ORMAN KATLİNE SUÇ ÖRGÜTÜ İDDİASI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ORMAN KATLİNE SUÇ ÖRGÜTÜ İDDİASI!


 

Milletvekili Antmen’den Mezitli’deki orman katliamı ile ilgili “Ormanı katledenler suç örgütü” çıkışı geldi!

Haber Merkezi

Mersin Orman İşletme Müdürlüğü yönetim alanı dahilinde kalan Eski Mezitli Mahallesinde, 22 Aralık 2019 Pazar gecesi yapıldığı belirlenen kaçak kesimde 74 bin metre kare ormanlık alandaki 1600 ağaç diplerinden kesilerek, yerinde bırakılmıştı. Yürütülen soruşturma kapsamında olayın faili olduğu belirlenen M.Ş. yakalanarak gözaltına alındı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuyu Meclis Gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Antmen, bölgede yaşayan vatandaşların, yaşanan orman katliamının organize bir suç örgütü tarafından gerçekleştirildiğini ifade ettiğini belirterek  “orman katliamı ilk defa yaşanmamış, daha önce de bu tip olaylarla karşı karşıya gelinmiştir. Kaçak kesimin yapıldığı alanın çok yakınında Mezitli Devlet Hastanesi olarak belirlenmiş bir alanın olduğu ve bahsi geçen alanda büyük bir rant arazisi açılmak istenildiği yine ciddi iddialar arasındadır. Mezitli’de yaşanan orman katliamının arkasında imar mafyası olduğu iddiaları doğru mudur?” ifadelerini kullandı.

“ORMAN, NARENCİYE BAHÇELERİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

CHP’li Vekil, daha önceki kaçak kesimler sonrasında idari birimlerin yeniden ağaç dikileceğini belirttiğini ancak bu açıklamaların ardından bazı bölgelere ağaç ekilmediğini; bazı bölgelere ise kesilen ağaç türleri yerine sadece limon ağacı ekildiğini belirtti. Antmen, “Yani ormanlar kesilmekte ancak yerlerine ‘narenciye’ ağaçları ekilmektedir. Bu, ormanı, orman yapan vasıflarından uzaklaştırmak demektir. Bütün bu yaşan ve tekrar eden orman katliamlar,  işlenen suçların bireysel değil organize guruplar tarafından yapıldığı iddialarını güçlendirmektedir. Orman katliamı yapan kişilerin para cezası ile serbest bırakılması; arkasındaki imar ve arazi rantçılarının ortaya çıkartılmaması, ileride yaşanabilecek birçok orman katliamına davetiye çıkartmaktadır.  Kurtuluş savaşı döneminde en zor şartlar altında, düşman işgalinin tehlikesinde dahi 1921 ve 1924 yılları arasında Ormanların korunması için 17’den fazla yasa çıkartılmıştır. Ancak tarihimizden ders alınmadığı, en zor şartlar altında dahi ağacı koruyan Cumhuriyet anlayışına; savaşın ya da benzeri bir zorluğun olmadığı günümüzde uyulmadığı, ormanlarımızın korunmadığı ve yasalara uyulmadığı anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde; “Mersin Mezitli’de yaşanan orman katliamında kesilen ağaçların yerinde hangi ağaçlar dikilecektir? Ormanın yapısına uygun olan başta kızılçam ağaçlarının dikilmesi ve bölgenin aslına uygun şekilde korunmaya alınması için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

Ağaçları kesen M.Ş. hangi işle uğraşmaktadır? Daha önce bu ya da benzer bir suçu bulunmakta mıdır? Ağaçların önemli bir bölümü kesilip alınmadığına göre bu kişinin ormanı katletmesindeki gerçek amacı nedir?

Mezitli’de yaşanan orman katliamının arkasında imar mafyası olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise konuyla ilgili diğer bakanlık ve yetkili mercilerle hangi idari ve yasal çalışmalar yürütülmektedir?

Bahsi geçen bölgede daha önce de defalarca ağaç katliamı yaşanmasına rağmen neden önlem alınmamaktadır? Gerekli önlemlerin alınması için daha kaç bin tane ağacın katledilmesi beklenmektedir?

Orman katliamı yapan, teşvik eden ve planlayan kişi ya da guruplarla ilgili ağır cezaların getirilmesi konusunda ilgili bakanlıklarla bir görüşme ve yasa değişikliği getirilmesi konusunda hazırlık yapılacak mıdır?

Katliamın yaşandığı bölgeye millet bahçesi yapılacağı ve imara açılacağı iddiaları doğru mudur?

Mersin’de 2010 ila 2019 Aralık ayı sonuna kadar geçen sürede kaç tane kaçak kesim tespit edilmiştir? Bu kaçak kesimlerde kaç ağaç katledilmiştir? Bu ağaçların türleri nelerdir? Bahsi geçen ağaçlar kaç yaşında kesilmiştir? Bu kesilen ağaçların yerine ne ekilmiştir? Kesilen ağaçların olduğu bölgede herhangi bir imar ya da inşaat çalışması olmuş mudur? İzinsiz ağaç kesen kişiler hangi cezaları almıştır ve bu kişilerin akıbeti nelerdir?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA