İLK MERSİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İLK MERSİN!


 

“Meslek ve Teknik Eğitim Yolu ile Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi” kapsamında ayrımcılık ve yetersiz eğitim şartlarının sonlandırılması için Mersin’de 5 okul belirlendi. Suriyeli ve Türk binlerce liseliyi meslek atölyelerinde buluşturacak projenin ilk açılışı 18 Mart’ta Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’nde yapılacak.

AYŞENUR ÖNAL

Alman Kalkınma Ajansı ile Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü ararsında imzalanan protokol gereği “Meslek ve Teknik Eğitim Yolu ile Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi”; Suriyeli öğrencilerin yoğunlukta olduğu meslek liselerine atölye donatım desteği, öğrencilerin yemek ihtiyaçlarının giderilmesi, servis imkanlarının sağlanması ve kırtasiye ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda destek sağlanması amaçlanıyor. Yapılan bu çalışma kapsamında; Türkiye genelinde 8 ilde 55 okulda uygulanacak olan proje, Mersin’de 5 pilot okulda yapılacak.

Meslek ve Teknik Eğitim Yolu ile Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi kapsamında öğrenciler için; devamları boyunca sağlanan öğlen yemeği, ulaşım desteği, kıyafet ve çanta/kırtasiye malzemesi yardımı yapılacak. 55 okulda, 22 alanda, 800’ü atölyenin tadilatı ve alana ilişkin en son teknoloji ekipmanla donatılması planlanan projenin ilk hayata geçirilecek okulu; Mersin Atatürk Endüstri Meslek Lisesi olacak. 18 Mart’ta tadilatların tamamlanacağı ve çalışmaların başlatılacağı okul Türkiye’de ilk olacak.

ATÖLYELERDEN BİNLERCE ÖĞRENCİ FAYDALANACAK

Toplantıda sosyal uyum konusuna özellikle değinen Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Uzmanı Dr. Murat Çağatay, Avrupa Birliğinin geçici koruma altındaki Suriyelilere yardım adı altında 6 milyar Euro fon verdiğini açıkladı. Verilen fonların 2 ayrı fazda hayata geçirildiğini söyleyen Çağatay, “İlk faz yaklaşık 900 atölyemizin yenilenmesi işlemi. 22 tane meslek alanı belirledik, sadece Mersin’dekiler; bilişim, elektrik elektronik, motorlu araçlar, inşaat, makine, metal, tesisat, tarım, çocuk gelişimi, gıda teknolojileri, hasta ve yaşlı bakımı, güzellik ve saç bakımı, moda tasarımı gibi birbirinden çok farklı meslek alanları. 13 tanesi Mersin’de var. Bu belirlenen atölyelerin bütün tadilatları yapılıyor ve bütün makine ve teçhizatları yenileniyor. Okullarımızda Suriyeli öğrencilerimiz var ama toplam nüfusu bin 800 olan okulumuzda 12 tane Suriyeli öğrencimiz var. bir laboratuarın ekonomik ömrünün 15 yıl olduğunu düşünürseniz, 30 bin çocuğumuz bu hizmetten yararlanmış olacak. Türkiye çapında da bu belirlenen okullarda bulunan öğrencilerimiz yaklaşık 2 bin 200 civarı. Öğrencilere tamamen yenilenmiş laboratuarlar sunuyoruz. Örnek vermek gerekirse; motorlu taşıtlar bölümü olan okulumuzda 3 tane motor var, 3’ü de Şahin motoru. Biz Toyota hibritin motorunu götürüyoruz. Yani kısaca çağ atlamış olacaklar. Oradan mezun olan öğrencimiz sanayi de iş bulabiliyor ama şahin tamir edenin yanında buluyor, başka bir teknolojiye aşina değil. Şu anda en ileri teknoloji neyse ona kavuşuyor. Meslek neyi gerektiriyorsa hepsi yenileniyor” dedi.

ÖĞRENCİLERİN ULAŞIMDAN, YEMEK VE ÖNLÜĞE KADAR TÜM İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK

İkinci fazın çok yakında başlayacağını belirten Çağatay, “75 milyon Avro daha gelecek. İkinci fazda Suriyeli öğrenciler ve ekonomik olarak yardıma ihtiyacı olan Türk öğrencileri seçerek öğrencilerin okula ulaşımlarını sağlıyor, öğlen yemeklerini, kıyafetlerini, atölye önlüklerini ve temizlik malzemelerini karşılıyoruz.

Öğrenciler ilk bir araya geldiklerinde,  yani 9’uncu sınıfta Suriyeli ve Türk ayrımı var, sonra yavaş yavaş kaynaşıyorlar ve 12’nci sınıfta ağlayarak mezun oluyorlar. Bunu arttırmaya yönelik bir sosyal uyum faaliyeti yürütüyoruz. Bu faaliyet kapsamında okulların özelliklerine göre öğrenciler takım kuruyor; yemek yapıp, korolar kurarak, tiyatro yapmalarını sağlıyor karma takımlar oluşturup spor yapmalarına zemin yaratıyoruz. Böylece çocukların uyumunu sağlıyoruz. Bu göç almış bir ülkede insanların doğru bir eğitim sistemine yönlendirilmesi, hem eğitim aldıkları yuvalardaki uyumun sağlanması, hem de bu vesileyle seçilen 55 okulumuzda 20-25 senedir yenilenmemiş atölyelerin son teknolojiye getirilmesine fırsat veriliyor” diye açıkladı.

Atölye açılışının ilk defa Mersin’de yapılacağını duyuran Çağatay, Atatürk Endüstri Meslek Lisesinde yapılacak olan ve ilk defa Mersin’de Türkiye’ye tanıtılacak olan projeye 18 Mart’ta herkesi davet etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA