TOPLU TAŞIMA TEK ELDEN VERİLECEK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOPLU TAŞIMA TEK ELDEN VERİLECEK!


 

Mersin’de toplu taşımanın tek elden Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmesi ile ilgili harekete geçildi. Pilot olarak Tarsus’ta hayata geçecek uygulamanın kamu-özel sektör işbirliğinde hayata geçeceği açıklandı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada yeni bir süreç başlatıyor. Başkan Vahap Seçer, konuyla ilgili belediye meclisi toplantısında bilgi vererek, toplu taşımanın tek elden belediye tarafından verilmesi, minibüs ve dolmuşların belediye bünyesinde hizmet vermesi ile ilgili uygulamayı Tarsus’tan başlatma kararı aldıklarını açıkladı.

KİLOMETRE BAŞINA HİZMET ALINACAK

Muhalefetin bilgi istemesi üzerine uygulamanın kamu-özel sektör işbirliği ile hayata geçeceğini vurgulayarak, toplu taşımacılıkta yeni bir çığır açacaklarını söyledi.

Seçer, “Şehrimizde belediye otobüslerimiz, halk otobüslerimiz, minibüsler, dolmuşlar hizmet veriyor. Burada farklı bir yapılanmaya gitmek istiyoruz. Bunu Tarsus’tan başlatmak istiyoruz. Mümkünse artık bu hizmetleri belediye otobüsleri versin. Belediye otobüsleri verirken, halk otobüsleri, minibüsçü, dolmuşçu esnafı bundan mağdur olmadan bu sistem içerisinde olsun. Bu sistemde belediye bir anlamda hizmet satın alıyor. Kilometre başına bir bedel belirliyor. Bütün koşulları, otobüsün rengine, modeline kadar kendisi belirliyor. Üstünde Büyükşehir Belediyesi yazıyor ama kullanan bir önceki dolmuş, minibüs ya da halk otobüsü sahibi. Şu an Tarsus’ta böyle bir çalışma var. Belediye fiili olarak personeliyle, şoförüyle işin içinde değil ama oluşturduğu şartlar olarak tabii ki işin içinde. Ya da tam tersi dolmuşçu, minibüsçü işin içinde değil ama minibüsü ya da halk otobüsü kendinin değil ama bir fiili bu yapının içinde. Bunlar bir araya geliyorlar, kooperatif olarak ihaleye giriyorlar. Bu hakları bizden satın alıyorlar. Artık belediye otobüsleri marifetiyle bizim bunlardan alacağımız kilometre başına hizmet karşılığında toplu taşıma yapılmış olacak.”

“TOPLU TAŞIMA HİZMETİNDE KALİTEYİ ÖNEMSİYORUZ”

Uygulama hayata geçtiğinde tek tip otobüs olacağını, dolmuş, halk otobüsü, minibüsün ortadan kalkacağını kaydeden Başkan Seçer, “Bir hatta dolmuş, minibüs, halk otobüsü var hepsi rekabet halinde. Hem bundan kâr edemiyor, hem bir karmaşa oluyor. Biz de zarar ediyoruz. Bizim yaptığımız hesaplamaya göre 2018 yılı içerisinde toplu taşımada 90 milyon zarar etmişiz. Geçen yıl Nisan’dan bu yana israfı önleyici tedbirler aldık, indirim de yaptık. 2018’e göre 2019’da girdi fiyatları ve maliyetler arttı. Ona rağmen ne kadar tasarruf yapsak, fuzuli masraflarımızı ortadan kaldırırsak kaldıralım zararı 80 milyona indirdik. Toplu taşıma ticari faaliyet değil, zarar edelim onda sıkıntı yok ama işin de bir mantığı var. Vatandaşımıza daha iyi hizmet sunalım. Bizim yaptığımız projeksiyonla ilk etapta 100 yeni otobüsle, bu sayı artacak, hizmete başlayacağız. Yaptığımız hesaplamalar doğrultusunda bırakın zarar etmeyi biz bundan artıya geçeriz. Biz bundan kâr etmeyelim ya da makul bir zarar edelim. Her şeyden önemlisi biz hizmetteki kaliteyi önemsiyoruz. Sürekli şikayet alıyoruz. Yeterli araç yok. Kontrolde, denetimde sıkıntı yaşıyoruz. Araçların frekansı düşük olduğu için sıkıntı yaşanıyor. Yapacağımız kutsal metin değil, değişiklikler olabilir. Bu pilot çalışma. Umarım başarılı oluruz” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’E SOSYAL BELEDİYECİLİK TEPKİSİ!

HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi uygulamanın bu hali ile toplu taşıma hizmetinin özelleştirilmesi ve ticari hale getirilmesinin söz konusu olacağını söyleyerek, tepki gösterdi. Tanrıverdi, “Sanıyorum şehir içi toplu taşıma özelleştirilmek isteniyor ve Tarsus’ta pilot bölge olarak uygulanacak. İşler ise bu mekanizma kent genelinde belediye bir şekilde kendisini bu işten kurtarıp özel firmalar teslim edecek. Bu ticari bir mekanizmadır. Haklı olarak özel kurumlar kar amacı güdecek. Halbuki belediyenin taşımada tamamen kar amaçlı bir işleyişi olmaması lazım. Hele sosyal demokrat bir belediyeni toplu taşıma işini devretmesinin pek mantıklı olmadığını düşünüyorum. Zarar etmemek için çaba harcamak lazım ama bu halka hizmettir. Sosyal belediyeciliğin temeli de budur, bu hizmet geliştirilmelidir” dedi.

“BU BİR ÖZELLEŞTİRME DEĞİL”

Başkan Seçer, ise “Burada hassas bir konu var. Karşılıklı uzlaşı sağlamak lazım. Minibüsçü ve otobüsçü esnafını buna alıştırmamız, adapte etmemiz lazım. Bizim kâr amacımız yok. Bu bir özelleştirme değil. Tam tersine. Şu anda halk otobüsü işliyor, dolmuş, minibüs işliyor. Biz bunları disiplin altına alıyoruz. ‘Kamu-özel işbirliği’ deseniz varım. Başarılı olabilirsek tam da model olabilecek bir çalışma. Bizim birinci amacımız bu yükten kurtulmak, kâr etmek, özel sektöre teslim etmek değil. Tam tersi sizin istediğiniz gibi kaliteli toplu taşıma hizmeti sunmak. Biz ihaleye çıkacağız ama maliyetler konusunda karşılıklı mutabakat sağlanıyor, onların da fikirleri alınıyor” diye konuştu.

Teklif; Plan ve Bütçe ile Ulaşım Komisyonlarına sevk edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA