MEZİTLİ TEMİZ İÇME SUYUNA 2050 YILINA KADAR KAVUŞACAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZİTLİ TEMİZ İÇME SUYUNA 2050 YILINA KADAR KAVUŞACAK!


 

Haber Merkezi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, AB hibe programı kapsamında Mersin’e gelen Fransız Kalkınma Ajansı, İller Bankası ve MESKİ yetkilileri ile Mezitli İçmesuyu, İsale ve Şebeke Rehabilitasyon Projesi hakkında değerlendirme toplantısı yaptı.

FRIT 2 (The Eu Facility For Refugees In Turkey) Fonuyla, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı kapsamında, Mezitli İçmesuyu Şebeke Rehabilitasyon Projesi Yapım İşi için, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), İller Bankası ve MESKİ yetkilileri ile görüşmeler yapılmaya başlandı. 500 bin kişiye hitap edecek ve Mezitli içesini 2050 yılına kadar temiz içme suyuna kavuşturacak olan Mezitli İçmesuyu, İsale ve Şebeke Rehabilitasyon Projesi için hibe talebinde bulunan Başkan Seçer, talep edilen 24 milyon Euro’luk hibenin alınması halinde, Mersin tarihi için çok önemli bir yatırımı hayata geçirmiş olacak.

Ziyarette Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Emilie Gang-Huang, AFD Türkiye Masası Şefi Eric Beugnat, AFD Su Uzmanı Madeleine Portmann, AFD Türkiye Belediye Finansman Sorumlusu Melis Aydemir, Avrupa Birliği Delegasyonu FRIT Suriyeli Mülteciler Mali Yardım Sorumlusu Michel Cat ve MESKİ’den yetkililer yer aldı.

“KAYNAĞI BEN ŞU ANDA 2 MİLYON 200 BİN NÜFUSA GÖRE HARCAMAK ZORUNDAYIM”

Yapılan görüşmede yetkililere, Mersin’in jeopolitik ve stratejik öneminden kısaca bahsederek, özellikle ekonomik anlamda ne kadar önemli bir kent olduğuna değinen Seçer, Mersin’in sahip olduğu tarihi ve kültürel mirastan da bahsetti.

Kent olarak pek çok sorunla uğraştıklarından ve özellikle mültecilerden kaynaklı göçün yarattığı yapısal sorunlarla karşı karşıya kaldıklarından söz eden Seçer, “Bunlardan bir tanesi de altyapı. Kanalizasyon, atık su arıtma, temiz suya erişim, temiz içme suyu gibi çeşitlendirebiliriz. Bizim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak nüfusumuz 1 milyon 800 bin ama bunun yanında 200 bin kayıtlı ve kayıt dışı da bir o kadar olmak üzere yaklaşık 400 bin Suriyeli misafir ile ya da sığınmacı ile bir arada yaşıyoruz. Bu şu anlama gelir. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, merkezi bütçeden bize aktarılan gelir, İller Bankası'ndan nüfusumuza göre aktarılan gelir ve kendi öz gelirlerimizden kaynaklı gelirlerimizin bize yarattığı imkânlarla 1 milyon 800 bin yurttaşımıza hizmet etmekle yükümlüyüz ve imkanlarımız da bununla sınırlı. Ancak bu kaynağı ben şu anda 2 milyon 200 bin nüfusa göre harcamak zorundayım. Bunu yaparken de Mersin’de yaşayan insanlar ya da buradaki hemşehrilerim arasında ayrımcılık asla yapamam. Bu yerlidir, bu Suriyelidir, sığınmacıdır gibi bir kategorizasyona giremem. Bu insanlara yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyorum ama imkanlarımı da kullanırken son derece zorluk içerisindeyim ve zorlanıyorum. Burada benim gibi düşünen, benim gibi hisseden Avrupalı dostlarımıza seslenmek istiyorum. Bütün insanlığı üzen bu bölgede yaşanan insanlık dramı, savaşlar sonucu ortaya çıkan bu sonuçları, bu zorlukları hep beraber göğüslemek zorundayız. Bize de yaraşan budur. Bu konuda da bütün kurumlarda bu konu üzerine çalışan belediye olarak işbirliğine hazırız ve bu çalışmaları da yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 “500 BİN KİŞİYE HİTAP EDECEK BİR YATIRIM OLACAK”

Başkan Seçer, temiz içme suyunun her modern ve çağdaş toplum ile temiz bir çevre için mutlaka yapılması gereken bir yatırım olduğundan söz ederek, “Biz bu konuya önem veriyoruz. Ancak bizim popülasyon ve yaşadığımız hinterlant, bu popülasyon, kesik bir alanda yaşamıyor. Yani nüfus yoğunluğumuz, öyle çok metrekareye düşen kişi sayısı çok fazla değil. Çok geniş bir alanda şehrimiz. Dolayısıyla bu da bizim yatırım maliyetlerimizi arttırıyor. Bugün ziyaretimizin sebebi olan hinterlantta Mersin’in, şehrimizin en müstesna, güzel, yeni yerleşim alanlarından bir tanesi Mezitli bölgesi. Bizim bu projeyi gerçekleştirmemiz durumunda 2050’ye kadar temiz suya erişim problemini çözmüş oluyoruz. Mersin’de yaşayan sığınmacıların yüzde 70'ine yakın bir bölümü de Mezitli bölgesinde yaşıyor. Hinterlant olarak da son derece doğal güzelliklere, tarihi birikimlere sahip bir kent. Pompeiopolis orada. Bunun yanında yazlıkçı konuklarımız çok fazla. Tatil bölgesi orası. Böyle bir yatırımın gerçekleşmesi o bölgede temiz suya erişim konusunda bize önemli avantajlar sağlayacak ve nihai olarak da yaklaşık 500 bin kişiye hitap edecek bir yatırım olacak” dedi.

“PROJELERİMİZ HAZIR, UYGUN KREDİLERİ BULMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Mersin’in bir turizm kenti olması dolayısıyla, özellikle Batı Mersin’e yani Antalya’ya doğru önemli altyapı sorunları olduğunu da dile getiren Seçer, “Bu problemleri çözmek için uğraşı içerisindeyiz. Oralarda altyapı yatırımlarına ihtiyacımız var. Süratle atıksu arıtma tesislerine ihtiyacımız var. Süratle düzenli katı atık depolama alanlarına ihtiyacımız var. Süratle temiz su altyapılarına, projelerine, ihtiyacımız var. Şu anda da orada birçok konuda projelerimiz hazır ve uygun kredi, hibeleri bulmaya çalışıyoruz. Bazı fonlarla, ajanslarla görüşmeler yapıyoruz. O bölgelerimizde bize temiz bir çevre sunacak olan bu tip yatırımların gerçekleşmesi demek. O bölgelerin çok tarihi bölgeler olduğunu düşünürsek, orada birçok tarihi ve turistik değerlerimiz var. Batı Mersin Akdeniz’e kıyısı olan, Akdeniz’in birçok özelliklerini bünyesinde barındıran bir hinterlant. Gelişmekte olan bir turizm bölgesi. Oraya yapacağımız her yatırım aslında insanlık tarihine, kültürel birikimine ve mirasına bir hizmet anlamına geliyor” diye konuştu.

“2005’TEN BUGÜNE KADAR 3 MİLYAR EURO’LUK BİR YARDIM YAPTIK”

Fransız Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği olarak Mersin’e ilk defa geldiklerinden söz eden Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Emilie Gang-Huang ise FRIT II yardımı kapsamında ve belediyelere yardım başlığı altında bazı teklifler hazırladıklarından söz ederek, şunları söyledi: “Mersin’in içme suyu projesi bunların arasındadır. Bu ziyaretimizin amacı bu projeyi teknik olarak değerlendirmek. MESKİ ile de çalışma yapacağız. Her şey iyi geçtiği takdirde, Avrupa Birliği'nin de desteğiyle bu yardımı, hibeyi gerçekleştirmeyi umuyoruz. İller Bankası'nın hem Genel Müdürlüğü, hem de Bölge Müdürlüğü yardımları ile bunu yapacağımızı umuyoruz. Şimdi öğrendiğimiz kadarıyla başka sektörlerde ve projelerde de fonlar ve krediye ihtiyacınız olduğunu öğrendik. Fransız Kalkınma Ajansı, Fransa için ortaklaşa çözülebilecek projeler arayan, bulan bir finansman kuruluşu. 2005'ten itibaren Türkiye'de faaliyette bulunuyoruz. Bilhassa kredi verdiğimiz konular dışında, teknik yardım da yapıyoruz. Şu ana kadar 2005'ten bugüne kadar 3 milyar Euro'luk bir yardım yaptık. Bu miktarın %25’i devlete gitti. %25’i de belediyelere gitti. Belediyelere yaptığımız bu yardım hazine garantisi istemeden oluyor. Şu ana kadar ki bu belediye yardımları büyük belediyelere gitti. İstanbul ve İzmir gibi. Bunların hemen hemen hepsi metro finansmanı için gitti. Bizim temel arzumuz, portföyümüzü bir parça diğer belediyelere de yaymak şeklinde. Ama devlet garantisi istemediğimiz için, belediyenin geri ödeme kabiliyetini de incelemeden bu yardımları yapamıyoruz. Genellikle bir aracı banka vasıtasıyla yapıyoruz. Krediyi bir bankaya verip, o banka kullandırıyor.”

PROJE 500 BİN KİŞİYE HİTAP EDECEK

Mezitli’yi 2050’ye kadar temiz içme suyuna kavuşturacak olan proje, yaklaşık 500 bin kişiye hitap edecek. Proje bedeli 24 milyon Euro olan Mezitli İçmesuyu Şebeke Rehabilitasyon Projesi Yapım İşi, Mezitli Merkez ile Tece, Davultepe ve Kuyuluk mahallelerinin tamamını kapsıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA