"BÖYLE BİR AR-GE’YE DESTEK SAĞLANMADI" | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

"BÖYLE BİR AR-GE’YE DESTEK SAĞLANMADI"


 

Mersin’in, denizin potansiyelinden hak ettiği ölçüde yararlanabilmesi, denizi ile barışık bir halk, temiz deniz ve sürdürülebilir bir ’mavi büyüme’ sağlanması için hayata geçirilmek istenen Mavi Büyüme Projesi’nin hak ettiği desteği kentten göremediği ortaya çıktı!

Gizem Ekici

Türkiye’nin 321 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip olmasına rağmen yıllardır denizden hak ettiği ölçüde yararlanamayan Mersin, bu konudaki çalışmalarda yine yalnız kaldı!

ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitü Müdürü Doç Dr. Salihoğlu, Karadeniz’de uygulanan Mavi Büyüme Projesi’ni Mersin’de uygulamak istediklerini ancak yeteri kadar destek almadıklarını açıkladı.

“DOĞU AKDENİZ ÇOK ÖNEMLİ BİR BÖLGE”

Katıldığı bir televizyon kanalında konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Doç. Dr. Salihoğlu araştırma, eğitim, mavi ekonomi ve bölgedeki kapasiteyi geliştirmek adına hayat geçen Mavi Büyüme Projesi’nin önemine değindi. “Tüm Akdeniz ülkelerinde bu stratejileri ortak olarak geliştirip, uygulamaları yapıyoruz” diyen Salihoğlu, Doğu Akdeniz’in hem jeolojik, hem ekolojik, hem fiziksel olarak çok önemli bir bölge.

MAVİ STRATEJİNİN 3 AŞAMASI

Doğu Akdeniz’de ekonomiyi canlandırmak için hazırladıkları 3 ana aşamayı Doç. Dr. Salihoğlu şu şekilde anlattı; “1’inci aşama; bölgemizdeki yüzme suyu kalitesi çok düşük, uydudan bile bakıldığında kıyılar kıpkırmızı görünüyor. Akdeniz’deki en kirli bölgelerden biri İskenderun ve Mersin Körfezi, ilk adımımız bu körfezleri temizlemek. Neden şehir merkezinde denize girilmesin. Bunun için çeşitli uygulamalarımız var. Ekonomik olarak en az yükü getirecek şekilde çeşitli yönetim stratejileri planladık” 2’inci aşamanın Türkiye’de ilk olacak Mavi ekonomi Atlası olduğunu söyleyen Doç. Dr. Salihoğlu, “Denizin mevcut durumunu fiziksel ve ekolojik olarak ortaya koyup, hangi gelişmiş sektörler burada faaliyet gösteriyor ve hangi sektörlerin önü açık gibi konuları belirleyip bunu haritalandıralım dedik. Birçok sektör mevcut burada ama tüm sektörler stratejilerini birbirlerinden bağımsız olarak geliştiriyorlar. Sektörler çatışmasın, doğru planlayalım ve yeni sektörlerinde önünü açalım” dedi. Uzun süredir bölgedeki dezavantajlı çocuklara denizleri tanıtmak için eğitimler verdiklerini söyleyen Doç. Dr. Salihoğlu, “Bölgede eğitim ve kapasite geliştirme yapmamız gerek. Bu konuda Valilik, Belediyeler, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile birlikte bir proje yürütüyoruz ama aldığımız destek çok sınırlı. Bunu geliştirip her çocuğumuza ulaşmak istiyoruz. Bir de denize yöneltebileceğimiz iş gücünü arttırmak istiyoruz. Bunlara yönelik enstitüde merkez kurup geliştirmek istiyoruz. Bizim bazı binalarımızı dönüştürme planlarımız var. Bu konuda Valilik, belediye, iş insanları katkı verebilir ve hızlıca başlatabiliriz” diyerek, 3 aşamayı anlattı.

“DESTEK SAĞLANMADI”

Bazı kurumlardan destek aldıklarını belirten Doç. Dr. Salihoğlu, “Mersin’de mavi stratejiyi geliştirip bütün ülkeye yayabiliriz diye düşünüyorum. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ekonomi Platformu çok ciddi destekler veriyorlar. Bölgesel ajansların daha aktif olmasını istiyorum ama onu sağlayamadık. İstanbul’da, İzmir’de olduğu gibi böyle bir AR-GE’ye destek sağlanmadı. Mersin’in hiç geri kalır yanı yok bu şehirlerden? Bölgeselde olsa bu tür çalışmalara başlayıp tüm ülkeye öncü olmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA