TARSUS’TAN SUÇ DUYURUSU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS’TAN SUÇ DUYURUSU!


 

Tarsus Belediyesi’nde geçen dönemin belediye başkanı MHP’li Şevket Can’ın usulsüz kredi skandalının ardından İsmetpaşa Mahallesi, Muvaffak Uygur Caddesi’ndeki kentsel dönüm projesinde de hukuka aykırı işlem yaptığı ortaya çıktı!

HEDİYE EROĞLU

Tarsus Belediyesi’nin 2019 yılı Ekim ayı 2. olağan toplantısı, belediye meclis salonunda yapıldı. Tarsus Belediyesi 2020 Taslak Performans Programı ile Taslak Yatırım programı meclis üyelerince oy birliğiyle kabul edilirken, 2020 Mali Yılı Gelir-Gider Bütçesi de görüşülerek karara bağlandı.
Toplantıda MHP’li Meclis üyesi Nükhet Çelik’in, bütçede sermaye gelirlerinin arttırılması, 2019’da başlayıp, 2020’ye devreden yatırımlar ve müze yapımı için 1 milyon TL bütçe ayrılması ile ilgili sorularına başkan Haluk Bozdoğan’dan sert yanıt geldi.  

BAŞKAN BOZDOĞAN’DAN, SUÇ DUYURUSU NİTELİĞİNDE AÇIKLAMA
Bozdoğan verdiği yanıt ile Tarsus Belediyesi’nin geçen dönem ki yönetiminin İsmetpaşa Mahallesi Muvaffak Uygur Caddesi startını verdiği kentsel dönüşüm projesinde hukuka aykırı işlem yaptığını açıklayarak, suç duyurusu niteliğinde bir açıklama yaptı. 
Bütçe hazırlanırken geceleri mali hizmetler görevlilerinin kendisine sunum yaptığını belirten Bozdoğan, “İki tane cami yatırım vardı onları tamamladık. Kreşi bitirdik ve hatta yanına okuma salonu yaptık. Açılışları önümüzdeki hafta yapacağız. Ama bazı yatırımlar var ki Tarsus’ta en prestijli projemiz’ denilerek gözümüze sokulan proje örneğin… Kat karşılığı inşaat hakkında 27 Mart’ta çok güzel bir yazı yazılmış; ‘Mülkiyeti Tarsus Belediyesi’ne ait İsmetpaşa Mahallesi Muvaffak Uygur Caddesi parsel kayıtlı taşınmazla ilgili olarak yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca belediyemize teslim edilen tüm uygulama projeleri incelenmiştir’ denilmekte. Bakın bir suç duyurusu. Burada imar var, emlak istimlak var. Size bunu imzalı olarak teslim ettiler mi? edilmedi! Nasıl edildi? Cep telefonlarına.  Bu yasal değildir. 

‘KRİZ VAR’ DENİLEREK, KARŞILIKLI FESİH İSTENMİŞ!
Ayrıca yazıda, ‘Ancak ihale sözleşmesinin imzalanmasından sonra ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı inşaat maliyetlerindeki aşırı artışlar, banka kredi faizlerinin aşırı miktarda yükselmesi, konut ve işyeri satışlarının azalması nedeniyle sözleşme gereğince, belediyemiz bünyesinde kalacak konut ve işyerlerinin satışı ya da kiraya verilmesinde zorluklar yaşanacağı anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra ihale sözleşmesinin yapılmasından sonra vatandaşlardan ve meslek odalarından gelen görüşler doğrultusunda şehrin dokusuna daha uygun yeni bir projenin söz konusu yerde uygulanması konusunda proje değişikliği yapılması düşünülmektedir. Ancak söz konusu yerde yeni bir projenin uygulanacak olması aramızda yaptığımız sözleşmesinin ifasını imkansız hale getirecektir. Kurumumuzun zarara uğramamız için aramızda yaptığımız kat karşılığı inşaat sözleşmesinin karşılıklı anlaşma suretiyle sona erdirilebilmesi için görüşmelerde bulunmak üzere 08.04.2019 tarihinde belediye başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü odasında hazır olmasınız gerektiği hususlarını bildirir, gereğini rica ederim’ denilmekte. 

“HALKIN HAYALLERİ İLE BÖYLE DE OYNANMAZ”
27 Mart’ta bu yazı gönderiliyor. Projeyi karşılıklı feshettiğiniz zaman 2 milyon TL teminat mektubu yanar. Karşılıklı feshetme asla olmaz ve bir halkın hayalleri ile böyle de oynanmaz. Bu yatırımın neresini bitirmemi istersiniz? Kamu zararı olarak ödediğimiz ruhsat paraları 200 bin TL’yi buluyordur. Kamu zararı varken ben bunu karşılıklı nasıl feshedeyim? Elimizi kolumuzu bağlayan, projelerimizi tek tek getirdiğimiz bir yerde hala birilerinden karşılıklı feshedin diye emirler geliyor. Ve bizim asla ve asla emir almayacağımızı bile bile” dedi.
Bunu üzerine Nükhet Çelik, “Şuan bana geçmiş dönemin proje çalışmasını anlatıyorsunuz. Ben gelirleri nasıl yükselteceğinizi soruyorum” yanıtı verdi. 
“Eski yatırımların ne olduğunu soran siz değil misiniz hocam?” tepkisi veren Başkan Bozdoğan’a partilileri de destek verdi. CHP’lilerden, “Kayıtlara mı baksak?” tepkisi geldi. Başkan Bozdoğan da, “Hani bazen insanın gözü kör olur ışık olmayınca, aklın gözü de farklı nedenden erdem olmayınca olur” tepkisi geldi. 

“ARSA SATMIYOR; ALIYORUZ”
 Mevcut yönetimin bütçeye 90 milyon TL’lik arsa satış geliri hedefi koyulmasının eleştirilmesine de tepki gösteren Haluk Bozdoğan, şu yanıtı verdi: “Önceki dönem 2015’te bütçeye arsa satışından 30 milyon TL gelir hedefi koymuşsunuz. Ama 8 milyon 155 bin TL’lik satış yapılmış. 2016’da 22 milyon hedeflenmiş 7 milyon 859 bin TL’lik arsa satılmış. 2017’de 103 milyon TL hedef konulmuş, 13 milyon TL’lik satış yapılmış. 2018’de 70 milyon hedef konulmuş, 30 milyon 39 bin TL’lik satış yapılmış. 2019 bütçesinde 69 milyon TL hedef konulmuş ama hiç satış yapılmamış. Yani istesek zaten satış yapabilirdik. Ama biz tam tersini yaptık. Organize Sanayi Bölgesi’nden ve bir dönem belediyemize ait olan ama bir kişiye teslim edilen bir arsayı 800 bin TL’ye aldık. Bütçedeki 90 milyon TL’lik arsa satış geliri hedefi arsa satılması için değil, bütçede denklik sağlanması adına konuldu. Yoksa tüm ekip arkadaşlarımız yeni gelir kaynakları üzerine çalışıyor. Özellikle kooperatifin üzerine çok düştük”

“4-5 TL’LİK MİLYONLUK MÜZE, 1 MİLYON TL’YE HAYATA GEÇİYOR”
Müze yapımı için ayrılan 1 milyon TL’lik ödeneğe ilişkin soruları da yanıtlayan Bozdoğan, “2021 yılı Nisan ayına kadar hayta geçmesi gereken ‘Tarsus Kubat Paşa Medresesi Restorasyon Projesi’nin zamanında yapılmadığı ve şuanda da yapılması mümkün olmadığı için vakıftan bize, ‘burada her hangi bir müze işlevi göremeyecek şekilde bir sergileme yapamayacaksanız tahsisin kaldırılması’ şeklinde yazı geldi. Bizde bunun üzerine kurulla fikir alışverişinde bulunarak, Tarsus Kubat Paşa Medresesi Restorasyon Projesi’nden vazgeçip, elimizde bulunan etnografik eserleri sergilemek amacıyla kurul onayı alarak yeni bir proje uygulamak için onay aldım. Çünkü elimizde bir sürü etnografik eserler var, bunları değerlendirelim diye düşündük. BU ay içerisinde kuruldan onay alarak, küçük çaplı da olsa orada kent müzesi şeklinde bir yapıyı hayata geçirerek, eski etnografik eserlerimizi sergilemeye çalışacağız. Yani mevcut olan 4-5 milyon TL’lik proje yerine 1 milyon TL gidecek şekilde bir müze paylaşımı yapacağız ki bunu kadın ve kent müzeleri ile denkleştireceğiz. Eminim ki de çok güzel bir müze olacak. 3-4 ay gibi bir gecikme olsaydı bu alanı da elimizden kaptırmış olacaktık. Ama şuan o müzenin inşallah en kısa zamanda açılışını yapacağız” dedi. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA