‘ALKOL VE EĞLENCE’ VETOSU KABUL GÖRMEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘ALKOL VE EĞLENCE’ VETOSU KABUL GÖRMEDİ!


 

Büyükşehir Meclisi’nde Mersin’de yapılmak istenen Eko Turizm Projesi’ne bazı MHP ve AKP’li meclis üyelerinin ‘alkol ve eğlence mekanı’ endişesi ile veto vermesi karşılık bulmadı. AB destekli proje, CHP ve bazı MHP’lilerin desteği ile olur aldı.

Hediye Eroğlu 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Olağan Toplantı döneminin birinci birleşiminde öne çıkan konulardan biri de Stratejik Plan oldu.
Geçtiğimiz haftalarda bazı meclis üyelerinin, “Yeteri kadar bilgi sahibi değiliz” diyerek yönetimi eleştirdiği, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2020-2024 Dönemi Stratejik Planı ile ilgili teklife dair Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan, planın incelenmek üzere tüm komisyonlara gönderilmesini istedi. Bunu üzerine Başkan Seçer, zaman kazanmak için geçen hafta düzenledikleri toplantıda, meclis üyelerine planın sunumunu yaptıklarını söyledi. Meclis toplantısının 18 Ekim Cuma Günü yapılacak ikinci birleşiminde planın yeniden gündeme geleceğini belirten Seçer, gündem maddelerinin ardından konuyu bir kez daha değerlendireceklerini kaydetti.

STRATEJİK PLAN TÜM KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ
İdareden gelen konuların görüşülmesinin ardından Stratejik Plan teklifini yeniden gündeme getiren Seçer, planın tüm ayrıntılarını meclis üyeleriyle paylaştıklarını yineledi.
CHP Grup Başkanı Abdullah Özyiğit de çok fazla komisyon olduğuna işaret ederek, kültür, çevre, ekonomik hayatı geliştirme gibi 4-5 komisyonda sıralamakta fayda olduğunu söyledi.
Bazı meclis üyelerinin, tüm komisyonlarda görüşülmesi ısrarı üzerine de Seçer, Stratejik Plan teklifinin toplam 16 komisyona sevkini meclis üyelerinin oylarına sundu. Teklif oy birliğiyle kabul edildi. Seçer, “Ne çalışkan bir meclis. Allah nazarlardan korusun” değerlendirmesinde bulundu.

EKO TURİZİM PROJESİNE AKP VE MHP’Lİ BAZI İSİMLERDEN VETO!
Mecliste tartışmaya neden olan bir başka konu ise Yenişehir İlçesi, Emirler Mahallesi’nde yapılmak istenen Eko Turizm Projesi oldu. Yatırım için Emirler’de ki 102 ada, 23, 24 ve 25 No.lu parsellere ilişkin 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nda değişiklik teklifi İmar ve Bayındırlık, Çevre ve Sağlık ile Engelliler Komisyonlarında AKP ve MHP’li bazı meclis üyelerinin şerh kararı ile meclise geldi. 
Teklif ile ilgili ilk olarak AKP’li Mevlüt Ekmekçi söz alarak, “Bu maddenin tekrar incelenmesini talep ediyoruz” dedi. 
Başkan Vahap Seçer, teklifin direk komisyona sevki yerine mecliste görüşülerek oylanmasını önerdi. Seçer, komisyonlarda görüşülen kabul edilen raporun burada kabul edilmesine ilişkin bir zorunluluk olmadığını anımsattı. 

“İÇKİLİ EĞLENCE MEKANI ZORBALARIN MEKANI OLMASIN”
Teklifin tekrar komisyona gönderilmesini isteyen MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara ise, düzenlemenin 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na aykırı olduğunu ayrıca da eğlence merkezi ve içki ruhsatı alacak işletmenin sıkıntılara neden olabileceğini savundu. 
“İçkiye, eğlenceye, eko turizme karşı biri değilim” diyen Topkara, “Yapılan işlerin iki gün sonra atıl bir şekle dönüşüp, devletin ve belediyelerin hükmünün geçmeyeceği, pisliklerin oluşacağı, yaşam kalitesinin olmayacağı, zorbaların kol gezdiği alanlar olmasın. Geçmişte Limonlu’da ben göreve geldiğimde 5-6 tane içkili mekanlar vardı, kapatıncaya kadar çok zorluklar çektim. Art niyetli kişilerin eline geçmişti. Bunlardan dolayı çekincem var, o yüzden şerh koydum ve ret veriyorum” dedi.

“AB HİBESİ İLE EKO TURİZM YAPILACAK”
CHP’li Meclis üyesi Zekeriya Özgür ise düzenleme teklifinin 1/100 bin ölçekli plana aykırı olmadığını savunarak, “Alan orman içinde. Nezih bir şekilde ailelerin çocukları ile gidip hafta sonunu geçirip konaklayabileceği, beton yapının çok fazla yapılamayacağı bir alan.
Endişe; bu alanlar daha önce olduğu gibi içkili alanlara dönüşebilir mi? Burası öyle bir alan değil. Burada Avrupa Birliği’nden hibe alınarak eko turizm yapılacak. Bunların yaygınlaşması hiçbir zaman söylendiği gibi olmayacaktır. Mersin’in bu tip alanlara ihtiyacı vardır, onun için biz buna olumlu bakıyoruz” dedi.

PARTİLİSİ TAT’TAN TOPKARA’YA SERT TEPKİ: “HADDİMİZİ AŞMAYALIM”
MHP’li Meclis üyesi Mahmut Tat ise dosyanın İmar Komisyonunda 5’inci oturumda karara bağlandığının altını çizerek, “Uzun tartışmalar yaşadık. İlk etapta böyle yerlerde bu tip konaklanabilecek bir tesis yapılmasına karşıydık. Fakat yaptığımız çalışmalar, görüşmeler sonucu ekolojik turizmden, Mersin’in gelişmesinden bahsedildi.
Mersin yakın gelecekte nüfusu en fazla artacak illerden bir tanesi. Ama hala Mersin’in kimliğinden bahsediyoruz. Bu ve buna benzer talepler vatandaşlar, girişimciler tarafından nümüze çok gelecek. İmar yönünden yapılan planlamalar yönünden hiçbir sakınca görmedik. Tüm kurum görüşlerinin olumlu gelmesi ile sebebini söyleyerek karşı gelecek bir durum bulamadık. Burası zaten 5 binlik plana işlenecek. Binliği yapılacak ve ruhsat almak için ilçe belediyesine gidecek. Sakınca var ise orada engellenir. İçkili-içkisiz konusuna gelince biz güvenlikten sorumlu amir, müdür değiliz. Haddimizi aşan konularda fetva vermeye kimseye yeltenmesin, gerek yok. Mahmut Tat olarak imar komisyonunda bu dosya ile ilgili ben uygundur kararı verdim ve imzamın da arkasındayım” diye konuştu. 
Yenişehir Belediye Başkanı CHP’li Abdullah Özyiğit de, konunun kendi meclislerinde tartışılmadığını vurgulayarak, “Sayın Mehmet Topkara kötü bir örnek yaşadığını ifade etti ama orada yapılacak bir tesisin gayri ahlaki, nizami çalışmasına müsaade etmeyiz. Kentimizde bulunacak yasadışı yapıların oluşmasını engelleyeceğimiz gibi gereğini de yaparız” dedi.
CHP’li Meclis üyesi Ali Dinsever, söz konusu alanı eko turizm alanı olarak işaretlemenin betona, çarpık yapılaşmaya, talana veya hukuksuzluğa, ceberutluğa, işgale yol açmak anlamına gelmediğini vurguladı. 

“PROJE GEÇEN YILDAN BUYANA BEKLİYOR”
Mehmet Topkara ise konunun geçen yıl da gündeme geldiğini anımsatarak, “Bu konu 8 Ekim 2018’de gündeme geldi, o tarihten bu tarihe kadar bekliyor, kişisel bir konu değil. O tarihten bugüne kalma sebebi de budur. Projenin 100 binlik planda uygun olmadığı söylendi. Dün siyah bugün beyaz olamaz. Bizim kimseyi emniyetin yerine koyduğumuz yok. 5 binlik planı değiştirdikten sonra kararın sorumluluğu burada başlıyor. Bizi ilgilendirmez değil, burada aldığımız karar bundan sonraki zincirlerin başlangıcı olur” dedi.

İÇKİLİ, EĞLENCE MEKANI OLDUĞU İÇİN Mİ GECİKTİRİLDİ?
Vahap Seçer ise “Bazı şeyleri açık konuşmakta yarar var” diyerek, “Orada bir eğlence mekanı olacağı söyleniyor. Sayın Topkara, ‘eğlenceye, içkiye karşı değilim’ dedi. Ben içki ve eğlenceye karşı bir belediye başkanı olur isem bu işi sürünceme de bırakırım. Böyle bir derdim yok ise görüşüp, tartışırım. 2018’den bugüne sarkıyorsa başka bir gerekçe aramaya gerek yok. Ben; planlara bakarım, uygunluğuna bakarım, çevreye dokuya uyumlu inşaat yapılıyor mu ona bakarım ve kurumların işlerini doğru yapmasını beklerim. Bu minvalde bir karar vermek lazım. Zaten kararı da yüce meclis verecek” dedi. 

“EMSAL OLUR!”
CHP’li Meclis Üyesi Muhittin Ertaş ise “Mehmet Topkara plan delinmesin diyor. 1/100 binlik plan; ilkeler, sınırlar konularak yapılır. Yapılması gereken şeyler, bu plan çerçevesinde yapılır, alt planlar da buna uygun şekilde yapılır. Bugün bunu kabul edersek, yarın 1/100 binlik plana aykırı bir iş geldiğinde, ‘hayır bu iş olmaz plana aykırı’ diyemeyiz. 1/100 binlik plan ne diyorsa uymak gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Yeniden söz alan Mahmut Tat ise “Yıllardır dosya bekleniyor denildi. Biz de göreve geldiğimizde ne kadar bekleyen dosya var ise getirin, vatandaşın taleplerine cevap verelim dedik. Önümüze bakmalıyız. Biz hadisenin tekniğine bakıyoruz, yorum yaparak, duyusal davranarak karar veremeyiz. Kişinin hakkı ise buna yok diyemeyiz ama revize edilmesi gerekiyorsa bunu talep edebiliriz. Komisyona gidince ne olacak?” dedi. 

CHP’Lİ SEÇER’DEN; “DURMAK YOK YOLA DEVAM” ÇIKIŞI
Bu esnada Başkan Seçer’in de, “Bizim dönemimizde; durmak yok yola devam olacak” çıkışı salonda alkışlara neden oldu. AKP’lilerin alkışları üzerine, “Siz neden çok mutlu oldunuz” diyen Seçer, “Mutlu olduk” yanıtı aldı. Seçer de, “İnsanları mutlu etmekten mutlu olduğum için böyle söyledim” dedi. 

TARTIŞMALARA RAĞMEN EKO TURİZM PROJESİNE ONAY ÇIKTI
Tartışmanın ardından, “Bunlar önemli konular kamuoyundan gizlemeyelim, daha çok konular gelecek, özellikle imar komisyonları” diyen Seçer, İmar Komisyonu oluşturduğunu anımsattı. Başkan olarak yanlı olmamak için bunu yaptığını aktaran Seçer, “Özellikle tartışma götüren, şaibe uyandıracak bazı konularda önemli çalışmalar yapıp önümüze getiriyorlar, biz de onun üzerinden karar vermeye çalışıyoruz. Bu konuda hassasım” dedi. 
Daha sonra komisyonda bazı üyelerin şerh koyduğu teklif oylandı, MHP ve AKP’li bazı meclis üyelerinin ret oyu kullanmasına rağmen düzenleme teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA