HEDİYE EROĞLU
Mersin Valiliği konağına ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı makamına yürüyüş mesafesinde ki eski Çankaya İlkokulu (Kurtuluş Okulu) binası, koruma altındaki bir kültür varlığı olmasına rağmen sahipsiz!
Mersin’in ‘eğitim hafızası’ olarak da anılan Bezmi Alem Valide Sultan Vakfı’na ait 95 yıllık yapının bulunduğu bölgenin geçen dönem hazırlanan imar planlarında “Ticaret ve Konut Alanı” olarak işaretlenmesine tepkiler sürürken, çözüm çağrıları da gelmeye devam ediyor.
“TARİHİ YAPILAR HALKIN”
Mersin kent tarihi üzerine çalışmalar yürüten ve okulun da mezunlarından olan Abdulvahap Kokulu, 1924 yılında yaptırılan, 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan Çankaya (Kurtuluş) İlkokulu’nun kente kazandırılması için çağrı yaptı.
“Bulunduğu kentte yaşayan insanlar yaşadığı kentin şahıslara ait olmayan tüm kamusal alanların paydaşıdır” diyerek sözlerine başlayan Kokulu, vakıflar ve benzeri kurumlar gibi tüm taşınmazlarında o kentin insanlarının da malı olduğunu savundu.
Merin Büyükşehir Belediyes ile Akdeniz Belediyesi’ne; ortak bir uzmanlar kurulu oluşturarak, Çankaya İlkokulu binasını restore edip korumaya almaları için çağrı yapan Kokulu, yapının geleceğe taşınmasının milli bir vazife olduğunu vurguladı.
“GEÇ KALIRSAK, BİR OTOPARK VEYA BİR RESTAURANT YAPISINA TANIK OLMAMIZI ÇOCUKLARIMIZ AFFETMEZ”
Bugün kaderine terk edilmesi nedeniyle koruma ve güvenliği yeterli derece sağlanamayan yapının, 95 yıl boyunca Mersin’e hizmet verdiğini anımsatan Kokulu, “Bu tarihi varlığımızın Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon karşılığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralanması için acilen ilk toplantısında meclis kararı alması, sosyal ve kültürel olarak projelendirmesini beklemekteyiz. Bu konuda gecikilirse bu taşınmazın yerinde bir otopark veya bir restaurant yapısına tanık olmamızı çocuklarımız affetmez.
MERSİN’İN EĞİTİM HAFIZASI
Mersin kent merkezinde 95 yıl önce 1924 yılında yaptırılan, 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan sonraki yıllarda ise Anadolu Lisesi ve ilkokul olarak faaliyet gösteren bina son olarak Çankaya İlköğretim Okulu olarak hizmet verdi. 1999 yılında 14 öğrenci ile Çankaya İş Okulu’na dönüşen bina, 2012/2013 öğretim yılında ise Çankaya Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi oldu. Zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin üretken ve mutlu bireyler olarak toplum hayatına uyumunu sağlamak için eğitim veren ve halen 150’yi aşkın öğrencisi bulanan okulda, 30 öğretmen ile tam gün eğitim veriliyordu. Yaklaşık 5 yıl boyunca zihinsel engelli öğrencilere hizmet veren okul bu günlerde kaderine terk edilmiş durumda.