ÇANKAYA İLKOKULU YOK OLMAYACAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇANKAYA İLKOKULU YOK OLMAYACAK!


 

Kaderine terk edilen ve akıbeti meçhule giden Çankaya İlkokulu’nun kurtuluş hamlesi Akdeniz Belediyesi’nden geldi!

HEDİYE EROĞLU

Mersin’in eğitim hafızasının kilit taşlarından biri olan Çankaya (Kurtuluş) İlkokulu’nun “yok oluşuna sessiz kalınmasın” çağrısı karşılık buldu.

Mersin kent merkezinde 95 yıl önce 1924 yılında yaptırılan, 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan sonraki yıllarda ise Anadolu Lisesi ve ilkokul olarak faaliyet gösteren bina son olarak Çankaya İlköğretim Okulu olarak hizmet verdi. 1999 yılında 14 öğrenci ile Çankaya İş Okulu’na dönüşen bina, 2012/2013 öğretim yılında ise Çankaya Özel Eğitim Merkezi oldu. Zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin üretken ve mutlu bireyler olarak toplum hayatına uyumunu sağlamak için eğitim veren okulda 150’yi aşkın öğrencisi bulunan okulda, 30 öğretmen ile tam gün eğitim veriliyordu. Yaklaşık 5 yıl boyunca zihinsel engelli öğrencilere hizmet veren okul bu günlerde kaderine terk edilmiş durumda.

1/5 BİNLİK PLANLARDA TİCARET ALANI OLARAK İŞARETLENDİ

Kentin en değerli bölgesinde yer almasına rağmen, ancak ilgisizlikten harabeye dönen Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne at okul binasının bulunduğu alan, tescilli SİT alanı olmasına rağmen geçen dönem ki Büyükşehir belediye yönetimi tarafından hazırlanan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nda ‘ticaret ve konut alanı’ ilan edildi.

“TARİHİ KENT MERKEZİ KORUNACAK”

Binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan okulun kente yenden kazandırılması için kent sakinlerinin çağrıları nihayet karşılık buldu.

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, gazetemize yaptığı açıklama ile binanın kurtarılması adına umut verdi.

Tarihi kent merkezinin yaşatılması ve korunması konusunda hassas olduklarını açıklayan Gültak, “En çokta Camiişerif Mahallesinde tarihi binalar var. Bu tarihi yapıları korumayı amaçlıyoruz. 2012 yılında Akdeniz Belediyesi olarak bir imar çalışması yapılmış ve meclisten geçmiş. Büyükşehir’de bu imar çalışmasını kabul etmiş. Fakat 2014 seçimlerinden sonra gelen yönetim koruma amaçlı yapılan bu imar planını rafa kaldırmış. Kentsel değişim ve yenileme alanı adıyla yeniden bir imar planı çizilmiş. İkisinin sınırları örtüştüğü için birinci plan iptal olmuş durumda. Bizim bu planı yeniden devreye sokmamız gerek, aksi takdirde biz bu tarihi koruyamayız. Şehrin önünü tıkamamak gerekiyor, eğer o imar planının revize edilip yeniden hayata geçirilmesi gerekiyorsa buna varım. Türkiye’de bir şeyler korunmaya çalışılırken, bir şeyin önü tıkana biliyor. Adı yenileme, değişme ne olursa olsun yaptığınız andan itibaren bir çok şeyi kaybede biliyorsunuz. Çukurova büyük bir medeniyet. Her tarafımız tarih ama biz bu tarihi alanları yeteri kadar değerlendiremiyoruz.

“ÇANKAYA OKULU; SOSYAL-KÜLTÜREL ALAN OLSUN”

Şimdi biz yine değerlendirilememiş ya da yanlış değerlendirilmiş bir tarihi alanı daha kente kazandırmaya çalışıyoruz. Benim de mezun olduğum Tarihi Çankaya İlköğretim Okulu’nun imar durumu, ne hikmetse geçen dönem ticari konut alanı olarak değiştirilmiş. Biz bununla ilgili bir çalışma başlattık. Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe yazarak bu alanın sosyal ve kültürel alan olarak işaretlenmesini istedik. Çünkü Çankaya İlköğretim Okulu çok eski ve tarihi bir okuldur. Bizim amacımız orayı ticaret veya konut olarak değil, gençlerin özellikle teknoloji ile ilgili farklı eğitim alabileceği bir alana dönüştürmek. Akdeniz Belediyesi olarak burayı kiralayacağız, Ticaret Odamızla beraber ortak bir program yapıp Çankaya İlkokulunu kurtaracağız. Ben o sıralara okudum 5 sene, orada yaramazlık yaptım, hocam orada kulağımı çekti, orada arkadaşlıklar ve dostluklar edindim. Oranın ticari bir konut olmasına izin vermem. Hem 1/1000’lik hem de 1/5 binlik Nazım İmar Planında orayı tekrar olduğu gibi koruyacağız ve eski günlerine yeniden dönecek” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA