HEDİYE EROĞLU
Mersin Valiliği himayesinde belediyeler ve kentteki tüm kurum-kuruluşların desteğiyle bu yıl 19’uncusu düzenlenen ancak corona virüsü nedeniyle ertelenen Mersin Müzik Festivali’nin yönetimine Büyükşehir Belediye Meclisi’nden eleştiri geldi. Festivale 500 bin lira destek verilmesi ile ilgili teklif görüşmelerinde festival yönetimi ve etkinliğin kente katkısı sorgulandı.
“FAKAT MÜZİK FESTİVALİ’NİN ŞEHRE NE KADAR ARTISI VAR, NELER KATIYOR?”
MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, festival yönetimine ağır eleştirilerde bulundu. Topkara, “Bu festivaller yılardır yapılıyor. Biz de hep olumlu oy kullandık. Fakat Müzik Festivali’nin şehre ne kadar artısı var, neler katıyor? Kim yönetiyor, nasıl yönetiyor? Valiliğimiz başta olmak üzere tüm belediyelerimizin, kurumlarımızın buna destek veren insanların bunu bir çek etmesini istiyorum. Verilmesin, yapılmasın demiyoruz ama insanları daha çok kapsayıcı, muntazam, daha iyi nasıl yapılabilir, insanlar nasıl daha iyi katkı sağlayabilir? Ben bunun Mersin’e çok verimli olmadığını düşünüyorum. Eğer yapılacaksa bile Valilik ve Büyükşehir başta olmak üzere bir analiz ile daha faydalı hale getirebiliriz. Şehrimizin uluslararası arenada daha iyi nasıl temsil edebilir, yönetenlere nasıl katkı yapılabilir, nasıl yönetiliyor tabiî ki bunların hesapları kitapları yapılıyor, takip ediyoruz, biliyoruz ama bu konunun sayın valimizle birlikte masaya yatırılmasını rica ediyorum” dedi.
“BUNUN YARARI ZARARI NOKTASI HALKIN TEVECCÜHÜ İLE ALAKALI BİR DURUMDUR”
Ancak Yenişehir Belediye Başkanı CHP’li Abdullah Özyiğit’ten Topkara’ya tepki geldi. Özyiğit, “Uluslararası Müzik Festivali’nin yapılma süreci, valimiz başkanlığında ve belediye başkanlarının katılımı ile yapılan toplantılar, oluşturulan kurul ve belediyelerin temsilci vermesi ile gerçekleşiyor. Yani orada yapılan işlerin karar ve denetim süreçleri gözetim altındadır. Tüm hesapları şeffaf biçimde önümüzdeki süreçte tüm halkımızın önüne serilecektir. Etkinliklere harcanan veya sanatçılara verilen paralar bellidir. Bilet satışlarından elde edilen gelirlerde en şeffaf biçimde ortaya konulmaktadır. Bunun yararı zararı noktası halkın teveccühü ile alakalı bir durumdur. Kentin tanıtımına verdiği destek ve 19’uncusu olması nedeniyle bugün Mersin’de yapılan en uzun soluklu, gelenekselleşmiş bir festivaldir. Bu açıdan kentin isminin bırakın ülkede Avrupa’da duyulmasına imkan veren çok önemli bir festivaldir. Halkın ilgisi de bunu ifade ediyor” diye konuştu.
“KAYNAKLARI DOĞRU KULLANMAK LAZIM”
Başkan Vahap Seçer de, Vali Ali İhsan Su başkanlığında yapılan toplantı ile destek kararı aldıklarını söyleyerek, “Bu işi yapan bir yürütme komitesi var. Şurada hem fikiriz, etkinlik yapmak için etkinlik yapmamak, bu kaynakları doğru kullanmak lazım. Ben göreve geldiğim günden beri bu konuda hassasiyet gösteriyorum. Ucuz, pahalı etkinlik yapmayalım, önemli olan kaliteli etkinlik yapmak. Burada temel amaç; inanları bir araya getirmek ve kentin tanıtımına katkı sunmak. Çok sayıda etkinlikler yapılıyor. Destek talepleri de başta büyükşehirden oluyor. Benim açımdan da zorlayıcı bir durum. Bu konuda zorlanıyoruz. Bundan sonraki süreçte kentin etkili kurumlarının, aktörlerini olmadığı hiçbir etkinliğin içinde Büyükşehir Belediyesi olmayacak. Valilikte, diğer oda, kuruluş başkanları da işin içinde olmalı. Biz de rahat edelim, huzurlu olalım. Herkesin bir arada olduğu, güçlü bir yapı olsun” dedi.
Görüşmelerin ardından teklif festivalin ertelenmesine ilişkin beklenti nedeniyle desteğin 2020 yılı içinde verilmesi şekliyle kabul edildi.