“ÇALIŞMA HAKKI ENGELLENEMEZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇALIŞMA HAKKI ENGELLENEMEZ”


 

Memuriyete alımda güvenlik soruşturması sürdürülen hukuki mücadeleler ile sonlandırılırken, sendika ve meslek odaları, “Çalışma hakkı engellenemez” çağrısıyla yeni düzenlemeler yapılması adına, yürütme ve yargı organlarını göreve çağırdı.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) yönetimleri, “Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin iptal kararının yerine getirilmesi” için çağrı yaptı.

Konuyla ilgili basın metnini SES Mersin Şube Eş Başkanı Yılmaz Bozkurt okudu.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmalarının anayasal hak olan çalışma hakkını ihlal ettiğini savunan Bozkurt, “Hakkı ihlal edilenlerin açıkta geçirdikleri döneme ilişkin özlük haklarının devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz” dedi.

 

“PEK ÇOK HAKKIN KULLANILMASI GÜVENLİK SORUŞTURMASINDA OLUMSUZ DEĞERLENDİRİLDİ”

AYM’nin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun memurluğa alınma şartlarını düzenleyen 48. maddesinin 8. bendini iptal ettiğini ve iptal edilen kuralın, Olağanüstü Hal ilanı sonrasında

Getirilerek, bütün kamu görevlerine atanacaklar yönünden ‘güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmasını’ öngördüğünü hatırlatan Bozkurt, “2016 Olağanüstü Hal Döneminde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda işe alınacaklara güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması başlamış ve bu uygulamanın nasıl yapıldığı en açık biçimde sağlık alanında devlet hizmet hükümlülüğü olan ve bu yükümlülüğü yerine getiremeyen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma hakkının engellenmesiyle ortaya çıkmıştır.

Güvenlik soruşturması olumlu gelmeyen hekimlere önce devlet hizmeti yükümlülüğü muafiyeti verilmemiş, yürüttüğümüz mücadelelerin sonucunda, ‘olumsuz’ aldıktan 450 gün sonra devlet hizmeti yükümlülüğünün kaldırılmasına torba yasanın ünlü 5. maddesi ile karar verilmiştir. Kamu kurumlarında mülakatla ya da açıktan atamalarla yapılan işe alımlarda donanım ve gerekli özellikler itibari ile uygun olan başvurucuların elenmesi güvenlik soruşturmasının etkin bir eleme yöntemi olarak işlediğini ortaya koymaktadır.

Güvenlik soruşturması ayrıca valilikler tarafından sözleşme dönemlerinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmayan aile sağlığı merkezi çalışanlarına, uzmanlık eğitimini tamamlamış atama bekleyen uzmanlara, kamu içinde yer değiştirmek isteyen tüm çalışanlara da uygulanmaktadır.

Olumsuz sonuçlanan güvenlik soruşturmalarına açılan davalarda, suçun şahsiliği, masumiyet karinesi, kişisel verilerin gizliliğinin korunması gibi pek çok hukuk ilkesinin ihlal edilmesinin yanı sıra çalışma, örgütlenme, gösteri yapma ve düşüncelerini ifade etme gibi pek çok hakkın kullanılmasının güvenlik soruşturmasında olumsuz değerlendirildiği görülmüştür” dedi.

 

“ÇALIŞMA HAKKI ENGELLENEMEZ”

Toplumsal yaşamda derin etkileri olan bu uygulamanın kaldırılması için Türk Tabipleri Birliği ve SES olarak verdikleri hukuksal ve fiili mücadelenin sonucunda ortaya çıkan AYM iptal kararının tüm toplumu ilgilendirdiğini aktaran Yılmaz Bozkurt, kamu görevinde güvenlik soruşturması uygulamasına son verildiğini belirtti.

“AYM’nin iptal kararından sonra konuya ilişkin olarak yeni düzenlemeler yapılmalı ve  yürütme ve yargı organları işlevleri yönünden gerekli adımları ivedilikle atmalıdır” diyen Bozkurt. Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun, 657 Sayılı Kanunun 48. maddesinin diğer şartlarını taşımakla birlikte 8. bendi gerekçe gösterilerek atamalarını yapmadığı hekimleri yeni bir başvuruya ihtiyaç olmaksızın derhal ataması, sözleşmesini feshettiği hekimleri görevlerine iade etmesi, güvenlik gerekçesi ile görevine başlatmadığı tüm sağlık çalışanlarını görevine başlatması ve açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin özlük haklarını

karşılaması gerekmektedir.

AYM tarafından iptal edilen 657 Sayılı Kanunun 48/8. Maddesi kapsamında güvenlik ve arşiv araştırması yapılmasına yönelik uygulama işlemlerine derhal son verilmelidir. 657 Sayılı Kanunun 48/8. Maddesi kapsamında kamu görevine atamama işlemlerine karşı açılan davalarda İdare Mahkemeleri tarafından ivedilikle iptal kararları verilmelidir. Herhangi bir çabaya gerek olmadan güvenlik soruşturmaları gerekçesiyle işine ve uzmanlık eğitimine başlatılmayan tüm sağlık emekçilerinin derhal işe başlatılması, dava süreci devam eden idare mahkemelerinin derhal iptal kararı vermesi gerekmektedir. Bununla birlikte isteyen sağlık emekçileri devam eden mahkemelerine ve Bakanlığa, AYM’nin belirtilen kararının hayata geçirilmesi ve derhal işe başlatılmak için başvurabilirler. İdarenin, AYM kararının gerektirdiği düzenlemeleri acilen yerine getirmesini bekliyoruz. Bizler de bu süreci yakinen takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Çalışma hakkı engellenemez” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA