MERSİN’DE KASIMDA 4 BİN 400 İŞYERİ KAPANDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE KASIMDA 4 BİN 400 İŞYERİ KAPANDI


 

Esnaf Genel Müdürü Erkan, Kasım’da 4 bin 400 işyeri kapanan Mersin’de esnaf ile bir araya gelerek, sorun, talep ve çözüm önerilerini dinledi.

Haber Merkezi

Ticaret Bakanlığı Esnaf-Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince düzenlenen “İstişare ve Değerlendirme toplantısına” katılım gösterdi.

Birlik hizmet binası önünde Başkan Dinçer tarafından karşılanan Genel Müdür Necmettin Erkan, buradan makama geçerek kısa süreli birebir görüşme yaptılar. Ardından Birlik Konferans Salonunda düzenlenen istişare toplantısına geçildi. İstişare ve Değerlendirme toplantısına Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Genel Müdür Erkan, Adana ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Sözütek, Mersin Ticaret İl Müdürü Hacı Akif Yıldız, Adana Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, Mersin Orta Akdeniz Gümrükler Başmüdürü Ceylan Er, Adana 1 Nolu Bölge EKK Başkanı Muhammet Yalçın ile Mersin ESOB’ a bağlı 69 meslek odasının başkanları katılım gösterdi.

“SURİYELİ SIĞINMACILAR KONTROLSÜZCE  İŞYERİ AÇIYOR”

İstişare ve Değerlendirme Toplantısının açılış konuşmasını yapan Başkan Dinçer, birlik  bünyesinde 69 meslek odası ve bunlara kayıtlı 55 bin esnaf sanatkarın bulunduğunu ifade etti. Mersin’in küçük bir Türkiye olduğunu vurgulayan Başkan Dinçer, kentte Suriyeli sığınmacılarca kontrolsüzce işyerlerinin açıldığına vurgu yaparak, böyle bir ortamda esnaf sanatkarların ayakta kalmaya çalıştığını ifade etti. Bir çok mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Başkan Dinçer, “Akıllı telefonlar, fotoğrafçılığı, konfeksiyonculuk terziliği, LCD ekranlarla tv tamirciliği bitiyor. Yine e-faturayla birlikte matbaacı esnafımız büyük darbe yiyecek” dedi. Konuşmasının devamında belediyelerce verilen gayri sıhhi müessese ruhsatların Esnaf Odalarınca verilmesi talebinde bulunan Başkan Dinçer, yine ulaşım sektörünün bağlı olduğu UKOME’de esnafın bir kişiyle temsil edildiğinin altını çizerek, UKOME’nin yapısının yeniden gözden geçirilerek esnaf sayısının arttırılması gerektiğini kaydetti.

MERSİN’DE KASIM’DA 4 BİN 400 İŞYERİ KAPANDI

Açıklamasında Mersin’de Kasım ayı itibarıyla 4 bin 400 esnafın işyeri kapatırken, beş bine yakın yeni işyeri açıldığı bilgisini paylaşan Başkan Dinçer, “Ortada bir kısır döngü var. İstatistiklerimize göre Mersin’de açılan her işletmelerin yüzde 33’ü bir yılı doldurmadan, yüzde 98’i beş yılı doldurmadan kapanıyor. Ortalama bir işyerinin açılımına yüz bin lira masraf edildiğini düşünürsek, ortaya korkunç rakamlar çıkıyor. Bunun için esnaf sanatkarlarımızı koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almamız gerekiyor, esnafımızı planlamamız gerekiyor. Yine bunun yanı sıra tavan fiyat uygulaması da esnafımızı olumsuz etkiliyor. Eskiden biz taban ücret belirlerdik, kimse bunun altına inemezdi, şimdi taban fiyat uygulaması çıktı, taban serbest bırakıldı. Hal böyle olunca esnafımız fiyat indirme yarışına girerek kendi kendine zarar vermekte, haksız rekabet ortamı yaratılmakta. Bunun için taban fiyat uygulamasına yeniden geçilmeli” dedi.

Başkan Dinçer konuşmasında ayrıca ESBİS sistemi, nace kodlarıyla ilgili yaşanan sorunlar  ve e-ticaretin esnaf sanatkara verdiği zarar konusunda da bilgi paylaşımında bulundu ve esnaf sanatkarların marka, pazarlama konusunda mutlaka değişimi ve teknolojiyi yakalaması, güçlü esnaf, güçlü sanatkar modelinin yaratılması gerektiğinin altını çizdi.

GERİ ÖDEME SÜRELERİ ESNAF LEHİNE DÜZENLENDİ

Daha sonra söz alan Genel Müdürü Necmettin Erkan’da Ticaret Bakanlığı’nın esnaf ve sanatkarlar için yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi verdi.  Esnafa kullandırılan kredilerde yıllar içinde artış olduğunu ve geri ödemelerde esnafın durumu dikkate alınarak kolaylık sağlandığı ifade eden Necmettin Erkan, geçtiğimiz Ekim ayında hem komisyon oranları hem de geri ödeme sürelerinin yeniden esnaf lehine düzenlendiğini dile getirdi.

Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sisteminde (ESBİS) yapılan iyileştirmelere de değinen Erkan, bu yeni sistemle ilgili Birlik Genel Sekreterlerine ve Sicil Memurlarına eğitim toplantıları düzenlendiğini belirterek, 2020 yılında sistemin devreye girmesiyle oda kayıtlarından muhasebe sistemine birtakım yenilikler olacağını, bu yeniliklerin hem iş ve işlemleri kayıt altına alacağını hem de esnafın halihazırda uzun süren bazı işlemlerinde süreyi kısaltacağı söyledi. Erkan, “2020 yılından itibaren ESBİS Sistemi Mobil hale gelecek. Esnafımız işlemlerinin önemli bir kısmını cep telefonu üzerinden yapabilecek. Esnaf ve Sanatkar Odaları da pek çok işlemi sistem üzerinden yapacak. ESBİS’in Coğrafi Bilgi Sistemine entegre edilmesiyle tüketiciler yakınlarındaki esnafı görebilecek. Esnafın daha fazla müşteriye ulaşması sağlanacak” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer tarafından günün anısına Esnaf Genel Müdürü Necmettin Erkan’a tablo takdim edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA