MERSİN O İMZAYI ATMADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN O İMZAYI ATMADI!


 

Altısı büyükşehir olmak üzere 24 belediye Paris İklim Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5°C sınırında tutma hedefine yönelik çalışmalarda bulunacaklarını taahhüt etti. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi bu belediyeler arasında yer almadı!

HEDİYE EROĞLU

İklim krizinin kentlerde yaşanan en büyük sorunlardan biri olduğu gerekçesiyle 24 belediye İstanbul’da İklim İçin Kentler Çalıştayı’nda bir araya geldi. Boğaziçi Üniversitesi, UN SDSN-Türkiye, 350- Türkiye ve Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği ortak girişimi ile gerçekleştirilen organizasyon, ortak deklarasyon ile sona erdi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleşen deklarasyona çalıştaya katılan belediye temsilcilerinin yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar katıldı.

“İKLİM İÇİN BİZ VARIZ”

İklim İçin Kentler deklarasyonunu, deklarasyon imzacıları adına okuyan Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar, kentlerin iklim krizindeki rolüne de dikkat çekti. Küresel ölçekte doğal kaynak tüketiminin %75’inden, karbondioksit salımlarının %70’inden sorumlu olan kentlerin iklim değişikliğinin faili olduğunun altı çizilen deklarasyonda, adil, eşitlikçi ve yaşanabilir bir gelecek için iklim krizine karşı herkesin somut adımlar atması gerektiğini vurgulandı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİNDE MERSİN YOK

Büyükşehir Belediyesi’nden açıklamalarda sık sık Başkan Vahap Seçer’in, Mersin’in iklim değişikliğine uygun, ekolojik sistemleri gözeten bir çalışma programı uyguladığı vurgulanmaktayken belediye, Paris İklim Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5°C sınırında tutma hedefine yönelik toplantıya katılmayarak, ortak deklarasyona imza atan kurumlar arasında yer almadı. Büyükşehir’in yanı sıra hiçbir ilçe belediyesi de bu çalışmada yer almadı.

1,5°C HEDEFİNİ TAAHHÜT ETTİLER

Kamuoyu ile paylaşılan deklarasyon gereği, imzacı 24 belediye, Paris Anlaşması’nın 1.5°C hedefinin gerçekleşebilmesi için belediyeler olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini ve somut adımlar atacaklarını taahhüt ettiler. Deklarasyonda ortaya konulan diğer taahhütler ise şöyle: Bilimsel veriler ışığında, uluslararası standartlara uygun veri toplama yöntemleri kullanarak karbon salımlarını azaltmak ve krize karşı uyum politikalarını hayata geçirmek için İklim Değişikliği Eylem Planlarını hazırlayacaklar,

Yaşanabilir bir gelecek için kentlerde sürdürülebilir ulaşım, yenilenebilir enerji ve ekolojik tarım uygulamalarına öncelik verecekler,

İklim değişikliği ile mücadele eden yerel, ulusal ve uluslararası kurumları, girişimcileri, kooperatifleri ve sivil toplum örgütleri desteklenerek işbirliklerine dahil olunacak,

Hem kentlerde risk altında bulunan yurttaşlara hem de kentlerin altyapısını korumak için imar planlama süreçlerinde iklim krizi ve etkilerini önlemeyi önceleklendirecekler,

Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde, 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1.5°C sınırında tutmak için, adil, eşitlikçi, yaşanabilir kentler için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirecekler.

Deklarasyonu okuyan Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar ayrıca, “Madrid’te yapılan toplantıyı ilgiyle izliyoruz. Oradaki sonuçlara göre de biz kendi alanımızda yetkimize giren ne varsa yapılabilecek onun tedbirlerini alacağız” dedi.

Madrid’te devam eden BM İklim Değişikliği Zirvesi (COP25) sırasında açıklanan deklarasyon, Türkiye’deki belediyelerin de dünyanın geri kalanında olduğu gibi iklim acil durumuna kayıtsız kalamadıklarını gösteren ilk taahhüt belgesi olduğu için tarihi önem taşıyor.

Deklarasyona imza atan belediyeler ise şöyle: Adana Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bolu Belediyesi, Edirne Belediyesi, Rize Belediyesi, Tunceli Belediyesi, Acıpayam Belediyesi (Denizli), Tepebaşı Belediyesi (Eskişehir), Avcılar Belediyesi (İstanbul), Bağcılar Belediyesi (İstanbul), Beşiktaş Belediyesi (İstanbul), Kadıköy Belediyesi (İstanbul), Sarıyer Belediyesi (İstanbul), Sultanbeyli Belediyesi (İstanbul), Bornova Belediyesi (İzmir), Çiğli Belediyesi (İzmir), Karşıyaka Belediyesi (İzmir), Fethiye Belediyesi (Muğla), Bodrum Belediyesi (Muğla), Çerkezköy Belediyesi (Tekirdağ)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA