AYDINCIK YAT LİMANI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AYDINCIK YAT LİMANI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI!


 

Yapımının 3 yılda biteceği söylenen ancak 6 yıldır planlamadan öteye gitmeyen Aydıncık Yat Limanı için yeniden düğmeye basıldı!

HEDİYE EROĞLU

AKP iktidarının Mersin’e söz verdiği ancak hayata geçmeyen yatırımlardan olan Aydıncık Yat Limanı hızlandı. 

Mersin’in Aydıncık ilçesinde belediye yönetimi iki dönemdir AKP’li Ferhat Aktan tarafından yürütülürken, proje bir türlü ilerleme kaydedemedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilçe sınırları içinde yapımı için 2013’de start verdiği 400 yat bağlama kapasiteli Aydıncık Yat Limanı projesinin 3 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanırken bugüne kadar planlamadan öteye gidilemedi.

BAKANLIK BÜYÜKŞEHİR’DEN KURUM GÖRÜŞÜ İSTEDİ

Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısında gündeme gelen bir madde çalışmaların hızlandığını gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün, Aydıncık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Aydıncık Yat Limanı Revizyonu amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı için kurum görüşü istenmesine ilişkin teklif mecliste oy birliğiyle, İmar ve Bayındırlık, Çevre ve Sağlık Komisyonlarına sevk edildi. 

Yapımı ile ilçede turizmi canlandırarak ülke ve ilçe ekonomisine büyük katkı sağlaması hedeflenen Yat Limanı, istihdam sağlama açısından da önem arz ediyor.

8 BİN 292,85 METREKARELİK ALANDA DOLGU YAPILACAK

Proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na göre; Liman için yapıların karaya bağlantısını sağlamak, liman kıyı sahası ve beton saha oluşturmak maksadıyla 8 bin 292,85 metrekarelik alanda dolgu yapılacak. Yapılacak dolgu alanının üzerinde bakım-onarım sahası, atölye ve atık kabul tesisi olarak inşa edilecek. Bu tesisler planlanan faaliyetin işletme aşamasında yapılacak. Yat limanında, atık alma ve atık su arıtma gibi çevresel temizlik hizmetleri, akaryakıt ikmali hizmeti, güvenlik hizmeti, su temini, elektrik, tuvalet-duş, çamaşırhane, kuru temizleme gibi genel hizmetler, sosyal hizmetler (restoran veya kafeterya, oyun sahaları v.b.), ofis hizmetleri (haberleşme, rezervasyon işlemleri v.b.), otopark ve bakımonarım hizmeti verilecek. Bu hizmetler yat limanı işletme aşamasında yap-işlet-devret  kapsamında gerçekleştirilecek olup inşaat aşamasında bu belirtilen hizmetlerle ilgili herhangi bir faaliyet yapılmayacak.

Projenin inşaat aşamasında 200 kişinin çalıştırılması planlanırken, işletme aşamasında yat limanı hizmetleri ile ilgili olarak 400 kişinin çalıştırılması düşünülmekte. Gerçekleştirilmesi planlanan yat limanının 50 yıl işletilmesi planlanırken, proje kapsamında 1 adet ana mendirek, 1 adet tali mendirek, 3 adet kazıklı iskele, 1 adet lift havuzu ve 3 adet rıhtım yapımı planlanıyor.

 

ETRAFI 1. VE 3. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI

Ancak ÇED raporunda doğal kumsal alanı olarak bahsedilen proje alanı ve etki alanında ilan edilmiş özel statülü/koruma alanlarının bulunup bulunmadığı ile ilgili bölümde; proje alanının 200 metre batısında Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiş alanlar bulunduğuna da dikkat çekilmekte.

Raporda ayrıca proje kapsamında inşaat ve işletme döneminde kara ve deniz ortamında bulunan canlılar üzerine olabilecek etkiler ve alınacak önlemler için Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri A.B.D, Yüzüncüyıl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri tarafından Ekosistem Değerlendirme Raporu hazırlandığı bildirilmekte.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA