllarında sadece şu soru var ‘Türkiye’de acaba İtalya gibi mi olacak, yoksa devletimiz önlem aldı mı?’” diye sordu.

“AVM’LER KAPATILMALI”

Virüs sebebiyle pandemi ilan edildiğini ama kendileri için bir önlem alınmadığını söyleyen Boran, “AVM çalışanları olarak önlem için birçok yerin kapatıldığını görüyoruz, ama bizler işe gelirken otobüs kullanıyoruz, araç kullanıyoruz, para alışverişi yapıyoruz. Eğer bu hastalık Türkiye’de varsa bize neden önlem uygulanmıyor? AVM çalışanları olarak AVM’ye geliyor, müşterilere ürünleri denetiyoruz, ister istemez insanlarla bir etkileşim halindeyiz. Müşteriyle temas oluyor, ürünlerle temas oluyor ve bu kadar çok bulaşan bir virüs bir şekilde bize bulaşa bilir. Benim ön görüm eğer toplu bir yerler kapatılıyorsa AVM’lerde kapatılmalı. Bu kadar ciddi bir virüsse sokağa çıkma yasağı bile olabilir” dedi.

“MÜŞTERİLER BU KONUDA ÇOK RAHAT DAVRANIYOR”

Durumun ciddi olduğunu söyleyen Boran, “Ama sokaklar dolu, araçlar çalışıyor, otobüsler dolu, alışveriş yapılıyor, birçok yer faaliyette. Okullar tatil edildi, aileler AVM’ye akın etti,  inanılmaz bir kalabalık oldu burada. Okulların tatil edilmesiyle insanların toplandığı alanların da kapatılması gerekirdi ama kapatılmadı. İnsanlar bunu bir tatil olarak gördü ve direk AVM’lere, spor salonlarına, yani ortak kullanım alanlarına yöneldiler” diye konuştu. kendi çalıştığı şirketin dezenfektan göndererek önlem aldığını söyleyen Boran, “Bu süreç içerisinde yakın temas kurmayın, müşterilerle temas kurmayın gibisinden önlemler almamızı söylediler. Fakat bizim sektörümüzde müşteriyle mesafe koymamıza imkan yok. Ürünleri denetirken temas etmek zorundayız. Müşteriler bu konuda çok rahat davranıyor. Çok yakın temas kuruyorlar, bir ürün istiyorlar ve çok rahat bir şekilde ürünü deniyorlar” dedi.

“NEDEN BİZ HALA AÇIĞIZ?”

Mersin’deki mağazalar olarak ufak tefek önlemler aldıklarını söyleyen Boran, “Fakat İstanbul’da ki mağazalarda ne gibi önlemler var bilmiyoruz. Örnek veriyorum bir arkadaşımız rahatsız, bu noktada bir tetkik yapıldı mı, corona mı, grip mi, bilmiyoruz. Ben zaten şu an kitlerin yetersiz olduğunu da duydum, doktorlar bunu sık sık dile getiriyor. Test yapılacağına, hatta yapıldığına bile inanmıyorum. Vakalar giderek artıyor. Bilmiyorum sonumuz nasıl olacak” diye konuştu. Boran, “Bu virüs bu hızla yayılmaya devam ederse ya tamamen kapatılsın ya da sokağa çıkma yasağına kadar konu gitsin. Bunun örneklerini görüyoruz. Yetkililer çıkıp durumun çok ciddi olduğunu söylüyorsa neden biz hala açığız? Neden insanlar hala bu kadar rahat AVM’ye gelip alışveriş yapabiliyor? Çok garip bir olay bu.

Bu virüs gerçekten öldürücü bir virüs ise Türkiye’de yapılan önlemler yetersiz gördüğümüz kadarıyla, eğer değilse neden bu kadar abartılıyor? Görüyoruz dünyada birçok ölümler oluyor, neden biz bu kadar korunmasızız? Ülkenin daha da dikkatli olmasını talep ediyorum” diye konuştu.

İzin konusunda ücretsiz bir izin olursa zorlanacaklarını ifade eden Boran, “Bizim korunmamız gerekiyor. Tabi ödemeler var, bu noktada bizim değil de tüm dünyadaki devletlerin ortak bir bildiri yayınlayıp, ortak bir noktada buluşması lazım. Bizim şu şöyle olsun, bu böyle olsun demek gibi bir gücümüz yok. Biz isteriz ki devlete vergi veriyoruz, devlet bize bakmakla yükümlü. Ama devlet şu an tam tersi politikalar sergiliyor” dedi.

AYD’DEN AVM ÇALIŞANLARINA DESTEK!

AVM çalışanlarının mağduriyetine, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) destek oldu. AVM’lerin kapatılması yönünde bir tavsiye kararı alan AYD şu açıklamayı yaptı;

“AYD Yönetimi, Sayın Cumhurbaşkanımızın alınacak önlemleri açıkladığı konuşmasında yer alan ‘evinizden çıkmayın’ tavsiyesi uyarınca, halk sağlığı için toplum ve perakendecinin de taleplerini dikkate alarak AVM'lerin kapatılmasına yönelik bir tavsiye kararı almıştır.

AVM'lerin açılış kapanış saatleri kamu otoritesi tarafından belirlendiği için bu konudaki kararı ivedilikle beklemekteyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı önlemler paketi için teşekkür eder, bu süreçte hiçbir çalışanımızın işini kaybetmeyeceğini belirterek, kiracılarımıza da gerekli kolaylıkların sağlanacağını kamuoyu ile paylaşırız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA