“MÜLTECİLERİN SÜRÜLMESİ SİSTEMLİ BİR POLİTİKA MI?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MÜLTECİLERİN SÜRÜLMESİ SİSTEMLİ BİR POLİTİKA MI?”


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Suriyeli mültecilerin Edirne Pazarkule sınır kapısına yaşadıklarını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için soru önergesi veren Turan, mültecilerin sınıra sürülmesinin sistemli bir politika olup olmadığını sordu.

İdlib’te 33 askerin öldürülmesinin ardından Türkiye’nin, mültecilerin geçişi için Avrupa’ya sınır kapılarını açtığını anımsatan Turan, bu karar sonrası Suriye’deki savaştan ötürü Türkiye’ye sığınmak durumunda kalan mültecilerin Avrupa’ya geçmek için Edirne Pazarkule sınır kapısına akın etmesi yandaş medya tarafından sistemli olarak haberleştirildiğini söyledi. Turan, “Suriye’deki savaşla birlikte Türkiye’ye sığınan mülteciler, yıllarca ucuz iş gücü olarak görülerek asgari yaşam standartlarının altında adeta karın tokluğuna çalışmak zorunda kalmıştır. Mülteciler geçmişte ırkçı saldırılara maruz kalmış ve ırkçı saldırılar Türkiye’nin sınır kapılarını açmasından sonra kat be kat artmıştır.

“YAŞANANLAR KABUL EDİLEMEZ”

Yunanistan’ın sınır kapılarını kapatarak mültecilerin Avrupa’ya geçmesini engellemek için şiddet kullandığı yazılı ve görsel medyada her gün yer almaktadır. Bir yandan Yunanistan’ın tutumu, uluslararası hukuka aykırı iken, diğer yandan mültecilerin Türkiye sınırları içinde ırkçı saldırılara maruz kalmasının hem hukuki hem de vicdani bir tarafı yoktur. Yaşananlar temel insan hakları açısından kabul edilemez bir durumdur.

Yandaş medya ise dikkatleri bir taraftan Yunanistan’ın mülteciler üzerindeki şiddeti üzerine çekmeye çalışırken, diğer taraftan mültecilerin Türkiye’deki ırkçı saldırılara maruz kalmasını örtbas etmeye çalışmaktadır. Sosyal medyada yer alan videolarda mültecilerin polis şiddetiyle sınırdan geçirilmek istenmesi sistemli bir çalışmanın olduğunu göstermektedir.

Mülteciler, Avrupa’ya gitme umutlarıyla dramatik sayılabilecek birçok olayla karşı karşıya kalmaktadır. Sınır kapılarında bir polisin mültecilere silah doğrultarak tehdit etmesi bunun bir örneğidir.

YANDAŞ MEDYA TEPKİSİ

İçişleri Bakanlığı mültecilerin yolculuklarındaki yaşadıkları dramatik olayları görmek bir yana her gün sınırdan kaç kişinin geçtiğini hesaplayarak kamuoyuna büyük bir gururla duyurmaktadır.

Mültecilerin sınırda yaşadığı zor ve ağır koşullar ise AKP hükümeti tarafından göz ardı edilmektedir. Mülteciler, soğuk hava koşullarında aç, susuz ve barınacak yeri olmadan yaşamaya çalışmaktadır. AKP hükümeti, mültecilere yardım etmemekle birlikte aynı zamanda bu ağır yaşam koşullarını dayatarak mülteciler üzerinden Avrupa ülkelerini de tehdit etmektedir” dedi.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Rıdvan Turan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için şu soruları sordu: “Türkiye’nin sınır kapılarını açmasından sonra mültecilerin sınır kapısına adeta sürülmesi, Bakanlığınız tarafından alınan sistemli bir politikanın mı sonucudur?

Mültecilerin Yunanistan sınırında yaşadığı ölümlerle sonuçlanan dramatik olaylar karşısında Bakanlığınız tarafından mültecileri sınırın her iki tarafında maruz kaldığı şiddetten çıkarmaya yönelik herhangi bir girişimi olacak mıdır?

Sosyal medyada yer alan videoda bir polisin silahla mültecileri sınırı geçmeye zorlaması olayında polisin uygulaması bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

Sosyal medyada yer alan videoda mültecilere şiddet uygulayan polis kimdir? Bu polis hakkında bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?

İdlib’te yaşanan savaştan sonra mültecilerin Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde maruz kaldığı ırkçı saldırılara karşı bakanlığınız tarafından herhangi bir önlem alınacak mıdır?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA