EKTİĞİNİ BİÇİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EKTİĞİNİ BİÇİYOR!


 

Seçimlerde ilçelere gereken önemi vermemekle eleştiren Başkan Seçer, Büyükşehir Meclisi’nde üstünlüğe sahip Cumhur İttifakı’ndan sağlık taraması için bile yetki alamadı

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayı meclis toplantısının ikinci birleşiminde yine ‘yetki’ tartışması yaşandı.

İlk toplantıda sosyal, kültürel ve sportif başta olmak üzere çeşitli alanlarda yapılacak protokollerle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e yetki vermeyi kabul etmeyen Cumhur İttifakı, belediyenin Tabip Odası ve Rotary Kulübü ile yapmak istediği göz ve  kalp ile ilgili sağlık taraması için de Başkan Seçer’e yetki vermedi.

AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri cumhur ittifakı olarak komisyonda kararı reddederken meclis görüşmelerinde Başkan Seçer’e sert yüklendiler.

Komisyonun red kararını ilk olarak eleştiren CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit oldu. “Sağlık taraması yapılacak ama meclis başkana yetki vermiyor. Bu kararın neresinde kamu veya insan sağlığı yararı görüyorsunuz anlamakta güçlü çekiyorum” diyen Özyiğit, “Neden Tabip Odası ile yapılıyor?’ Deniliyor. Burada yapılan bir sağlık hizmetidir. Kırsalda yaşayan, doktora gidemeyen insanın hizmet ayağında verilecek. Anlamak mümkün değil” dedi.

Vahap Seçer de, Özyiğit’e hak vererek, “Kamuyu ilgilendiren bir konuda belediyenin sivil toplum örgütleri ile bazı faaliyetler yapabilmesi için sizden yetki talebi istiyoruz. Gittik kontrolünü yaptık, gözüne katarak inmiş Ahmet dedenin haberi yok. Bunun neresi kötü anlamakta zorlanıyorum. Konuyla ilgili komisyona beraber girdik izah etmeye çalıştık. Sağlık İl Müdürümüz ile görüştük. Neden bu kadar inatla reddediliyor anlamış değilim. Kamuoyuna neden reddettiğinizi açıklamanızı bekliyoruz” dedi.

“BU HİZMETİN VAKIF, DERNEK ELİYLE YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

AKP’li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya ise önceki toplantıda CHP grubunun Akkuyu Nükleer Güç Santrali için trafo merkezi yapılması kararına blok olarak red oyu verdiğini anımsattı. Yerlikaya, “O zaman siz de elektriğin neresine karşı çıkıyorsunuz? Bizim burada karşı çıkış sebebimiz, bu işi yapan Sağlık Bakanlığı’dır. Bu hizmetin vakıf, dernek eliyle yapılmasını doğru bulmuyoruz. Belediye olarak göz taraması da yapalım sorun yok, tam destek veriyoruz Cumhur İttifakı olarak ama bakanlık ile yapalım” dedi.

Bunu üzerin Seçer ise “Sağlık Bakanlığına bağlı birimle de yapabiliriz sorun yok. Tabip Odası veya bir başka STK ile yapmamızın ne sıkıntısı var onu anlamış değilim. İnsanlar katkı vermek istiyor. Sağlık hizmetlerine erişim öyle kolay değil. Hükümette sıkıntı yaşıyor. Belediyelerin STK veya meslek odaları ile buna destek vermesinde ne sakınca görüyorsunuz? Sağlık İl Müdürlüğü ile de yapalım, Tabip odası ile de yapalım. Hizmet alanımızı, aktörlerimizi genişletelim. Sadece Sağlık Bakanlığı bunun altından kalkamıyor. Kararı tekrar gözden geçirelim. Komisyon reddetti diye meclis kabul etmeyecek diye bir şey yok. Dar kalıplarla, siyasi saiklerle karar vermeyelim. Kafamızı kuma gömemeyiz” dedi.

MHP’li Meclis üyeleri ise Mehmet Topkara ise belediyenin sağlık taraması hizmetlerinin yeni olmadığını geçen dönemde verildiğini söyleyerek, “Cihazlarımız, ekiplerimiz var. Belediye bünyesine 2 tane kadın doktor alamım onlarla hizmet verelim. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın personeli var, işbirliği yapabiliriz. Bunda bir behis yok, biz bunu teklif ediyoruz.

Tabip Odası istiyorsa gitsin sahaya, belediyemizle, sağlık bakanlığınca yarışırcasına bu hizmeti versin. Mersin belediyesine ihtiyacı yok” dedi

SEÇER’DEN MHP’YE KOCAMAZ GÖNDERMESİ

Başkan Vahap Seçer, Topkara’ya önceki başkan Burhanettin Kocamaz üzerinden yüklenerek, “Sayın Topkara strateji değiştirmiş. Nisan seçimlerinden sonra mecliste ‘eski dönemin sayfalarını açalım, neler olmuş?’ diyenler şimdi eski dönemde yapılan hizmetleri öne çıkarmak için gayret içerisinde. Biz onun yarışı içerisinde değiliz” dedi.

Mehmet Topkara araya girerek, “Geçmişimizden de geleceğimizden de eminiz” dedi.

Başkan Vahap Seçer de, “Çok şükür biz de eminimiz. Bugün ve yarın bu memlekete hizmet edenlere teşekkür ediyoruz. Bu memlekete kötülük yapanların da yakasına yapışırız. Biz geçmiş dönemde başlamış hizmetleri daha iyisini yapacağız iddiasıyla devam ettireceğimiz söyledik. Yapılan iyi işlerin üzerine örtü çekmedik, kötü işleri de ortaya koyduk.

‘Belediye doktor istihdam etsin’ denildi. Mevcut koşullarda belediyede istihdam edecek doktor bulamıyoruz. Döner sermayemiz olmadığı için doktorlara verdiğimiz maaşlar yeterli kalmıyor ve bizi tercih etmiyorlar. Genelde pek hülle yollarına meyil vermiyorum. Bizim protokol yapacağımız meslek odaları veya STK’lar kamu kurumu niteliğinde olan STK veya meslek odaları. Dolayısıyla burada İl Sağlık Müdürlüğü veya bu tip STK’larla işbirliği yapmamız arasında bir fark yok. Nitelik olarak aynı” yanıtı verdi.

Tekrar söz alan Başkan Özyiğit ise “Bunun Türkiye’de Melis gündemine gelebileceği benim aklımın ucundan geçmezdi. Bürokrat arkadaşlara ‘bu meclis gündemine gelir mi, ne gerek var’ dedim. Şunu öneriyorum, bu işi burada arkadaşlar reddetsin biz bunu Yenişehir’de yapalım tüm işbirlikleri ile beraber” dedi.

CHP’li Ali Uyan da, Cumhur İttifakı’na, “Vatandaşa sağlık hizmeti gibi bir hizmeti götürmenin engeli nasıl olunur? Bunu biz hangi vicdanımıza sığdırırız? Bunu vatandaşa nasıl anlatırsınız, anlatacak cümle bulabilir  misiniz?” diyerek yüklendi.

SEÇER’DEN GERİLİME “DIŞARI ÇIKARTIRIM” TEPKİSİ

AKP’li Meclis Üyesi Zafer Şahin ise kurumlara takılmadıklarını yaratılan algının doğru olmadığını belirterek, “Sizin nasıl bir fikriniz var ise bizim de fikriniz var. Sanki Türkiye’de sağlık ile ilgili ciddi sorunlar varmış gibi gösteriliyor. 2002’den önceki durumları unutmayalım, insanlar hastanelerde rehin kalıyordu. Hizmet verilecekse sağlık müdürlüğü üzerinden verilsin dedik. İstediğiniz protokolü yapabilirsiniz ama bizi şahıslarla, kurumlarla karşı karşıya getirecek algı yaratmayın” dedi.

Salondaki CHP’lilerin sataşmaları ve tepkileri üzerine Başkan Seçer araya girerek, “Meclis üyelerini sabırla dinlemek zorundasınız. Müdahale alkış yok” uyarısı yaptı.

Başkan Seçer ise tekrar gerilimin azaltılması için uyarı yaparak, sataşanları dışarı çıkarabileceğini söyledi. Meclisin intizamına yönelik hiçbir müdahalenin kabul edilemeyeceğini söyleyen Seçer, “Meclis üyelerini sabırla dinlemek zorundasınız” dedi.

AKP’li Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan ise “Meclisteki her arkadaşımızın bir araya gelip anlaşacağı bir konudur. Ancak Abdullah Özyiğit, biraz şova doğru gidiyor. Öyle bir dokunduruyorsunuz ki geriliyor insanlar. Bu meclisin aşamayacağı hiçbir sorun yok. Tekrar görüşülürse aşarız” dedi.

Sonra tekrar söz alan Vahap Seçer de, “Geçmişte evet dediğinize şimdi neden hayır diyorsunuz? O zaman yaptığınız doğru da şimdi mi yanlış? O zaman yanlış da şimdi mi doğru yapıyorsunuz? Yapmayın Allah aşkına” tepkisi verdi.

Topkara’nın, “Biz size yol gösteriyoruz” çıkışı üzerine Seçer, “Siz şimdi hizmetleri engellemiş oluyorsunuz. Yetkiyi verin ben kurumla anlaşma yaparım veya yapmam. Siz anlamıyorsunuz veya anlamak istemiyorsunuz” dedi.

Tartışmalı görüşmelerin ardından ilgili komisyonların red kararı verdiği teklifler mecliste de Cumhur İttifakı’nın red oyu vermesi ile kabul edilmedi. 

Daha sonrasında konuyla ilgili tekrar söz alan Seçer reddedilmesine rağmen sağlık taraması yapılacağını belirtirken Cumhur İttifakı üyeleri tepki göstererek, Karşı değiliz” tepkisi verdi. Seçer ise “Oturup kaderimize razı olmayacağız tabiî ki çözüm üreteceğiz” dedi.

AKP’li Mehmet Emin Kurt’un “Her şey de bize vuruluyor, biz susacağız işlerine geldiklerine evet diyeceğiz işlerine gelmediklerine red veriliyor” demesi üzerine araya giren Seçer, “Bunda bir şey yok, o zaman kapatalım belediyeleri, her şeyi onlar yapsın” dedi. Bir kadın olarak bunun dile getirilmesini ve gülünmesini kınayan Ünzile Kuru “Sağlık konusu hepimizin, ülkemizin sorunu. Ben de bir STK’dan gelmiş bir insan olarak, STK’ların emeklerini yadsımamak gerekir. Bu ülkede STK’lar sayesinde bir çok kanun çıkmıştır. Binlerce insan milletine faydalı olmaya çalışmaktadır. Ayrımcılık yoluna gidilmemeli. Ama belki bu sayede 3 tane insanın hayatını kurtaracağız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA