BÜYÜKŞEHİR, MECLİS ONAY VERİR İSE BORÇLANACAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR, MECLİS ONAY VERİR İSE BORÇLANACAK!


 

MESKİ genel Kurulu’nda, Cumhur İttifakı’nın sert muhalefeti ile yönetime 100 milyon TL’lik borçlanma yetkisi çıkmadı. İttifak üyeleri borçlanma yetkisinin Büyükşehir meclisinde kalmasında ısrar edince Başkan Seçer geri adam atarak, teklifini geri çekti.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Kasım ayı ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Su ücretlerine zammın damga vurduğu toplantının bir diğer önemli konu başlığı ise Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in borçlanma talebi yetkisi oldu. 

2020 yılı için 798 milyon TL’lik gider ve 750 milyon TL gelir öngörülen MESKİ bütçesinde, gelir gider arasındaki 48 milyon TL’lik farkı borçlanma ile kapatmak isteyen Seçer, bu konuda meclisten destek aldı.

Ancak bütçede ayrıca MESKİ yönetimine 100 milyon TL’lik borçlanma yetkisi verilmesi teklifinin yer alması meclis üyelerinin sert tepkisiyle karşılandı.

MHP grubu 100 milyon TL’lik borçlanma yetkisinin MESKİ yönetim kuruluna verilmek istenmesini kabul etmeyerek, yetkinin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bırakılmasını istedi.

“7 AYDA 695 MİLYON TL ÖDEDİM”

Başkan Seçer konuyla ilgili meclise yaptığı seslenişte, “Bana borçlanma yetkisi verin diye sizi zorlamayacağım. Temmuz’da bana borçlanma yetkisi verdiniz ama ben geçen haftaya kadar belediyeme bir TL borç para almadım. Zaten bankalar borç vermekte imtina ediyor, devlet bankası kapılarını kapatmış durumda. İller Bankası ise uzun girişimler, AK Partili ve bizim milletvekillerimizin orak çabası ile, gide gele rica ederek, en sonunda 75 milyon TL teminat mektubu verdi. Bunları beraber yaptık. Kendime mal etmiyorum. Hepinizin katkısı oldu. Banka faizleri almış başını gitmiş, tefeci faizi gibi. Ben aptal değilim. Kamu kaynağını en rasyonel şekilde kullanmamam lazım. Alacaklarım var, bunlar geliyor. Biz borç da ödüyoruz. 7 ay içerisinde 695 milyon TL para ödemişim.

Bu ödediğim paranın önemli bir kısmı geçtiğimiz döneme ait borçlarla ilgili. Personel giderlerini ödemişim, rutin harcamalarımı veya dönemsel zorunlu giderlerimi ödemişim. Geriden kaynaklanan yaklaşık olarak 350 milyon TL gibi bir rakam da borç ödemişim. Bunları mali disiplini sağlayarak ve borçlanmadan yaptık.

Ben sizden 100 milyon TL borç isterken yangından mal kaçırmıyorum. Siz beni denetleyin, bana istikamet vermeyin. Takdir sizin, verirsiniz vermezsiniz.

Bizi denetleyin ama güvenin. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bize yardımcı olun” dedi.

“BORÇLANMA TALEBİ İÇİN BİLGİ VERİLMEDİ”

MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara ise borçlanma ile ilgili komisyona bilgi verilmediğini savunarak, idareyi eleştirdi. “Bize bilgi verilmedi. Üstelik geçmişte de böyle bir uygulama yok” diyen Topkara, “Sanki geçmişte varmış, her yerde böyle yapılıyormuş gibi gösteriliyor. Belediyeciliğin içinde biz de varız. Yatırımlar yapılmasın diye bir görüşümüz yok ama yöntemlere ve usullere itirazımız var. Şimdi çoğunluğu görünce direk oylama yapmak istiyorsunuz. Biz 48 milyon TL’lik bir borçlanma yetkisi zaten verdik” dedi.

KOMİSYON ÜYESİ MUTLUAY: “BÖYLE BİR KARAR ALMADIK”

Plan Bütçe Komisyonu üyesi Haluk Mutluay da, teklifin komisyona geldiğini ancak detaylı görüşülmediğini söyleyerek, “Borçlanma için ‘MESKİ yönetim kurulu yetkilidir’ diye bir görüşme yapmadık, bir karar almadık. 100 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi ile ilgili bir sıkıntı yok ama bunun meclis yetkisinde, meclis üyelerinin iradesi ile verilmesi daha mantıklıdır. Bütçenin gelir gider arasındaki farkını dengelemek için zaten 48 milyon TL’lik borçlanmaya imza attık. Ama bu yetkilendirme ile ilgili bilgimiz yok” dedi.

AKP’nin de MHP’yi desteklemesi ile Başkan Vahap Seçer, teklifi daha sonra yeniden gündeme getirmek koşuluyla geri çekme kararı aldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA