TARİHİ OKUL, OTOPARK OLMADAN HAREKETE GEÇİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARİHİ OKUL, OTOPARK OLMADAN HAREKETE GEÇİN!


 

Büyükşehir Belediyesi’ne, Çankaya İlkokulu’nun kurtarılması için harekete geçme çağrısı geldi! Okulun mezunlarından Abdülvahap Kokulu’, “Geç kalırsak, bir otopark veya bir restaurant yapısına tanık olmamızı çocuklarımız affetmez” uyarısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Valiliği konağına ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı makamına yürüyüş mesafesinde ki eski Çankaya İlkokulu (Kurtuluş Okulu) binası, koruma altındaki bir kültür varlığı olmasına rağmen sahipsiz!

Mersin’in ‘eğitim hafızası’ olarak da anılan Bezmi Alem Valide Sultan Vakfı’na ait 95 yıllık yapının bulunduğu bölgenin geçen dönem hazırlanan imar planlarında “Ticaret ve Konut Alanı” olarak işaretlenmesine tepkiler sürürken, çözüm çağrıları da gelmeye devam ediyor.

“TARİHİ YAPILAR HALKIN”

Mersin kent tarihi üzerine çalışmalar yürüten ve okulun da mezunlarından olan Abdulvahap Kokulu, 1924 yılında yaptırılan, 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan Çankaya (Kurtuluş) İlkokulu’nun kente kazandırılması için çağrı yaptı.

“Bulunduğu kentte yaşayan insanlar yaşadığı kentin şahıslara ait olmayan tüm kamusal alanların paydaşıdır” diyerek sözlerine başlayan Kokulu, vakıflar ve benzeri kurumlar gibi tüm taşınmazlarında o kentin insanlarının da malı olduğunu savundu.

Merin Büyükşehir Belediyes ile Akdeniz Belediyesi’ne; ortak bir uzmanlar kurulu oluşturarak, Çankaya İlkokulu binasını restore edip korumaya almaları için çağrı yapan Kokulu, yapının geleceğe taşınmasının milli bir vazife olduğunu vurguladı.

“GEÇ KALIRSAK, BİR OTOPARK VEYA BİR RESTAURANT YAPISINA TANIK OLMAMIZI ÇOCUKLARIMIZ AFFETMEZ”

Bugün kaderine terk edilmesi nedeniyle koruma ve güvenliği yeterli derece sağlanamayan yapının, 95 yıl boyunca Mersin’e hizmet verdiğini anımsatan Kokulu, “Bu tarihi varlığımızın Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon karşılığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralanması için acilen ilk toplantısında meclis kararı alması, sosyal ve kültürel olarak projelendirmesini beklemekteyiz. Bu konuda gecikilirse bu taşınmazın yerinde bir otopark veya bir restaurant yapısına tanık olmamızı çocuklarımız affetmez.

MERSİN’İN EĞİTİM HAFIZASI

Mersin kent merkezinde 95 yıl önce 1924 yılında yaptırılan, 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan sonraki yıllarda ise Anadolu Lisesi ve ilkokul olarak faaliyet gösteren bina son olarak Çankaya İlköğretim Okulu olarak hizmet verdi. 1999 yılında 14 öğrenci ile Çankaya İş Okulu’na dönüşen bina, 2012/2013 öğretim yılında ise Çankaya Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi oldu. Zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin üretken ve mutlu bireyler olarak toplum hayatına uyumunu sağlamak için eğitim veren ve halen 150’yi aşkın öğrencisi bulanan okulda, 30 öğretmen ile tam gün eğitim veriliyordu. Yaklaşık 5 yıl boyunca zihinsel engelli öğrencilere hizmet veren okul bu günlerde kaderine terk edilmiş durumda.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA