MÜLTECİLER MEZİTLİ’YE DEV KAYNAK GETİRDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MÜLTECİLER MEZİTLİ’YE DEV KAYNAK GETİRDİ!


 

Avrupa’dan mülteciler için Mezitli’ye 17 milyon Avro’luk içme suyu projesi desteği geldi. Proje ile Mezitli’nin artan nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması için altyapı çalışması yapılarak yüzde 54 oran kaçak oranı yüzde 25’e düşürülecek ve kuyu suyu kullanımı sona erdirilecek.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, “Mezitli İçme Suyu Projesi” ile ilgili Halkın Katılımı Toplantısı düzenledi.

Türkiye’deki Mültecilere Yönelik Mali Yardım Programı FRIT II kapsamında, Mersin ili Mezitli ilçesinde yapılması planlanan içmesuyu projesi için yürütülen çevresel ve sosyal çalışmalar kapsamında halkı bilgilendirmek, halkın görüş ve önerilerini almak, inşat ve işletme dönemlerinde halk ile işbirliği tesis etmek üzere düzenlenen toplantı Orkide Restoran’da düzenlendi.

PROJE 23 PROJEYİ KAPSIYOR

Toplantıda projeyle ilgili bilgilendirmeyi projeyi hazırlayan ENCON Çevre ve Danışmanlık Firması’ndan Nehir Yıldız yaptı.

Projenin 17 milyon 150 bin Avro tutarındaki hibe ile yapılacağını aktaran Yıldız, proje kapsamında 49 kilometre isale hattı, 585 kilometre içme suyu şebeke hatları ile 15 adet içme suyu deposu yapılacağını aktardı.

Çevresel ve sosyal anlamda yapılan işler ile projenin etkileri ile bu etkilere karşı alınacak önlemlerden bahseden Yıldız, projenin; Atatürk, Fatih, Kaleköy, Yenimahalle, Viranşehir, Çankaya, Çamlıca, Kuyuluk, Merkez, Menderes, Eski Mezitli, Akdeniz, Esenbağlar, 75. Yıl, Anayurt, İstiklal, Davultepe, Cumhuriyet, Seymenli, Şahintepesi, Tece, Deniz ve Hürriyet Mahallelerini kapsadığını söyledi.

“MÜLTECİLER GELDİ ALTYAPI YETERSİZ KALDI”

Projenin Avrupa Birliği tarafından oluşturulan bir fonla Fransız Kalkınma Bankası aracılığıyla İlbank’a aktarılan fon ile hayata geçirildiğini aktaran Yıldız, “Yani projenin sahibi aslında MESKİ. İnşaat ve ihale sürecini yürütecek kurum MESKİ olacak.

Projenin amacı; 2011 yılında Suriye’de olan iç savaş sebebiyle Türkiye’nin güney ve güneydoğusuna bir Suriyeli göçmen nüfusunda artış oldu. Bu yüzden Mersin Mezitli’de de bu artış meydana geldi. Mezitli’deki içmesuyu altyapısı aslında normal nüfus artış oranları ile gitmesi öngörülerek inşa edilmiştir. Fakat bu aniden olan nüfus artışı sebebiyle altyapı yetersiz kaldı. Bu sebeple bu proje kapsamında altyapının artan nüfusa yetecek şekilde geliştirilmesi öngörüldü. Böylelikle su yönetim sistemlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde arttırılarak, halk sağlığı standartları iyileştirilecek.

Proje ile mevcut su şebekesinin 2050 nüfusunu karşılayacak şekilde geliştirilmesi hedeflenirken, mevcut su şebekesinin yenilenmesi, toplam 802 kilometrelik yeni boru hattının döşenmesi ve 14 yeni su deposu inşa edilmesi planlanıyor.

MEZİTLİ’DE KAYIP-KAÇAK ORANI YÜZDE 54

Mevcutta MESKİ’nin içme suyu altyapısında 4 bileşen var, bunlar; su kaynakları, iletim hatları, su depoları ve şebeke olarak. Mevcut su kaynakları kuyulardı ancak yeni yapılacak proje ile kuyular iptal edilecek ve 2025 yılına kadar Berdan Barajı’ndan su sağlanacak. 2025&den sonra da hem Berdan hem de Pamukluk Barajı’ndan su temin edilecek. Buradan alınan sular iletim hatlarına ve oradan da su depolarına gönderilecek. Su depolarında mevutta kullanılan ve ömrünü tamamlamaya yakın olan depolar kullanımdan çıkartılacak. Mevcut depolardan 5 tanesi aynen kullanılmaya devam edilecek ve buna ek olarak 14 yeni su deposu inşa edilecek. Klorlanma da bu su depolarında yapılacak ve buradan şebekeye verilecek. Mezitli’de 2011 yılında sisteme 21 milyon metreküp su verildi ancak mevcut iletim hattının eski olması sebebiyle borulardan sızan sular ve kaçak kullanım nedeniyle yaklaşık 11,3 milyon metreküp yani toplam miktarın yüzde 54’ü kadar su kaybı meydana geldi. Bu da yüksek su kaybını azaltmak için sisteme acil bir yatırım ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarmıştır. İçmesuyu temin ve dağıtım sistemlerinde ki su kayıplarının kontrolü yönetimi uyarınca 2023 yılına kadar kayıp-kaçak oranının yüzde 25’e indirilmesi gerekmektedir.

“MEZİTLİ’DE 2050 BİR  KİŞİ 142 BİN METREKÜP SU TÜKETECEK “

Ayrıca şuanda mevcutta kullanılan insan sağlığına olumsuz etki yapabilecek aspesli borular da yenilenip, insan sağlığı için daha uygun olan Hdpe boruları ile değiştirilecek.

Mevcutta beklenen nüfus artışlarına baktığımızda  şuanda Mezitli’inn nüfusu 194 bin olup, 2035’de 365 bin, 2050’de de 581 bin olması öngörülüyor. Buna göre su artışlarının da günlük olarak şuan 57 bin metreküp olan su tüketiminin, 2035’de 75 bin metreküp ve 2050 yılında 142 bin metreküp olması öngörülmektedir.

Bizim yaptığımız çalışmada projenin çevresel, sosyal ve kültürel miras üzerine etkileri de incelenmiştir. Öncelikle kuyu suyu kullanımının önüne geçildiği için projenin yer altı su kaynaklarına olumlu etkisi olacak” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA